Αγώνας δρόμου για το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα

Εντείνουν τις προσπάθειές τους οι κοινότητες για αλλαγές στον σχεδιασμό του Τοπικού Σχεδίου

Το αίτημά τους για αναθεώρηση του υφιστάμενου σχεδιασμού του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα επανέλαβαν εκπρόσωποι της Κοινοτικής Δράσης Ακάμα, κατά την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος την Τετάρτη, ενόψει της επικείμενης δημοσίευσης του Σχεδίου.

Οι κοινοτάρχες των περιοχών του Ακάμα κλήθηκαν να συμμετάσχουν στη συνεδρία της Επιτροπής, με θέμα συζήτησης το Διαχειριστικό Σχέδιο Ακάμα. Όπως ανέδειξαν οι κοινοτάρχες, το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα στην υφιστάμενή του

μορφή δεν λαμβάνει υπόψη τα αιτήματα των κατοίκων και το ανθρώπινο στοιχείο της περιοχής, ενώ αποκλείει την οποιαδήποτε πιθανότητα για βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή, αφού απαγορεύει την οικοδομική ανάπτυξη εντός των κτημάτων που εμπίπτουν στο δίκτυο Natura 2000, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή μεταξύ των κοινοτήτων και των ορίων του δικτύου Natura.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την σωτηρία των κοινοτήτων του Ακάμα, οι οποίες φθίνουν οικονομικά και πληθυσμιακά τα τελευταία 30 χρόνια, τόνισαν οι κοινοτάρχες, είναι η συμπερίληψη στο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα προνοιών οι οποίες θα επιτρέψουν μια ήπια ανάπτυξη, σε αρμονία με το περιβάλλον. 

Παράλληλα, οι κοινοτάρχες ανέδειξαν ότι είναι επιτακτική ανάγκη η αλλαγή του καθεστώτος των μηδενικών συντελεστών δόμησης στον Ακάμα, το οποίο απαγορεύει στους κατοίκους να εκμεταλλευτούν με οποιονδήποτε τρόπο τις περιουσίες τους.

Σε δηλώσεις του, ο κοινοτάρχης Νέου Χωριού, Ανδρέας Χριστοδούλου Μάχιμος, επεσήμανε ότι «η ευημερία των κοινοτήτων του Ακάμα, ιδιαίτερα όσων βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, είναι αδύνατον να επιτευχθεί χωρίς την διασύνδεσή τους με παραλιακή ανάπτυξη ή/και με κάποια μεγάλη ανάπτυξη, η οποία θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα δώσει πραγματική ώθηση στην τοπική οικονομία».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «ο Ακάμας είναι μια από τις πιο αδικημένες περιοχές του νησιού. Πουθενά αλλού στην Κύπρο, οι κάτοικοι μιας περιοχής δεν στερούνται της δυνατότητας να χρησιμοποιήσουν ή έστω, να υποθηκεύσουν τις περιουσίες τους, λόγω του μηδενικού συντελεστή δόμησης. Χωρίς την δυνατότητα ανάπτυξης, χωρίς τη δυνατότητα χρήσης της γης, είναι προφανώς πρακτικά αδύνατο να ευημερήσει οποιαδήποτε κοινότητα. Έτσι, τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, οι νέοι μας εγκαταλείπουν με ταχύτατους ρυθμούς τα χωριά μας, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, με τον εναπομείναντα πληθυσμό να αποτελείται κατά τη συντριπτική πλειοψηφία από ηλικιωμένους. Ο ανθρώπινος πληθυσμός του Ακάμα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στον αφανισμό. Ο μόνος πραγματικά τρόπος να αντιστραφεί η παρακμή και ο κοινωνικοοικονομικός αποκλεισμός της περιοχής είναι μέσω της συμπερίληψης στο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα προνοιών οι οποίες θα επιτρέψουν την ήπια ανάπτυξη στην περιοχή και την δημιουργία τουριστικών ζωνών».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αγώνας, Τοπικό Σχέδιο Ακάμα,agonas, topiko schedio akama