Αυτή κι αν ήταν θρυλική πρόκριση!

Με τρία γκολ στις καθυστερήσεις, ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε τη Ρόζενμποργκ με 3-0! Πέρασε στα πλέι-οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, κλείδωσε συμμετοχή στους ομίλους του Γιουρόπα

ΑΠΟΕΛ 3 (1)
91’ Γιαννιώτας, 96΄ Βάντερ, 99΄ Ντε Βινσέντι
ΡΟΖΕΝΜΠΟΡΓΚ 0 (2)

Το έκανε και αυτό ο ΑΠΟΕΛ! Μέσα σε 8 λεπτά, των καθυστερήσεων παρακαλώ, πέτυχε τρία γκολ

και ενώ στο 91’ ήταν εκτός Τσάμπιονς Λιγκ, στο 99΄ κέρδιζε με 3-0 και έπαιρνε πανηγυρική πρόκριση στα πλέι-οφ, καπαρώνοντας παράλληλα τη συμμετοχή στους ομίλους τους Γιουρόπα Λιγκ. Από άποψης σκορ, η ανατροπή ήταν δε ολοκληρωτική, μετά το 2-1 της Νορβηγίας.

Μία εξέλιξη παιχνιδιού, που ίσως να μην έχουμε ξαναδεί ή τουλάχιστον να μην θυμόμαστε. Μία εξέλιξη-επιβράβευση της επιμονής και της προσπάθειας των παικτών του Κρίστιανσεν. Έχασαν ευκαιρίες στο πρώτο μέρος, αλλά και μέχρι το 60’ ήταν καλύτεροι γενικώς από τη Ρόζενμποργκ, δεν το έβαλαν κάτω από το 70΄ και μετά, όταν η Ρόζενμποργκ έκανε καθυστερήσεις και έσπαζε τον ρυθμό.

Είχαν εμμονή (με την καλή έννοια) στην προσπάθεια και στο πλάνο τους. Δικαιώθηκαν και έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν για 6η φορά σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης και για 4η συνεχόμενη χρονιά. Με τ΄ αστέρια φυσικά να είναι πλέον ο στόχος.

Το 90λεπτο
Η πρόθεση του Κρίστιανσεν με βάση την αρχική 11άδα ήταν καθαρή. Ήθελε ένα πιο αιχμηρό, ευέλικτο και κυρίως δεμένο μηχανισμό. Ο ΑΠΟΕΛ είχε τον κόσμο (καυτή η ατμόσφαιρα), την ψυχολογία και φυσικά την εμπειρία τέτοιων αγώνων με το μέρος του.

Τα υπόλοιπα ήταν θέμα βραδιάς και διαχείρισης. Ο ΑΠΟΕΛ είχε διάθεση και προσπάθησε άμεσα να κερδίσει μέτρα στο γήπεδο για να γίνει απειλητικός. Έκανε καλή κυκλοφορία, κινήθηκε στα πέριξ της αντίπαλης περιοχής, ενώ φρόντιζε να μην δίνει ευκαιρίες για αντεπίθεση.

Λογικά ήρθε σύντομα και η μεγάλη ευκαιρία, με τον Εφραίμ και η απανωτή φάση με τον Γιαννιώτα. Δεν σκόραρε, αλλά πήρε τα πάνω του και επιβλήθηκε. Η Ρόζενμποργκ γύρισε όλη πίσω, κάτω από το κέντρο και αμυνόταν, περιμένοντας την ευκαιρία της.

Είχε δείξει την επιθετική της ισχύ στη Νορβηγία, το υπενθύμισε στα μισά του ημιχρόνου με το δοκάρι. Το σημαντικό για τον ΑΠΟΕΛ ότι κέρδιζε συνέχεια μονομαχίες και πρώτες μπάλες, οπότε συνέχισε να έχει το πάνω χέρι. Με συμπληρωμένα τα 30 λεπτά, η κυπριακή ομάδα έδειχνε να έχει όλα τα φόντα για να πετύχει την ανατροπή.

Η διακοπή για νερό και λίγη δροσιά φάνηκε να ευνοεί τη Ρόζενμποργκ, που έκανε δύο σουτ, χωρίς να απειλήσει τον Βάτερμαν, αλλά στην 3η προσπάθεια πλησίασε στο γκολ. Ενδιάμεσα ήταν ο ΑΠΟΕΛ που είχε πάλι τη μεγάλη ευκαιρία, πάλι με τον Εφραίμ.

