Άγκυρα: Σύσκεψη για διερευνητικές και αμερικανο-τουρκικές σχέσεις

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του εκπροσώπου του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας, προκειμένου να εκτιμηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και την ανατολική Μεσόγειο και πιο ειδικά να σχεδιαστούν δύο στρατηγικές, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ Μαρία Ζαχαράκη.

- Η πρώτη αφορά στο διάλογο με την Ελλάδα,

καθώς στη συνάντηση αυτή –σύμφωνα με τις πληροφορίες του τουρκικού τύπου- αναζητήθηκαν τρόποι για μία πιο εποικοδομητική στάση της Τουρκίας στις διερευνητικές επαφές που διεξάγονται με την Ελλάδα.

- Η δεύτερη στρατηγική αφορά στο θέμα των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων στη νέα εποχή, ενόψει μάλιστα και της τηλεφωνικής επικοινωνίας που αναμένεται μεταξύ Τσαβούσογλου-Μπλίνκεν απόψε.

Έτοιμη για υποχωρήσεις η Τουρκία στους S-400;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου CNNTürk, o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναμένεται να τηλεφωνήσει απόψε στον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο κλίμα που θα επικρατήσει, δεδομένων των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις.

Βασικό θέμα συζήτησης αναμένεται να είναι το ρωσικό αντι-αεροπορικό σύστημα S-400 και τα βήματα των δύο πλευρών για την αποκλιμάκωση της έντασης.
Ήδη χαρακτηρίζεται ως ένα «πολύ σημαντικό τηλεφώνημα», πριν καν γίνει…

Πληροφορίες πάντως σήμερα της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» αναφέρουν ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται για τη… μεγάλη υποχώρηση στο θέμα των S-400, προκειμένου να μην της επιβληθούν κυρώσεις, αλλά και με ένα άλλο αντάλλαγμα που ζητά η Τουρκία. Να σταματήσουν οι ΗΠΑ να στηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι πηγές της εφημερίδας.

Σήμερα, ωστόσο, όλοι στην Τουρκία μιλούν για βήμα πίσω και υποχώρηση της κυβέρνησης, μετά τις δηλώσεις Ακάρ για μοντέλο Κρήτης, δηλαδή αποθήκευση του συστήματος και χρήση του σε περίπτωση μόνο ανάγκης, υπενθυμίζοντας μάλιστα παλαιότερη δήλωση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, που έλεγε ότι δεν τίθεται θέμα να μην ενεργοποιηθεί και χρησιμοποιηθεί το αντι-αεροπορικό σύστημα.

Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν σήμερα τα τουρκικά ΜΜΕ «12.5 δις. θα πεταχτούν στις αποθήκες».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, γνωρίζει από παλιά τον Άντονι Μπλίνκεν, από τότε που ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Ο Άντονι Μπλίνκεν έχει πραγματοποιήσει τηλεφωνικές συνομιλίες με περισσότερους από 30 υπουργούς Εξωτερικών μέχρι στιγμής. Πάντως, είναι πολύ πιθανό οι δύο υπουργοί να συναντηθούν και στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε επίσης:

Η οργή των φοιτητών φέρνει σε δύσκολη θέση τον Ερντογάν

Η Τουρκία ως σταθμός στους διεθνείς διαδρόμους διακίνησης κοκαΐνης

Keywords
Τυχαία Θέματα