«Αγωγός κορωνοϊού» ο τουρκικός κατοχικός στρατός; - Οδοφράγματα & τουρισμός

Λόγω οδοφραγμάτων, επηρεάζει και τις ελεύθερες περιοχές η μεγάλη πολιτική κρίση που ξέσπασε τις τελευταίες μέρες στα κατεχόμενα με αφορμή την άφιξη εκατοντάδων Τούρκων στρατιωτικών χωρίς ενημέρωση. Με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που μιλούν για άτομα με υψηλό πυρετό ανάμεσα στους αφιχθέντες, ενισχύονται οι ανησυχίες που εξέφρασε μέλος της επιδημιολογικής ομάδας για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της επιδημίας του κορωνοϊού μέσω οδοφραγμάτων. 

Εκτός

του ότι η εξέλιξη υπογραμμίζει και πάλι την αλήθεια ότι πραγματική εξουσία στα κατεχόμενα έχει η Τουρκία και το τουρκοκυπριακό αποσχιστικό καθεστώς δεν είναι τίποτε άλλο παρά διακοσμητικό στοιχείο που βρυχάται μόνο για την... σιεφταλιά, η είδηση δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες και για τις ελεύθερες περιοχές που πονοκεφαλιάζουν για το αν θα πρέπει να ανοίξουν ή όχι τα οδοφράγματα. 

Σε προχθεσινή ανάρτησή του στο Facebook, ο δημοσιογράφος της «Afrika» Ali Kismir ανέφερε πως δεν ήταν 53 τα άτομα που έφθασαν στα κατεχόμενα από την Τουρκία, αλλά περίπου 1000 και αυτά σε δύο κύματα, προσθέτοντας πως «κι αυτά είναι τα στοιχεία μόνο της πρώτης ημέρας». Ο Kismir ανέφερε ότι αρχικά η υποτελής «κυβέρνησης» το διέψευσε, αλλά η ανησυχία μεταξύ των Τουρκοκυπρίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν έντονη. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kismir, ο «υπουργός υγείας» Ali Pilli «φρίκαρε επισήμως και έκανε θέμα αυτήν την κατάσταση». Ο λόγος είναι ότι «ανάμεσα σε αυτά τα άτομα (τα 1000) υπάρχουν 10 άτομα με υψηλό πυρετό τους πήγαν στο νοσοκομείο κι από εκεί τους πήγαν σε στρατιωτικό νοσοκομείο!... Γύρω στα 10 άτομα βρίσκονται στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό.» 

Ο Kismir γράφει ότι «η "κυβέρνηση" για άλλη μια φορά προτίμησε να υποταχτεί στις εντολές του στρατού και της Άγκυρας» δίνοντας τελικά και την τυπική άδεια για να έρθουν, πράγμα που επιβεβαιώθηκε σήμερα όταν Ερσίν Τατάρ, Κουντρέτ Οζερσάι και Αλί Πιλλί στάθηκαν «προσοχή», σύμφωνα με την «Yeni Düzen», μπρος στον Υποστράτηγο Σεζάι Όζτουρκ, διοικητή των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων. 

Καταλήγοντας, ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος γράφει ότι «τον άνθρωπο δεν θα τον πεθάνει επισήμος ο κορωνοϊός, αλλά αυτό το "υπουργικό συμβούλιο!» εκφράζοντας το παράπονό του για τον τρόπο με τον οποίο το καθεστώς αντιμετωπίζει την «Afrika» τόσα χρόνια: «Κι έπειτα, όταν γράφουμε εμείς "δεν είμαστε κράτος κλπ", μας χαρακτηρίζουν με άσχημα επίθετα, όπως "είμαστε ασύδοτοι", "προδότες", "εχθροί της Τουρκίας"...» 

Κατά τον ίδιο, αυτή η υπόθεση δείχνει πως το ψευδοκράτος «είναι μια δομή που κάνει ό,τι της κατέβει στο κεφάλι και δεν υπολογίζει τη γνώμη των ειδικών και που χαμηλώνει τα φτερά της όταν έρχεται μια παραγγελία από το εξωτερικό!». 

Συνεπώς, επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες που εξέφρασε πολύ νωρίς ο Μοριακός Ιολόγος Δρ Λεόντιος Κωστρίκης για τα οδοφράγματα. Όπως δήλωσε προς τα τέλη Απριλίου, η σχέση των κατεχομένων με την Τουρκία προβληματίζει, διότι είναι «καζάνι που βράζει». Ο Δρ Κωστρίκης επανέλαβε προχθές τις ανησυχίες του, αναφέροντας πως η ελεύθερη Κύπρος δεν αποτελεί μεν πρόβλημα, αλλά θα πρέπει να υπάρξει προσοχή όταν ανοίξουν τα σύνορα (αεροδρόμια και λιμάνια) και τα σημεία διέλευσης στα οδοφράγματα. 

