Αυτό είναι το νομοσχέδιο για την ίδρυση της CYTA LTD

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ίδρυση της CYTA λιμιτεδ, η οποία στοχεύει στην προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή που θα αυξήσει τα κρατικά έσοδα.

Με την ισχύ του νομοσχεδίου, όλες οι τηλεπικοινωνιακές εργασίες και τα περιουσιακά στοιχεία, μεταφέρονται στη νέα εταιρεία.

Στόχος δεν είναι άλλος από την εισροή εσόδων στα κρατικά ταμεία και μείωση του Δημοσίου χρέους.

Στόχοι αποκρατικοποίησης

Λαμβάνοντας υπόψη τις επιδιώξεις του Προγράμματος Δράσης, η αποκρατικοποίηση της ΑΤΗΚ έχει τους ακόλουθους κύριους στόχους, παράλληλους και εξίσου σημαντικούς, στο σύνολο τους, με την εισροή εσόδων για μείωση του δημοσίου χρέους:

Προσέλκυση κατάλληλου Στρατηγικού Συνεργάτη/ Επενδυτή που θα είναι σε θέση να εκσυγχρονίσει τον οργανισμό, να εισάξει νέες τεχνολογίες, υπηρεσίες και προϊόντα, να επενδύσει στις απαιτούμενες υποδομές και ενδεχομένως να μετατρέψει την ΑΤΗΚ σε περιφερειακό οργανισμό παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ευελιξίας της ΑΤΗΚ, η οποία αντιμετωπίζει οξύ και συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό από τον ιδιωτικό τομέα σε ένα από τους πιο απαιτητικούς και ανταγωνιστικούς τομείς ο οποίος έχει φιλελευθεροποιηθεί πλήρως από το 2004.Εισαγωγή νέων υπηρεσιών και προϊόντων για τον κύπριο καταναλωτή σε ανταγωνιστικότερες τιμές και σε ποιότητα που θα αντικατοπτρίζει το τεχνολογικό υπόβαθρο και ικανότητες ενός μεγαλύτερου και διεθνή Στρατηγικού Συνεργάτη/ Επενδυτή.Δημιουργία θετικών προοπτικών για αύξηση των θέσεων εργασίας, τόσο στον ίδιο τον οργανισμό λόγω της εισαγωγής νέων τεχνολογιών καθώς και προϊόντων και υπηρεσιών, όσο και στην ευρύτερη οικονομία λόγω της βελτίωσης της ποιότητας και του κόστους των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.Επίτευξη ωφελημάτων για το προσωπικό του οργανισμού, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να εργάζεται για ένα διεθνή οργανισμό με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης, σε αναβαθμισμένο περιβάλλον που ενδεχομένως θα δημιουργεί αυξημένο δυναμικό για ατομική ανέλιξη.

Συνοπτική περιγραφή του Νομοσχεδίου

Στο προοίμιο του Νομοσχεδίου αναφέρονται συνοπτικά οι λόγοι για τους οποίους προωθείται η τροποποίηση του περί Υπηρεσίας Τηλεπικοινωνιών Νόμου της ΑΤΗΚ και η μεταφορά ορισμένων εργασιών της σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου για πραγματοποίηση της αποκρατικοποίησης της.

Στους ορισμούς (άρθρο 2) καθορίζονται, μεταξύ άλλων, οι όροι και , ο οποίος ορισμός προσδιορίζει το ενεργητικό και την κινητή και ακίνητη ιδιοκτησία της ΑΤΗΚ. Περιλαμβάνεται επίσης ο ορισμός που σημαίνει το παθητικό της ΑΤΗΚ το οποίο περιλαμβάνει οποιεσδήποτε υποχρεώσεις της ΑΤΗΚ που της επιβάλλονται σε σχέση με την διεξαγωγή των εμπορικών δραστηριοτήτων της.

Με βάση τα πιο πάνω έχει ετοιμαστεί το σχετικό νομοσχέδιο, τιτλοφορούμενο «Ο περί Υπηρεσίας Τηλεπικοινωνιών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2015» («Νομοσχέδιο»), το οποίο τροποποιεί το νόμο της ΑΤΗΚ, ήτοι τον περί Υπηρεσίας Τηλεπικοινωνιών Νόμο, ΚΕΦ. 302, με βασικούς σκοπούς:

Τη μεταφορά όλων των τηλεπικοινωνιακών εργασιών και σχετικών περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της ΑΤΗΚ (οι “Εργασίες”) σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου (η “ CYTA Ltd ”) η οποία στο αρχικό στάδιο θα ανήκει αποκλειστικά στη Δημοκρατία ώστε να γίνει δυνατό, σε κατοπινό στάδιο, να επενδύσει ο κατάλληλος Στρατηγικός Συνεργάτης/ Επενδυτής στη CYTA Ltd με την αγορά μετοχών της CYTA Ltd από τη Δημοκρατία. Έχοντας υπόψη τη μεταφορά των Εργασιών της ΑΤΗΚ στη CYTA Ltd, την τροποποίηση των σκοπών της ΑΤΗΚ όπως περιγράφεται στην παρ. 8 πιο κάτω.

