Αυτοκίνητο, το νέο "όπλο" των τζιχαντιστών που σκορπά τρόμο

«Αν μπορείς να φτιάξεις μία βόμβα, θα είσαι ένας βομβιστής. Αλλά αν δεν μπορείς, χρησιμοποίησε ένα όπλο. Αν δεν μπορείς να βρεις ένα όπλο, χρησιμοποίησε ένα μαχαίρι. Κι αν δεν μπορείς να βρεις ούτε μαχαίρι, χρησιμοποίησε ένα αυτοκίνητο».

Αυτή η οδηγία, προερχόμενη από άρθρο σε περιοδικό της Αλ Κάιντα του 2010 με τίτλο «The Ultimate Mowing Machine», φαίνεται πως δεν πέρασε απαρατήρητη από υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους.

Δεν εξηγείται

αλλιώς το γεγονός ότι όλο και πιο πολλές επιθέσεις των τζιχαντιστών γίνονται με αυτοκίνητα.

Χριστούγεννα 2016 και 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Βερολίνο, όταν ένα ρυμουλκούμενο φορτηγό έπεσε πάνω τους σε μια πολυσύχναστη χριστουγεννιάτικη αγορά, που εκείνη τη στιγμή ήταν γεμάτη από τουρίστες και ντόπιους κατοίκους, στο κέντρο του Βερολίνου. Ο ύποπτος Άνις Άμρι, σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία στην Ιταλία.

Ο Άνις είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Λίγους μήνες πριν, στις 14 Ιουλίου, 84 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Νίκαια της Γαλλίας, όταν ένα παρόμοιο γεγονός, σε μεγαλύτερες διαστάσεις, έλαβε χώρα. Ο Mohamed Lahouaiej Bouhl χρησιμοποίησε ένα φορτηγό 20 τόνων για να χτυπήσει εκατοντάδες ανθρώπους στη Νίκαια, όπου μεγάλα πλήθη είχαν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση για την Ημέρα της Βαστίλης.

Και σε εκείνη την περίπτωση η αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε τον δράστη.

Το Ισλαμικό Κράτος δήλωσε πως η επίθεση ήταν αντίποινα για το ρόλο της Γαλλίας στην καταπολέμησή του.

Τέτοια περιστατικά έγιναν και πέραν των ευρωπαϊκών συνόρων. Όπως υπενθυμίζει σήμερα με άρθρο του το CNN, στο Οχάιο των ΗΠΑ, 11 άνθρωποι είχαν τραυματιστεί, όταν ένας φοιτητής με το όνομα Abdul Razak Ali Artan, έριξε το αυτοκίνητό του σε μια ομάδα πεζών στην πανεπιστημιούπολη. Βγήκε έξω από το όχημα και όρμησε στους περαστικούς με ένα μαχαίρι. Λίγες στιγμές αργότερα, ένα αστυνομικός του Πανεπιστημίου του Οχάιο πυροβόλησε θανάσιμα τον ύποπτο, όταν αρνήθηκε να σταματήσει. Σε ανάρτησή του στο Facebook λίγο πριν την επίθεση, ο Σομαλός μετανάστης είπε πως είχε «κουραστεί και αρρωστήσει» βλέποντας τους συναδέλφους του μουσουλμάνους να «σκοτώνονται και να βασανίζονται», σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς αξιωματικούς. Το ημερολόγιο, την μέρα της επίθεσης, έγραφε 28 Νοεμβρίου 2016.

Στον Καναδά, δύο χρόνια νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 20 Οκτωβρίου 2014, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε, αφού ο Martin Rouleau Couture χρησιμοποίησε το αυτοκίνητό του για να χτυπήσει δύο Καναδούς στρατιώτες που περπατούσαν πεζοί στο πάρκινγκ ενός εμπορικού κέντρο στο Saint-Jean-sur-Richelieu του Κεμπέκ. Μετά από ανθρωποκυνηγητό από την αστυνομία, ο Couture βγήκε από το αυτοκίνητό του και πυροβολήθηκε θανάσιμα.

Οι Αρχές είπαν πως πιστεύουν ότι ο Couture είχε «ριζοσπαστικοποιηθεί».

Όχι μακριά από την Κύπρο, στο Ισραήλ, τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν τον Ιανουάριο, όταν ο 28χρονος Fadi Qunbar έπεσε πάνω σε μια ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών σε ένα δημοφιλές παραλιακό δρόμο με θέα εντός των τειχών της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ.

«Όλα τα σημάδια δείχνουν πως είναι υποστηρικτής του ισλαμικού κράτους», δήλωσε τότε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Το χθεσινό χτύπημα από άλλον ένα «μοναχικό λύκο», αυτή τη φορά στο Λονδίνο, επανέφερε στο προσκήνιο την τακτική αυτή, που σκορπά φόβο και τρόμο στις μεγαλουπόλεις της Ευρώπης. Ειδικά στην περίπτωση του Λονδίνου, όπου δεν βίωσε τρομοκρατικό χτύπημα εδώ και πάνω από δέκα χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα