Αυξάνονται τα κρούσματα κορωνοϊού και οι θάνατοι παγκοσμίως

Μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ελβετία, το Μεξικό και τη Χιλή, ξεκινούν αύριο οι εμβολιασμοί στην ΕΕ κατά της Covid-19, την στιγμή που τα κρούσματα και οι θάνατοι συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως, με ορισμένα κράτη να θέτουν εκ νέου αυστηρότερους περιορισμούς, σχεδόν lockdown.


Πάνω από 20.000 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στη Γαλλία,

στην Ινδία και στη Βραζιλία, ενώ στη Βρετανία ξεπέρασαν τις 32.000.

Συγκεκριμένα, η Αυστρία, η Σκωτία και η Βόρεια Ιρλανδία τίθενται εκ νέου υπό αυστηρό περιορισμό σήμερα, επομένη των Χριστουγέννων, μία ημέρα πριν ξεκινήσει στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19, που έχει προσβάλει πάνω από 25 εκατ. ανθρώπους στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Έπειτα από τη χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα, στη διάρκεια της οποίας στους Αυστριακούς επετράπη και πάλι να πάνε για σκι, γενικευμένο lockdown, το τρίτο κατά σειρά, τίθεται από σήμερα σε ισχύ στη χώρα των Άλπεων.

Νέο lockdown έχει ήδη επιβληθεί σε τμήμα της Αγγλίας από την 20ή Δεκεμβρίου προκειμένου να αναχαιτιστεί το μεταλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού, που θεωρείται πιο μεταδοτικό.

Μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Ελβετία, το Μεξικό, τη Χιλή και αρκετές άλλες χώρες, ξεκινούν αύριο εκστρατείες εμβολιασμού στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, όπου οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν την 21η Δεκεμβρίου το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech. Κάθε χώρα ορίζει ποιοι θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, ενώ χειρίζεται την οργάνωση της μεταφοράς και της αποθήκευσης των εμβολίων που προμηθεύεται.

"Κατά τη διάρκεια αυτής της τρομερής χρονιάς, είδαμε να γίνονται θυσίες από τόσους πολλούς ανθρώπους για να προστατευθεί και να διατηρηθεί η ζωή. Δεν πρέπει να πάνε χαμένες αυτές οι θυσίες", τόνισε χθες ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους. "Τα εμβόλια προσφέρουν τη λύση για να βγούμε τελικά από αυτή την τραγωδία. Αλλά θα χρειαστεί χρόνος για να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος".

Ειδικότερα, ένα πρώτο κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους του SARS-CoV-2 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαιώθηκε στη Γαλλία, στην Τουρς (κεντρικά), ενημέρωσε το Υπουργείο Υγείας.

Το πρόσωπο που έχει μολυνθεί - Γάλλος ο οποίος κατοικεί μόνιμα στο ΗΒ - είναι ασυμπτωματικό και έχει τεθεί σε απομόνωση στο σπίτι του. Αφού έφθασε στη χώρα "από το Λονδίνο την 19η Δεκεμβρίου", υποβλήθηκε σε εξέταση σε πανεπιστημιακό νοσοκομειακό κέντρο την 21η και "διαγνώστηκε θετικός" στο μεταλλαγμένο στέλεχος, σύμφωνα με το υπουργείο, το οποίο διευκρίνισε πως πρόκειται για την "πρώτη μόλυνση" που επιβεβαιώνεται επίσημα "από το στέλεχος VOC 202012/01".

Ο ασθενής αισθάνεται καλά, διαβεβαίωσε το Υπουργείο. Νωρίτερα χθες, η ίδια πηγή ανέφερε ότι το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 20.262 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 159 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Η αύξηση των κρουσμάτων εξηγείται εν μέρει από το ότι πολλοί Γάλλοι υποβλήθηκαν σε τεστ προτού αποφασίσουν αν θα γιορτάσουν μαζί με τους δικούς τους. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού έχει φθάσει ως εδώ τους 62.427 θανάτους επί συνόλου 2.547.771 μολύνσεων.

