Αιμιλιανίδης: Νομικές και πολιτικές πτυχές τους διορισμού της 19χρονης

Για τις νομικές και πολιτικές πτυχές του διορισμού της 19χρονης μίλησε στην Εκπομπή του Σίγμα Μεσημέρι και Κάτι ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης.

«Ο διορισμός προσώπων χωρίς διαδικασίες θεωρείται πάντα εκ των προτέρων ύποπτος όταν δεν υπάρχουν τα προσόντα και είναι λογικό η κοινωνία να αντιδρά. Σχετικά με τον διορισμό συμβούλων  ήταν μια ιδιομορφία με την εξής έννοια.  Επειδή ένας υπουργός ήθελε να έχει κάποιο άνθρωπο που να εμπιστεύεται έκανε απόσπαση από τμήματα είτε του ίδιου υπουργείου είτε άλλων υπηρεσιών του δημοσίου ή ευρύτερου δημόσιου

τομέα», τόνισε.  

«Άρα αρχικα΄οι σύμβουλοι προέρχονταν από την δημόσια υπηρεσία μέσω αποσπάσεων στα γραφεία των υπουργών. Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε ότι οι συνεργάτες των υπουργών δεν προέρχονταν  κατ’ ανάγκη από την δημόσια υπηρεσία αλλά από τον ιδιωτικό τομέα . Αυτό είχε τύχει επίκλησης όταν κρινόταν όταν το άτομο μπορούσε να παρέχει μια πραγματογνωμοσύνη-εμπειρία  πέραν του ευρύτερου τομέα.  Δεν σημαίνει όμως ότι αυτό, που δεν συμβαίνει μόνο επί της παρούσας κυβέρνησης,  δεν στερείται προβλημάτων. Πολλές φορές ένας Υπουργός έχει στρατιά συνεργατών που δεν ανακοινώνονται τις περισσότερες φορές», σημείωσε. 

«Από το 2016 έχει ψηφιστεί από την βουλή γενικό πλαίσιο για την πρόσληψη εργοδοτουμένων ορισμένου χρόνου συμβασιούχων στην δημόσια υπηρεσία. Αυτό το πλαίσιο καλύπτει όλους τους εργοδοτούμενους στην δημόσια υπηρεσία .  Ακόμη και αν πρόκειται για πρόσληψη γραμματειακού προσωπικού ορισμένου χρόνου πρέπει να υιοθετηθεί το πλαίσιο που περιγράφεται στο νόμο του 2016. Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία», είπε ο κ. Αιμιλιανίδης

«Η προηγούμενη Κυβέρνηση είπε πως δεν θεωρούμε ότι εφαρμόζεται ο νόμος σε περιπτώσεις συμβούλων κάτι το οποίο δεν θεωρώ ότι είναι τόσο ξεκάθαρο. Υπήρχε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 2019 που έβαλε κάποια κριτήρια. Χωρίς νομοθετικό πλαίσιο δεν θωρώ πως είναι αυτονόητο ότι το Υπουργικό Συμβούλιο να θεσπίζει κριτήρια από μόνο του. Αργότερα την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την ανακάλεσε», επεσήμανε.

«Δεν είμαι της άποψης ότι όπου δεν υπάρχει ειδικό νομικό πλαίσιο κάνει ο καθένας ότι θέλει. Όταν δεν υπάρχει πλαίσιο απευθύνεσαι στο γενικό νομοθετικό πλαίσιο. Για τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες υπάρχει νομικό πλαίσιο αλλά για τους βουλευτές δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο. Το ζήτημα διορισμού των Συμβούλων, με την ανοχή των πολιτικών οργάνων αφέθηκε ως εξαίρεση στον γενικό κανόνα πρόσληψη για να μπορεί να εξυπηρετείται το σύστημα», είπε.  

Διαβάστε επίσης: Σενέκης: Γραμματειακό προσωπικό και όχι σύμβουλος η 19χρονη- Οι απολαβές της

Keywords
Τυχαία Θέματα