Αίγυπτος-Ισραήλ έλυσαν διαφορά 500 εκατ. δολαρίων για φυσικό αέριο

 Η Αίγυπτος συμφώνησε να καταβάλει 500 εκατομμύρια δολάρια στην κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού του Ισραήλ, διευθετώντας μια μακροχρόνια διαμάχη για τις εξαγωγές φυσικού αερίου που έχουν ανασταλεί, σύμφωνα με την εφημερίδα του Λονδίνου Al-Arabi al-Jadeed.

Το 2012, μετά από επανειλημμένες επιθέσεις σε έναν αγωγό στην χερσόνησο του Σινά, οι εξαγωγές αιγυπτιακού αερίου προς το Ισραήλ σταμάτησαν. Τρία χρόνια αργότερα, το Διεθνές

Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) διέταξε την Αίγυπτο να πληρώσει περίπου 1,8 δισ. δολάρια προς αποζημίωση στην ισραηλινή εταιρεία.

Σε δήλωσή της την Κυριακή, η κρατική εταιρεία αιγυπτιακών εταιρειών General Petroleum Corporation και η αιγυπτιακή εταιρεία φυσικού αερίου Holding Company δήλωσαν ότι θα πληρώσουν το μειωμένο ποσό που οφείλουν εδώ και περίπου 8μισι χρόνια.

Πέρυσι, η  ισραηλινή Delek και η Noble Energy υπέγραψαν συμφωνία για εξαγωγή 15 δισ. δολαρίων φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Dolphinus Holding, μια ιδιωτική εταιρεία στην Αίγυπτο.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι η συμφωνία Delek-Noble-Dolphinus βασίστηκε στην επίλυση της προηγούμενης διαφωνίας. 

Keywords
Τυχαία Θέματα