Πρόκειται για τον 7ο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο. Στα γαλλικά νοσοκομεία νοσηλεύονταν χθες 24.359 ασθενείς, από τους οποίους 2.616 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), κατά την υπηρεσία δημόσιας υγείας της Γαλλίας. Οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του νέου κορωνοϊού στη χώρα αναμένεται να γίνουν αύριο Κυριακή, στη Σεβράν, κοντά στο Παρίσι, και στη Ντιζόν, ανατολικά. Θα ανοσοποιηθούν ηλικιωμένοι εθελοντές.

Εξάλλου, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 14.455 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 1.627.103, δείχνουν σήμερα Σάββατο τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους.

Παράλληλα, άλλοι 240 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει ως εδώ τους 29.422 νεκρούς, κατά την ίδια πηγή.

Επίσης, άλλοι 32.725 άνθρωποι διαγνώστηκε ότι έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 στη Βρετανία, με το σύνολο των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τις 2.221.312, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που ανακοινώθηκαν χθες Παρασκευή.

Επιπλέον, το ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 22.273 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό στην ασιατική χώρα να φθάνει τους 10.169.118.

Παράλληλα, 251 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό της πανδημίας στην Ινδία να φθάνει ως εδώ τους 147.343 νεκρούς. Τα επιλεγόμενα "ενεργά" κρούσματα μειώθηκαν στα 281.667. Η εξάπλωση του ιού έχει επιβραδυνθεί αισθητά σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, όταν είχε φθάσει στην κορύφωση (98.000 κρούσματα σε μια ημέρα), παρά τις μεγάλες ινδουιστικές γιορτές του Νοεμβρίου.

Επίσης, το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 22.967 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 482 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού ως αυτό το στάδιο ανέρχεται σε 190.448 νεκρούς επί συνόλου 7.448.560 μολύνσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου.

Σε απόλυτους αριθμούς η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής κατατάσσεται 2η παγκοσμίως σε αριθμό θυμάτων, πίσω από τις ΗΠΑ, και 3η σε αριθμό κρουσμάτων, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Εξάλλου, το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 9.679 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ παράλληλα άλλοι 665 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.

Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 121.837 νεκρούς επί συνόλου 1.372.243 μολύνσεων, κατά τα επίσημα στοιχεία. Ωστόσο κυβερνητικά στελέχη έχουν επισημάνει ότι στην πραγματικότητα, οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι.

Στην Κολομβία, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 14.941 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει τους 1.574.707.

Στη Νότια Κορέα καταγράφηκαν 1.132 κρούσματα του νέου κορωνοϊού το προηγούμενο 24ωρο, παρά τα αυστηρότερα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή αυτή την εβδομάδα, εντείνοντας την πίεση στις αρχές να προχωρήσουν σε ακόμη πιο δραστικές κινήσεις για να θέσουν υπό έλεγχο το επιλεγόμενο τρίτο κύμα.

Άλλοι είκοσι ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει ως εδώ τους 793 νεκρούς.

Στην ηπειρωτική Κίνα καταγράφηκαν 20 νέα κρούσματα COVID-19 χθες, συγκριτικά με 14 μία ημέρα νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αρμόδια υπηρεσία Υγείας της χώρας.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε στο ημερήσιο δελτίο της ότι τα 12 από τα νέα κρούσματα είναι εισαγόμενα. Επιπλέον, χθες καταγράφηκαν 19 ασυμπτωματικά κρούσματα, συγκριτικά με 17 μία ημέρα νωρίτερα.

Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού στη Ρωσία ξεπέρασε σήμερα για πρώτη φορά το επίπεδο των 3 εκατομμυρίων αφού οι αρχές κατέγραψαν 29.258 νέα περιστατικά Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες και 567 θανάτους.

Αυτό αυξάνει τον επίσημο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού στη Ρωσία από την αρχή της πανδημίας σε 3.021.964, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Παράλληλα, η Ρωσία ενέκρινε σήμερα το βασικό της εμβόλιο κατά της COVID-19, το Sputnik V, για χρήση από ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Έως τώρα οι πολίτες άνω των 60 ετών εξαιρούνταν από το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού της Ρωσίας, καθώς το εμβόλιο δοκιμάστηκε ξεχωριστά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Διαβάστε επίσης:

Φτάνουν στην Κύπρο τα εμβόλια: Η κάρτα εμβολιασμού και οι συχνές παρενέργειες

Έστησαν πάρτι στην Πάφο 18 νεαροί- Επιχείρησαν να διαφύγουν

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Xinhua-Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα