Αίρονται οι οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν για τα πυρηνικά

Η διεθνής κοινότητα ήρε όλες τις οικονομικές κυρώσεις, που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, όπως προβλέπει η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε στις 14 Ιουλίου 2015.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), αρμόδια να ελέγχει τη δραστηριότητα του Ιράν στον πυρηνικό τομέα, έδωσε το πράσινο φως για την εφαρμογή της συμφωνίας, επισημαίνοντας ότι η Τεχεράνη τήρησε τις δεσμεύσεις της για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος.

«Με το Ιράν να έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις

του, σήμερα, οι πολυμερείς και εθνικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις, που συνδέονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αίρονται», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Τζαβάντ Ζαρίφ.

Το Ιράν έχει δεσμευτεί να μην κατέχει υλικά, που οι παγκόσμιες δυνάμεις φοβούνται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ατομικών όπλων και έχει αποδεχτεί περιορισμούς στο πυρηνικό του πρόγραμμα.

Για μεγαλειώδη νίκη έκανε λόγο ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, και συνεχάρη το ιρανικό έθνος. «Ευχαριστώ τον Θεό για την ευλογία του και υποκλίνομαι στο μεγαλείο των πολιτών του Ιράν για την υπομονή, που επέδειξαν. Συγχαρητήρια για αυτή τη μεγαλειώδη νίκη», ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter.

Για μεγάλο βήμα, το οποίο αντανακλά την προσπάθεια, η οποία επιτεύχθηκε με καλή πίστη απ’ όλες τις πλευρές, ώστε να εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις, οι οποίες συμφωνήθηκαν, έκανε λόγο ο Γ.Γ. του Ο.ΗΕ. Μπαν Κι-μουν.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα η επιτυχία της συμφωνίας να συντελέσει σε μια καλύτερη περιφερειακή και διεθνή συνεργασία υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή και πέρα απ’ αυτήν.

Η πυρηνική συμφωνία επετεύχθη έπειτα από χρόνια υπομονετικής και επίμονης διπλωματίας και δύσκολων τεχνικών εργασιών, που οδήγησαν στο σημαντικό περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ.

Η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, στην επίτευξη της οποίας η Βρετανία διαδραμάτισε καίριο ρόλο, είπε, κάνει τη Μέση Ανατολή και τον υπόλοιπο κόσμο πιο ασφαλή.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας εξέφρασε την ελπίδα ο επιχειρηματικός κόσμος της Βρετανίας ν’ αδράξει τις ευκαιρίες, που του προσφέρονται από τη σταδιακή άρση των κυρώσεων.

Το Παρίσι θα βρίσκεται σε επαγρύπνηση για την αυστηρή τήρηση και εφαρμογή των όρων της συμφωνίας δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Λοράν Φαμπιούς.

Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παρακολουθεί τις ενέργειες του Ιράν για να διασφαλίσει ότι η Τεχεράνη δεν θα κατασκευάσει πυρηνικά όπλα υπέδειξε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου.

Ακόμα και μετά την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας, το Ιράν, υποστήριξε, δεν έχει εγκαταλείψει το στόχο του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και συνεχίζει με τις ενέργειές του να προκαλεί την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, σκορπίζοντας τον τρόμο σε όλο τον κόσμο, παραβιάζοντας διεθνείς δεσμεύσεις, που έχει προσυπογράψει.

Το ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως επιτρέπει σ’ όλους τους μη Αμερικανούς πολίτες να πραγματοποιούν συναλλαγές με το Ιράν σε ένα ευρύ φάσμα τομέων.

Όλοι οι μη Αμερικανοί πολίτες έχουν, πλέον, το δικαίωμα να πραγματοποιούν συναλλαγές με μεγάλους φορείς της ιρανικής κυβέρνησης και να προχωρούν σε αγοραπωλησίες σε εμπορεύματα και υπηρεσίες, ανάμεσά τους αυτοκίνητα, ατσάλι, άνθρακα, χρυσό και παροχές στον ασφαλιστικό τομέα, ανακοίνωσε το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ.

Η άρση των κυρώσεων επιτρέπει, επίσης, σε μη Αμερικανούς να προχωρούν σε αγορά ιρανικού πετρελαίου, καθώς και την πώληση αγαθών και υπηρεσιών στον ενεργειακό τομέα του Ιράν.

Το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ δίνει και το δικαίωμα σε αλλοδαπές θυγατρικές εταιρείες αμερικανικών εταιρειών να λειτουργούν στο Ιράν.

Keywords
Τυχαία Θέματα