Αυξάνονται τα περιστατικά καρκίνου - Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Αυξάνονται τα περιστατικά καρκίνου στην Κύπρο. Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο Διευθυντής του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Γιώργος Ιωαννίδης, ο οποίος μίλησε για τα περιστατικά καρκίνου αλλά και για τις υπηρεσίες που παρέχει το Ογκολογικό Τμήμα.

Αρχικά ανέφερε ότι τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία για τον καρκίνο στην Κύπρο είναι από το 2019. «Είχαμε περίπου 3.800 νέα

περιστατικά και είναι πρόβλημα για τη δημόσια υγεία γιατί ευθύνεται περίπου για το ένα τέταρτο όλων των θανάτων στην Κύπρο».

Συμπλήρωσε ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει αυξητική τάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται να ξεπεράσει τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Εξήγησε ότι υπάρχουν προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον γενικό πληθυσμό, για τις ομάδες κινδύνου που συμβάλλουν στην έγκαιρη διάγνωση καρκίνου κυρίως στον μαστό. «Υπάρχει ευαισθητοποίηση του κόσμου, ενώ πλέον ζούμε περισσότερο με αποτέλεσμα να αθροίζονται οι επιπτώσεις  του ενδεχομένου κακού τρόπου ζωής». Πρόσθεσε ότι ρόλο παίζουν και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες. «Δεν ζούμε την εποχή των προγόνων μας όπου ήταν καλύτερη η ζωή  αλλά πέθαιναν από άλλα αίτια».

Υπογράμμισε ότι το Ογκολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας στεγάζεται σε μια ανεξάρτητη πτέρυγα, περιλαμβάνει θάλαμο νοσηλείας, μονάδα ημερήσιας νοσηλείας όπου χορηγούνται θεραπείες βραχείας διάρκειας και υποστηρικτική. «Σήμερα το τμήμα στελεχώνεται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο έχει πολύχρονη εμπειρία. Στόχος μας είναι να παρέχουμε ολοκληρωμένες ογκολογικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου βασισμένο στα διεθνή πρότυπα και πάντοτε με επίκεντρο τον ασθενή και τις ανάγκες του».

Ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι συνεργάζονται στενά με όλους τους επαγγελματίες υγείας εντός και εκτός του ΟΚΥπΥ. «Δίνουμε σημασία στην ποιότητα ζωής του ασθενή και συμμετέχουμε σε διεθνείς κλινικές μελέτες με αυτό το αντικείμενο».

Τέλος, ανέφερε ότι ιδιαιτερότητα του καρκίνου είναι ότι εμπεριέχει πάρα πολλές παραμέτρους, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπίζονται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. «Βασικό πλεονέκτημα του Ογκολογικού είναι ότι είναι ενταγμένο χωροταξικά και λειτουργικά στο μεγαλύτερο νοσηλευτήριο της χώρας, σε ένα Νοσοκομείο το οποίο παρέχει υπηρεσίες τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και επείγουσα ιατρική και εντατική νοσηλεία».

Keywords
Τυχαία Θέματα