Ακάρ: Ενεργειακά έργα που αποκλείουν την Τουρκία, καταδικασμένα να αποτύχουν

Ο Ακάρ αναφέρθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Συρία, στην Λιβύη αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός σχολίασε ότι η Τουρκία έχει σχεδόν 1.800 χλμ. ‘σύνορα’ στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι «Τα ενεργειακά έργα, που αποκλείουν την Τουρκία από την ενεργειακή

εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι καταδικασμένα να αποτύχουν. Εμείς πιστεύουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή θα επιτευχθεί με διάλογο».

Αναφορικά με την πολιτική της Τουρκίας στη Λιβύη, δήλωσε πως «Ο βασικός μας στόχος στην Λιβύη είναι μία ανεξάρτητη και κυρίαρχη Λιβύη, η οποία, υπό την ηγεσία των Λίβυων, θα αγκαλιάζει όλους τους Λίβυους και της οποίας η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική ενότητα θα έχει μείνει ανέπαφη», τονίζοντας ότι ο μοναδικός στόχος της Τουρκίας στην Λιβύη είναι η επίτευξη μίας πολιτικής λύσης και μίας μόνιμης εκεχειρίας.

Επιπροσθέτως, υποστήριξε ότι «Κάποιες χώρες, όπως είναι τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος, η Ρωσία, η Γαλλία και η Σαουδική Αραβία, ισχυρίζονται ότι στηρίζουν την πολιτική λύση, αλλά, δυστυχώς, εξακολουθούν να στέλνουν πολεμικό και στρατιωτικό εξοπλισμό στον Haftar. Αυτή η εξωτερική στήριξη είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Λιβύη».

Σχολιάζοντας την απαίτηση του αμερικανικού Κογκρέσου για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία λόγω των S-400, ανέφερε πως «Πιστεύουμε ότι η γλώσσα των απειλών και των κυρώσεων δεν είναι κατάλληλος τρόπος για να επισημανθούν οι διαφορές μεταξύ συμμάχων. Ωστόσο, έχουμε απόλυτη πίστη στο ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε έναν πιο θετικό δρόμο, όπως έκαναν αρκετές φορές στο παρελθόν» .

Τόνισε, επίσης, ότι «οι ΗΠΑ πρέπει καταλάβουν ότι η μοίρα της περιοχής είναι συνυφασμένη με την μοίρα της Τουρκίας και να δώσουν προτεραιότητα στην Τουρκία ως περιφερειακό εταίρο στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων» .

Αναφορικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ, ο Akar επισήμανε ότι ‘το ΝΑΤΟ είναι στο επίκεντρο της ασφάλειας της Τουρκίας, αλλά και ότι η Τουρκία είναι στο επίκεντρο της ασφάλειας του ΝΑΤΟ’, προσθέτοντας πως «Η δέσμευσή μας προς το ΝΑΤΟ είναι σταθερή και θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες που έχουμε».

Αναφερόμενος ο Τούρκος Υπουργός στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, σημείωσε δε πως «Η είσοδος στην ΕΕ συνεχίζει να είναι στρατηγικός στόχος μας. Έχουμε ευρείες οικονομικές σχέσεις με την ΕΕ. Οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ είναι εδραιωμένες και πολυδιάστατες. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, συμβάλλουμε ενεργά στις προσπάθειες που γίνονται για την λύση πολλών ζητημάτων που επηρεάζουν την Ευρώπη και την υπερατλαντική περιοχή».

Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι στην Τουρκία ‘αποδίδουν μεγάλη σημασία στον σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στην παραγωγή εγχώριων αμυντικών συστημάτων, ότι στοχεύουν να είναι η χώρα αυτάρκης και ότι έως σήμερα έχουν αποκομίσει πολύ θετικά αποτελέσματα’.

Τέλος, αναφερόμενος στο πρόγραμμα των F-35 επεσήμανε τα ακόλουθα: «Η έκθεση της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με το πρόγραμμα των F-35 κατέδειξε ότι ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα δημιουργεί ρίσκα σχετικά με κρίσιμα εξαρτήματα του αεροσκάφους F-35, το χρονοδιάγραμμα παραγωγής και την μείωση του κόστους. Η Τουρκία δεν είναι απλώς πελάτης του προγράμματος F-35, είναι ταυτόχρονα και εταίρος. Η ασφάλεια της τεχνολογίας των F-35 είναι τόσο σημαντική για την Τουρκία, όσο είναι και για τις ΗΠΑ. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ανησυχία των ΗΠΑ σχετικά με την συμβατότητα των S-400 και F-35 από τεχνικής απόψεως.

Keywords
Τυχαία Θέματα