Ο Κύπριος επιστήμονας υπογράμμισε επίσης, όπως και πριν δύο βδομάδες, την πιθανή ύπαρξη εστιών μόλυνσης μεταξύ των μεταναστών: «Υπάρχουν αλλοδαποί που ήρθαν να εργαστούν και άλλοι που είναι παράνομοι. Αυτές οι ομάδες φαίνεται να μην έχουν ενταχθεί σε καμία δειγματοληψία και υπάρχει ανησυχία». 

Η ανυπαρξία μεθόδου επιβεβαίωσης της πραγματικής κατάστασης όσον αφορά τον κορωνοϊό στα κατεχόμενα σε συνάρτηση με τον ασφυκτικό έλεγχο της Τουρκίας, η οποία είναι στις πρώτες 10 παγκοσμίως σε κρούσματα, περισσότερα και από το Ιράν, δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες στους Ελληνοκυπρίους. 

Μέχρι αυτή τη στιγμή η Τουρκία μετρά 133, 721 κρούσματα και 3,641 θανάτους, ωστόσο υπάρχει ανησυχία για απόκρυψη της πραγματικής κατάστασης από την αυταρχική κυβέρνηση Ερντογάν, με μαζικές συλλήψεις πολιτών για αναρτήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με τον κορωνοϊό. Ένα από τα πρώτα θύματα κορωνοϊού στην Τουρκία ήταν ο πρώην Αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ Aytaç Yalman που πέθανε στις 15 Μαρτίου, μετά από επίσκεψη στο Ιράν. Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις αρνούνται την ύπαρξη κρίσης κορωνοϊού στις τάξεις τους, παρά το ότι έχουν αναστείλει τις απολύσεις κληρωτών που υπηρετούν ήδη. 

Παράλληλα, ανησυχία προκαλούν και οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Τουρκία, βρίσκεται σε φάση ανασύνταξης του υβριδικού πολέμου που διεξάγει εργαλειοποιώντας τις μεταναστευτικές ροές, αυτή τη φορά χρησιμοποιώντας μετανάστες και πρόσφυγες μολυσμένους με κορωνοϊό.  

Ιδιαίτερα, εν όψει των προσπαθειών για επανεκκίνηση της οικονομίας και προσέλκυσης τουρισμού στη βάση της επιτυχούς αντιμετώπισης του κορωνοϊού και του σχεδίου κήρυξης και διαφήμισης των ασφαλών ελεύθερων περιοχών σε «corona safe zone», η διάνοιξη των οδοφραγμάτων, μαζί με την αναζωπύρωση της λαθρομετανάστευσης, πιθανόν να τινάξει την όλη προσπάθεια στον αέρα. 

Στα κατεχόμενα, Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές και πολιτικοί του παράνομου καθεστώτος ζητούν ήδη άνοιγμα των σημείων διέλευσης στα οδοφράγματα. 

Στις ελεύθερες περιοχές, υπέρ του ανοίγματος των οδοφραγμάτων τοποθετήθηκε η GLOPOL και ο ΟΠΕΚ, καθώς και η Unite Cyprus Now. Η τελευταία πρωτοστάτησε, μαζί με άλλες ΜΚΟ και τουρκοκυπριακές ομάδες, στις διαδηλώσεις κατά του προσωρινού κλεισίματος 4 σημείων διέλευσης τον Φεβρουάριο και Μάρτιο, που οδήγησαν εν τέλει σε επιθέσεις κατά προσωπικού της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας και σε κακομεταχείριση Ειρηνευτών από ψευδοαστυνομικούς. 

Η «Afrika», στην οποία αρθρογραφεί ο Ali Kismir που έκανε τις αποκαλύψεις για την κρυφή άφιξη τουρκικού στρατού, έχει δεχθεί πολλές φορές απειλές δολοφονίες, επιθέσεις στα γραφεία της και έχει κατηγορηθεί και απειληθεί ευθέως από τον Ερντογάν γιατί ξεσκεπάζει αλήθειες για την πραγματικότητα της τουρκικής κατοχής. 

Διαβάστε επίσης: 

Ακιντζί για σχέσεις με Άγκυρα: «Εγώ μαριονέτα δεν μπορώ να γίνω»

Βοθρολύματα στην θάλασσα της Κερύνειας έριχνε ο έποικος ιδιοκτήτης της Diyalog

Κατεχόμενα: Θέλουν να ανοίξουν το συντομότερο βιομηχανία, καζίνο και τουρισμός

Για «λαθρεμπόριο» κατηγορεί ο Τατάρ τον Ακιντζί - Αναμένει την «δίωξή» του

Keywords
Τυχαία Θέματα