Όσον αφορά ειδικότερα τη διαδικασία ίδρυσης της CYTA Ltd και τη μεταφορά των Εργασιών της ΑΤΗΚ σε αυτή, το Νομοσχέδιο προνοεί τα εξής:

Θα υπάρξει νέα εταιρεία ιδιωτικού δικαίου η οποία θα ανήκει αποκλειστικά στη Δημοκρατία (η “CYTA Ltd”). Με διάταγμα που θα δικαιούται να εκδώσει το Υπουργικό Συμβούλιο κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Οικονομικών (το “Διάταγμα”) όλα τα περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις της ΑΤΗΚ (τα “Περιουσιακά Στοιχεία και Υποχρεώσεις”) θα μεταφερθούν στη CYTA Ltd εκτός από συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις (τα “Εξαιρούμενα Θέματα”) τα οποία περιγράφονται πιο κάτω. Με την έκδοση του Διατάγματος και τη μεταφορά των Περιουσιακών Στοιχείων και Υποχρεώσεων οι τηλεπικοινωνιακές εργασίες που διεξάγει σήμερα η ΑΤΗΚ θα διεξάγονται από τη CYTA Ltd.

Τα Εξαιρούμενα Θέματα θα καθοριστούν από το Υπουργικό Συμβούλιο στο σχετικό Διάταγμα και η πρόθεση είναι όπως να συνίστανται στα εξής:

i. Περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν έχουν άμεση σχέση με τις Εργασίες όπως για παράδειγμα τραπεζικά υπόλοιπα, κυβερνητικά χρεόγραφα, μετοχικοί τίτλοι και ορισμένα ακίνητα, και, ii. Υποχρεώσεις οι οποίες δεν έχουν άμεση σχέση με τις Εργασίες.

Αναφορικά με τους εργοδοτουμένους σημειώνεται το εξής:

Το Νομοσχέδιο ρητά προνοεί ότι η εργοδοτική σχέση μεταξύ της ΑΤΗΚ και υπαλλήλων της ΑΤΗΚ αποτελεί Εξαιρούμενο Θέμα και, ως εκ τούτου, όλοι οι υπάλληλοι της ΑΤΗΚ έστω και μετά την μεταφορά των Εργασιών στη CYTA Ltd θα παραμείνουν υπάλληλοι της ΑΤΗΚ.

Σχετικά οι υπάλληλοι της ΑΤΗΚ θα εξακολουθούν να απολαμβάνουν τα ίδια ωφελήματα που απολαμβάνουν και σήμερα και τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα τους θα εξακολουθούν να είναι υποχρεώσεις της ΑΤΗΚ.

Για να μπορέσει η CYTA Ltd να λειτουργεί, από την ημερομηνία έκδοσης του Διατάγματος και για όσο καιρό η CYTA Ltd ανήκει εξ ολοκλήρου στην Δημοκρατία, οι υπάλληλοι της ΑΤΗΚ, εκτός από εκείνους των οποίων τα καθήκοντα κατά την άποψη της ΑΤΗΚ δεν σχετίζονται με τις Εργασίες, όπως για παράδειγμα υπάλληλοι που εργάζονται σε τομείς σχετικούς με μη τηλεπικοινωνιακές εργασίες της ΑΤΗΚ, θα τύχουν του κάτωθι χειρισμού:

Θα παραχωρούν τις υπηρεσίες τους στη CYTA Ltd ενώ θα εξακολουθούν να είναι εργοδοτούμενοι της ΑΤΗΚ. Θα εξακολουθούν να ανήκουν οργανικά στην ΑΤΗΚ με τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις ως και πρότερα. Θα εξακολουθούν να πληρώνονται από την ΑΤΗΚ. Η CYTA Ltd θα αποζημιώνει την ΑΤΗΚ για όλες τις πληρωμές που θα πραγματοποιεί η ΑΤΗΚ σύμφωνα με τα πιο πάνω. Δυνάμει του Νομοσχεδίου, η Δημοκρατία θα εγγυάται όλες τις υποχρεώσεις που θα παραμείνουν στην ΑΤΗΚ, περιλαμβανομένων των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των εργοδοτουμένων.

