Αυξάνονται τα περιστατικά καρκίνου στους κάτω των 50 - Τι συμβαίνει στην Κύπρο

Αύξηση στις διαγνώσεις καρκίνου σε νεαρότερες ηλικίες δείχνουν οι τελευταίες μελέτες. Στο Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε ο ειδικός Παθολόγος – Ογκολόγος, δρ. Γιώργος Άστρας ο οποίος μίλησε για τον καρκίνο αλλά και για την ανάγκη πρόληψης.

Υπάρχει μελέτη που δείχνει ότι υπάρχει αύξηση 79% στον καρκίνο σε ηλικίες κάτω των 50 ετών. «Δεν θα το ονόμαζα πανδημία αλλά ως μια αυξητική τάση».

Συμπλήρωσε ότι η κάθε μελέτη γίνεται σε διαφορετική περιοχή. «Είναι η πρώτη φορά που έχει συλλογή και ανάλυση σε παγκόσμια κλίμακα. Έχουμε δει μια μελέτη που έχει ξεκινήσει από το 1990 μέχρι το 2019. Έχουμε

δει ότι δεν έχει καμία σχέση ο κορωνοϊός ούτε τα εμβόλια».
Ξεκαθάρισε ότι υπάρχει αυτή η τάση αύξησης ορισμένων ειδών καρκίνου σε αυτές τις ηλικίες.

Μιλώντας για την Κύπρο ανέφερε ότι «δυστυχώς δεν εξαιρούμαστε από τον κανόνα. Εμείς το βλέπουμε εδώ και λίγα χρόνια. Τώρα έχουμε παιδιά σε χημειοθεραπείες σε ηλικίες 27, 30, 33 χρονών. Αυτό δείχνει ότι κάτι συμβαίνει και πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι οι κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η φτωχή διατροφή, το αλκοόλ, το κάπνισμα, η μη άθληση, η παχυσαρκία και τα αυξημένα επίπεδα ζάχαρης στον οργανισμό είναι ορισμένοι παράγοντες. «Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πρώτος που έχει αυξηθεί και μετά του πνεύμονα και του εντέρου».

Επεσήμανε ότι έχει γίνει επανάσταση στην ογκολογία με τις ανοσοθεραπείες και τις στοχευμένες θεραπείες. «Πολλοί ασθενείς με καρκίνο έχουν γίνει χρόνιοι ασθενείς. Δεν μπορούμε να το κάνουμε για όλους. Ευτυχώς η επιστήμη έχει εξελιχθεί και είμαστε σε πολύ καλά επίπεδα, όμως εμείς οι ογκολόγοι είμαστε άπληστοι και θέλουμε περισσότερα».

Ο δρ. Άστρας πρόσθεσε ότι οι μελέτες δείχνουν οι πρόληψη πρέπει να γίνεται σε πιο μικρές ηλικίες.

Διαβάστε ακόμη: Υπ. Υγείας: Ανάγκη για ενίσχυση προληπτικών εξετάσεων για καρκίνο του προστάτη

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αυξάνεται, 50 #45Δεν, Κύπρο,afxanetai, 50 #45den, kypro