Αισιόδοξος ο διαπραγματευτής των ΗΠΑ για θαλάσσια οριοθέτηση Λιβάνου-Ισραήλ

Θετικά μηνύματα για την επίλυση της εκκρεμούσας θαλάσσιας οριοθέτησης Λιβάνου-Ισραήλ εκφράστηκαν από τον αμερικανό διαμεσολαβητή Έιμος Χόχσταϊν, με την ολοκλήρωση σήμερα το μεσημέρι της διευρυμένης συνάντησής του στην Βηρυτό με τον Πρόεδρο του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι, και τον απερχόμενο υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, Νατζίμπ Μικάτι.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα έχει επιτευχθεί συμφωνία εντός των επομένων εβδομάδων, όταν θα επιστρέψω στην Βηρυτό για να συνεχίσω τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Χόχσταϊν στους δημοσιογράφους, χωρίς να προσδιορίσει

πότε ακριβώς θα επισκεφθεί ξανά την Βηρυτό και χωρίς να διευκρινίσει εάν θα υποβάλει νέα ισραηλινή πρόταση ή εάν η συζήτηση θα συνεχιστεί επί της ισραηλινής πρότασης που φέρεται να συζητήθηκε κατά τις τρέχουσες συναντήσεις του με την λιβανική πολιτική ηγεσία.

Παρών στη σημερινή διευρυμένη συνάντηση του Χόχσταϊν στο προεδρικό μέγαρο της Βηρυτού ήταν ο διοικητής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας, στρατηγός Αμπάς Ιμπραχίμ, και ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ελίας Μπου Σάαμπ – με τους οποίους είχε συναντηθεί και χθες κατ’ ιδίαν ο αμερικανός διαπραγματευτής. Ο Ιμπραχίμ δήλωσε στους λιβανέζους δημοσιογράφους ότι «το κλίμα ήταν εξαιρετικά θετικό, η ατμόσφαιρα ήταν θετική και όλοι ικανοποιήθηκαν από τη συνάντηση».

Η εβδομαδιαία ανακοίνωση Τύπου που εκδίδει κάθε Δευτέρα η Σιιτική πολιτική παράταξη Αμάλ, της οποίας ηγείται ο νυν Πρόεδρος του Κονοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι, αναφέρεται διεξοδικά στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων για την θαλάσσια οριοθέτηση μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου.

Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι οποιαδήποτε συμφωνία κι αν επιτευχθεί «με κανένα τρόπο δεν θα σημαίνει απαρχή εξομάλυνσης των σχέσεων του Λιβάνου με το εβραϊκό κράτος», προσθέτοντας ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι έχει υιοθετηθεί ενιαία επίσημη γραμμή για το ζήτημα της θαλάσσιας οριοθέτησης». Η ανακοίνωση του πολιτικού σκέλους της παράταξης Αμάλ καταλήγει «καλώντας τις εταιρείες που εμπλέκονται στο ενεργειακό πρόγραμμα του Λιβάνου να μην καθυστερούν την εφαρμογή της αποστολής τους».

Παρουσιάζει ενδιαφέρον ότι ούτε ο Αμερικανός διαπραγματευτής, ούτε η λιβανική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία δεν σχολίασαν τις πρόσφατες δηλώσεις του ηγέτη του στρατιωτικού σκέλους της παράταξης Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, με αφορμή βίντεο που δημοσιοποίησε το σαββατοκύριακο, απειλώντας ότι θα αναλάβει στρατιωτική δράση κατά του Ισραήλ προκειμένου να εμποδισθεί η λειτουργία της πλατφόρμας της εταιρείας ελληνικών συμφερόντων Energean εντός της διαφιλονικούμενης ζώνης στο κοίτασμα Καρίς.

Πάντως, τα λιβανικά ειδησεογραφικά μέσα διαρρέουν σήμερα την πληροφορία που είχε διαρρεύσει ήδη την περασμένη εβδομάδα από την ισραηλινή κρατική τηλεόραση, σύμφωνα με την οποία το κοίτασμα Καρίς φέρεται να αποδίδεται στο Ισραήλ και το γειτονικό κοίτασμα Κάννα στον Λίβανο.

Τα λιβανικά μέσα ωστόσο προσθέτουν ότι στην επικείμενη συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης θα ορίζεται ότι ο Λίβανος θα έχει το δικαίωμα να διενεργεί έρευνες στην θαλάσσια ζώνη που θα τού αποδοθεί, πέραν του κοιτάσματος Κάννα. Από την άλλη, από λιβανικής πλευράς δεν γίνεται λόγος περί της δυνατότητας της Energean να εκμεταλλεύεται τόσο το Καρίς, όσο και το Κάννα – όρος που φέρεται να είχε περιληφθεί στην ισραηλινή πρόταση, που μετέφερε ο Χόχσταϊν στις χθεσινές και σημερινές επαφές του στη Βηρυτό.

Οι σημερινές επαφές Χόχσταϊν με την λιβανική πολιτική ηγεσία συνέπεσαν με τον εορτασμό της «Ημέρας του Λιβανικού Στρατού». Ο Πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Αούν, κατά την καθιερωμένη του ομιλία τόνισε ότι «οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για την θαλάσσια οριοθέτηση έχουν στόχο την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων του Λιβάνου» προκειμένου να «δοθεί η δυνατότητα αναγέννησης της εθνικής οικονομίας».

Ο Έιμος Χόχσταϊν αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ προκειμένου να συνεχίσει τις διαπραγματευτικές του προσπάθειες.

Από ισραηλινής πλευράς, ούτε η κυβέρνηση, ούτε τα τοπικά ΜΜΕ δεν σχολίασαν τις σημερινές δηλώσεις του κ. Χοχσταϊν και των λιβανέζων πολιτικών αρχηγών στην Βηρυτό.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αισιόδοξος, ΗΠΑ, Λιβάνου#45Ισραήλ,aisiodoxos, ipa, livanou#45israil