Αίγυπτος:"Δίπλα στην Κύπρο για αξιοποίηση υδρογονανθράκων"

Η Αίγυπτος στέκεται αποφασιστικά δίπλα από την Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος πήρε σήμερα από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι τη διαβεβαίωση ότι η χώρα του θα στηρίξει την Κύπρο

στα θέματα αξιοποίησης υδρογονανθράκων.

Σε δηλώσεις προτού αναχωρήσει από το Κάιρο, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για τις επαφές που είχε χθες και σήμερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Το πρωί ο κ. Ομήρου συνάντησε τον Αιγύπτιο Πρωθυπουργό Σερίφ Ισμαήλ και αργότερα έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Σίσι.

«Σήμερα, μετά τις συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό αλλά και τον Πρόεδρο Σίσι πρέπει να δηλώσω πολύ κατηγορηματικά ότι η Αίγυπτος στέκεται αποφασιστικά δίπλα στην Κύπρο, πρώτιστα σε ό,τι αφορά στον αγώνα της Κύπρου για τερματισμό της κατοχής και αποκατάσταση των καταπατούμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού μας», είπε ο κ. Ομήρου.

Σημείωσε ότι αυτή η συμπαράσταση εκτείνεται τόσο σε επίπεδο διεθνές, όσο και επίπεδο ισλαμικών χωρών στα πλαίσια του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και στις σχέσεις που καθημερινά συσφίγγονται στα πλαίσια και της τριμερούς συνεργασίας που έχει συνομολογηθεί μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας.

Στο θέμα της ενέργειας «ο Πρόεδρος Σίσι μου έδωσε τη διαβεβαίωση ότι στα πλαίσια των συμφωνιών που έχουν συνομολογηθεί μεταξύ των δύο χωρών η Αίγυπτος είναι πανέτοιμη να στηρίξει με κάθε τρόπο τις ενέργειες της Λευκωσίας», δηλαδή, συνέχισε, τη διενέργεια γεωτρήσεων και αν αυτές οι γεωτρήσεις αποδειχτούν επιτυχείς τότε η Αίγυπτος είναι έτοιμη να στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία στην αξιοποίηση υδρογονανθράκων που θα εντοπιστούν στην περιοχή που συναπτώς γειτνιάζει με το Ζορ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής έστειλε το μήνυμα ότι η Αίγυπτος, όχι μόνο παραμένει μια φιλική χώρα, αλλά οι σχέσεις συνεχώς αναβαθμίζονται προς όφελος και των δύο λαών, σημειώνοντας ότι η Αίγυπτος αποτελεί το κέντρο του αραβικού κόσμου, και έχοντας την Αίγυπτο δίπλα της, η Κύπρος έχει και ολόκληρο τον αραβικό κόσμο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα