Αυξήθηκε η ζήτηση σε δάνεια

Περισσότερα δάνεια φαίνεται ότι ζητούν τα νοικοκυριά από τις τράπεζες, σύμφωνα με την Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων για το τέταρτο τρίμηνο του 2015 που δημοσιεύτηκε σήμερα από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τόσο στην Κύπρο όσο και στην ζώνη του ευρώ, η καθαρή

ζήτηση για στεγαστικά δάνεια σε νοικοκυριά έχει αυξηθεί, με τις εκτιμήσεις για το μέλλον να παραμένουν αισιόδοξες. Από την άλλη πλευρά, στον τομέα των επιχειρήσεων, η καθαρή ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις στην Κύπρο παρέμεινε αμετάβλητη κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015, ενώ στα ίδια επίπεδα αναμένεται να παραμείνει και για το πρώτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με τις προβλέψεις.

Αμετάβλητες οι υπόλοιπες κατηγορίες

Τόσο στην Κύπρο όσο και στη ζώνη του ευρώ καταγράφηκε αύξηση της καθαρής ζήτησης στεγαστικών δανείων από νοικοκυριά. Στην Κύπρο, η καθαρή ζήτηση των υπόλοιπων κατηγοριών παρέμεινε αμετάβλητη, ενώ στη ζώνη του ευρώ κατέγραψε αύξηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζήτηση δανείων στην Κύπρο, τόσο από νοικοκυριά όσο και από επιχειρήσεις, κατέγραψε σημαντική αύξηση το 2015 σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.

Σύμφωνα με τις προσδοκίες των τραπεζών για το πρώτο τρίμηνο του 2016, η καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια από νοικοκυριά στην Κύπρο αναμένεται να καταγράψει περαιτέρω αύξηση. Οι υπόλοιπες κατηγορίες στην Κύπρο αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητες. Στη ζώνη του ευρώ, η ζήτηση δανείων αναμένεται να αυξηθεί για όλες τις κατηγορίες δανείων.

Ζήτηση για δάνεια ή πιστωτικά όρια προς επιχειρήσεις

Η καθαρή ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις στην Κύπρο παρέμεινε αμετάβλητη κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015, με βάση τις προσδοκίες των τραπεζών το προηγούμενο τρίμηνο. Όλοι οι παράγοντες που σχετίζονται με τη ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις παρέμειναν αμετάβλητοι, με εξαίρεση τα αποθέματα και κεφάλαια κίνησης και την αναδιάρθρωση χρέους. Το πρώτο τρίμηνο του 2016, η καθαρή ζήτηση για δάνεια από επιχειρήσεις στην Κύπρο αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη, ενώ στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να καταγράψει περαιτέρω αύξηση.

Στεγαστικά δάνεια

Αύξηση κατέγραψε η καθαρή ζήτηση στεγαστικών δανείων από νοικοκυριά στην Κύπρο, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015 , σύμφωνα και με τις προσδοκίες των τραπεζών το προηγούμενο τρίμηνο. Οι παράγοντες που συνέβαλαν στην αύξηση της καθαρής ζήτησης ήταν το γενικό επίπεδο επιτοκίων και η αύξηση στην αναδιάρθρωση χρέους. Το πρώτο τρίμηνο του 2016, τόσο οι τράπεζες στην Κύπρο όσο και στη ζώνη του ευρώ αναμένουν αύξηση στην καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια από νοικοκυριά.

Καταναλωτικά και λοιπά δάνεια

Η καθαρή ζήτηση καταναλωτικών και λοιπών δανείων από νοικοκυριά στην Κύπρο παρέμεινε αμετάβλητη, σε αντίθεση με τις προσδοκίες των συμμετεχόντων τραπεζών για αύξηση της καθαρής ζήτησης. Όλοι οι παράγοντες που επηρέασαν την καθαρή ζήτηση καταναλωτικών και λοιπών δανείων παρέμειναν αμετάβλητοι, με εξαίρεση την εσωτερική χρηματοδότηση και τις αποταμιεύσεις.

Όσον αφορά τις προσδοκίες για το πρώτο τρίμηνο του 2016, η καθαρή ζήτηση των καταναλωτικών και λοιπών δανείων από νοικοκυριά στην Κύπρο αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη, ενώ στη ζώνη του ευρώ αναμένεται να αυξηθεί στα ίδια περίπου επίπεδα με το τέταρτο τρίμηνο του 2015.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα ΕΔΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα