Αυτοψία στο Πουρνάρα: Καταγγελίες ότι Κύπριοι εμπλέκονται σε εμπορία προσώπων

Στο κέντρο υποδοχής Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά βρέθηκαν την Δευτέρα οι Βουλευτές της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με διαμένοντες εκεί, οικογένειες, παιδιά, ασυνόδευτους ανήλικους, αλλά και με τους εργαζόμενους στον χώρο και να διαπιστώσουν από πρώτο χέρι πόσο οξύ είναι το πρόβλημα και την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων τάχιστα.

Δώδεκα παιδιά στοιβαγμένα σε ένα κοντέινερ, χωρίς κρεβάτια, με κουβέρτες στο πάτωμα, οικογένειες με παιδιά 2-3 χρόνων, ασυνόδευτα αγόρια που θέλουν να μορφωθούν, έγκυες, απουσία τουαλέτας, αντίσκηνα

στις λάσπες ήταν μερικά μόνο από τα όσα διαπίστωσαν και αντίκρισαν οι Βουλευτές.

Μιλώντας στο Πρωτοσέλιδο η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, αναφέρθηκε στα δώδεκα παιδιά, ένα εκ των οποίων της είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτό που θέλουμε είναι εκπαίδευση». Σημείωσε ότι οι φόβοι τους είναι να μην τους οδηγήσουμε στην γκετοποίηση, πρέπει να βρούμε τρόπο για να τους ενσωματώσουμε.

Συμπλήρωσε ότι το Κέντρο είναι για σύντομη παραμονή αλλά οι αριθμοί αντί να μειώνονται, ανανεώνονται συνεχώς. Έκανε λόγο για ανεπάρκεια, ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει αυτός ο χώρους στους αυξημένους αριθμούς. Ανέφερε μάλιστα το χαρακτηριστικό παράδειγμα ατόμων να βρίσκονται σε αντίσκηνα μέσα στις βροχές, το κρύο και τη λάσπη.

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε επίσης ότι είχε συνομιλία με τον Υπουργό Εσωτερικών για να παραστεί σε συνεδρίαση της Επιτροπής για το μεταναστευτικό για να γίνει μια εποικοδομητική συνεργασία, «για να λύσουμε το πρόβλημα», επισημαίνοντας ότι ήταν τεράστιο λάθος να απορριφθεί η πρόταση από την Κυβέρνηση να μην γίνεται υπεύθυνη γι αυτά τα άτομα η χώρα υποδοχής αλλά να δίνονται εκατομμύρια στην Τουρκία.   

Επιπρόσθετα έγινε αναφορά σε καταγγελίες από κατοίκους για πορνεία στους δρόμους των κοινοτήτων και για προβλήματα με ναρκωτικά εντός του κέντρου. Η πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών είπε στο Πρωτοσέλιδο ότι υπάρχουν 300 νεαρές γυναίκες μόνες τους, οι οποίες βγαίνουν έξω μόνες τους χωρίς προστασία. Υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι μετατρέπονται σε θύματα εμπορίας. Έτσι έκανε έκκληση στον Αρχηγό της Αστυνομίας για τις καταγγελίες ότι Κύπριοι συμμετέχουν σε εγκλήματα εμπορίας, αναφέροντας «ας πάνε να τους συλλάβουν». Μάλιστα, αποκάλυψε ότι υπάρχουν καταγγελίες για παρεμβάσεις στην αστυνομία για να μην συλληφθούν αυτά τα άτομα.  

Διαβάστε επίσης: Αυτοψία στο Πουρνάρα από Βουλευτές: «12 παιδιά στοιβαγμένα σε ένα κοντέινερ»

Keywords
Τυχαία Θέματα