Το δεύτερο σκέλος του Νομοσχεδίου αφορά, στις τροποποιήσεις των σκοπών της ΑΤΗΚ και συνεπακόλουθες τροποποιήσεις ως εξής:

Η ΑΤΗΚ θα παύσει να διεξάγει τηλεπικοινωνιακές εργασίες αλλά ο σκοπός της είναι να κατέχει τα περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν μέρος των Εξαιρουμένων Θεμάτων και θα συνεχίζει να εργοδοτεί τους υπαλλήλους. Θα παύσει να υπάρχει ο σημερινός περιορισμός στη διανομή περιουσιακών στοιχείων από την ΑΤΗΚ προς τη Δημοκρατία που, δυνάμει του νόμου της ΑΤΗΚ σήμερα, δεν υπερβαίνει το ήμισυ των πλεονασμάτων που είχε πραγματοποιήσει μετά τη φορολογία, κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, και η ΑΤΗΚ θα μπορεί να διανέμει στη Δημοκρατία σε μετρητά ή είδος, τέτοιο μέρος των συσσωρευμένων πλεονασμάτων της και σε τέτοιο χρόνο ως ήθελε καθοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, ύστερα από σχετική πρόταση του Υπουργού Οικονομικών. Αναφορικά με το πιο πάνω, σημειώνεται ότι καθ’ ότι, όπως έχει ήδη προαναφερθεί στο σημείο 7(ε)(iv), η Δημοκρατία θα εγγυάται όλες τις υποχρεώσεις της ΑΤΗΚ, η προτεινόμενη ρύθμιση δεν επηρεάζει τα δικαιώματα τρίτων πιστωτών της ΑΤΗΚ, περιλαμβανομένων των εργοδοτουμένων. Καταργείται αριθμός άρθρων που αφορούν στις τηλεπικοινωνιακές εργασίες της ΑΤΗΚ, π.χ. το άρθρο 12 (Καθήκον της Αρχής) και το άρθρο 19 (Τέλη της Αρχής).

Οι εκκρεμούσες προσφυγές εναντίον της ΑΤΗΚ και η δυνατότητα καταχώρησης νέας προσφυγής εναντίον της ΑΤΗΚ θα εξακολουθούν να υφίστανται ως έχουν και η Δημοκρατία θα εγγυάται οποιεσδήποτε υποχρεώσεις της ΑΤΗΚ σχετικά με αυτές.

Το Νομοσχέδιο περιέχει και πρόνοιες για τον λογιστικό χειρισμό του ισολογισμού της CYTA Ltd ως αποτέλεσμα της μεταφοράς των Εργασιών.

Παρότι το καθεστώς και τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν επηρεάζονται από το Νομοσχέδιο, οι πρόνοιες του άρθρου 5(α) του περί Ρύθμισης Θεμάτων Αποκρατικοποίησης Νόμου εφαρμόστηκαν παράλληλα, έτσι ώστε η Βουλή των Αντιπροσώπων να είναι πλήρως ενήμερη για τη συνολική πρόταση εφαρμογής της Διαδικασίας. Με αυτή την προσέγγιση, θα γνωρίζει από τώρα η Βουλή των Αντιπροσώπων πως υλοποιείται η δέσμευση της κυβέρνησης για διαφύλαξη των δικαιωμάτων του προσωπικού της ATHK σε περίπτωση εξεύρεσης Στρατηγικού Συνεργάτη/ Επενδυτή.

Ως επακόλουθο, έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 26 Αυγούστου 2015 η πρόταση της κυβέρνησης για υποβολή στη Μεικτή Συμβουλευτική Επιτροπή της ATHK, αναφορικά με την διασφάλιση του καθεστώτος εργοδότησης και των δικαιωμάτων και ωφελημάτων των εργαζομένων σε περίπτωση εξεύρεσης Στρατηγικού Συνεργάτη/ Επενδυτή. Οι επιλογές αυτές διαμορφώθηκαν στα πλαίσια της διαδικασίας Διαβούλευσης η οποία ξεκίνησε πριν από έξι μήνες και στα πλαίσια της οποίας πραγματοποιήθηκε σημαντικός αριθμός συναντήσεων μεταξύ της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων και των συντεχνιών της ΑΤΗΚ.

Keywords
Τυχαία Θέματα