Το ζητούμενο στην επανάληψη ήταν, σε αντίθεση με το πρώτο μέρος, ο ΑΠΟΕΛ να τελειώσει τις φάσεις του. Είτε αφορούσαν ευκαιρίες, είτε εξαιρετικές προϋποθέσεις για φάση. Ξεκίνησε με δοκάρι, κινδύνεψε αμέσως μετά. Οι «γαλαζοκίτρινοι» έδειχναν να έχουν το πάνω χέρι, αφού κέρδισαν μέτρα, μετά τα πρώτα 15 λεπτά.

Αυτό που χρειαζόταν ήταν ψυχραιμία, αφού πλέον στο παιχνίδι έμπαινε ο επιπλέον αντίπαλος, ο χρόνος. Οι Νορβηγοί σε κάθε ευκαιρία κέρδιζαν δευτερόλεπτα, ενώ ακολουθούσαν ευλαβικά το τακτικό τους πλάνο, με δύο γραμμές άμυνας. Είχαν και την ανοχή του διαιτητή σε 2-3 απανωτά «ύπουλα» φάουλ, που προκάλεσαν φυσιολογικά εκνευρισμό.

Ο ΑΠΟΕΛ έπρεπε να ηρεμήσει και να βάλει την μπάλα κάτω. Ήθελε και μία καλή φάση για να αναζωογονηθεί. Την είχε με τον Σωτηρίου, ενώ είδε τον Βάτερμαν να τον κρατά στο παιχνίδι. Πέτυχε και γκολ που σωστά δεν μέτρησε. Έμεναν 20 λεπτά και ήταν η ώρα που ο Κρίστιανσεν έκανε τις κινήσεις του μέσα σε 6 λεπτά.

Πρώτα Βάντερ και Ορλάντι, σε άκρως επιθετικό μηχανισμό και στο 76΄ με τον Ντε Καμάργκο. Έτσι και αλλιώς, πέρα από το φρεσκάρισμα, χρειαζόταν ρίσκο. Το σκηνικό από εκείνο το σημείο παίχτηκε στο 3ο μισό του γηπέδου, στον χώρο άμυνας της Ρόζενμποργκ.

Αλλά δεν υπήρχε φάση, αλλά ούτε και ρυθμός (λόγω των Νορβηγών). Υπήρχε όμως πίστη. Μέχρι τις καθυστερήσεις. Εκεί έγιναν τα… πάντα όλα. Τρία γκολ. Στην 1η ουσιαστικά ενέργεια, ο Γιαννιώτας άνοιξε τον δρόμο, ο Βάντερ τέλειωσε άψογα την αντεπίθεση και ο Ντε Βινσέντι έβαλε το κερασάκι στην τούρτα. Θαύμα!

ΤΟ ΦΙΛΜ
10΄Ο Ντε Βινσέντι κάνει το πρώτο σουτ της βραδιάς, η μπάλα κοντράρει και πάει κόρνερ.
12’ Πάσα του Ντε Βινσέντι, ο Εφραίμ μόνος περνά την μπάλα πάνω από τον αντίπαλο τερματοφύλακα, αλλά αστοχεί.
16΄ Σουτ του Γιαννιώτα με πολλά φάλτσα, δύσκολα σε κόρνερ ο Κουαράσι.
22' Πλάγιο φαλτσαριστό πλασέ από τον Χέλαντ, η μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι του Βάτερμαν και έξω.
38’ Κεφαλιά του Εφραίμ από πλάγια με εξουδετερωμένο τον Κουαράσι, η μπάλα περνά παράλληλα από το τέρμα.
40΄ Ο Ντε Νανλάι σουτάρει από εξαιρετική θέση, η μπάλα ευτυχώς κτυπά στον Καρλάο και περνά λίγο έξω.
43’ Σουτ του Εφραίμ στην αγκαλιά του Κουαράσι.
51’ Δοκάρι για τον ΑΠΟΕΛ, μετά από σουτ του Νεκτάριου Αλεξάνδρου.
53’ Σουτ του Μίντζο, η μπάλα περνά μόλις άουτ.
66’ Κεφαλιά του Πιέρου Σωτηρίου λίγο πάνω από τα δοκάρια.
69’ Τεράστια επέμβαση του Βάτερμαν σε σουτ του Κοντράνσεν.
70΄ Σκοράρει ο Σωτηρίου, αλλά ορθά δεν μετρά το γκολ, αφού ο Κύπριος φορ ήταν σε θέση οφσάιντ.
91΄ Ο Βάντερ σερβίρει στον Γιαννιώτα, που με προβολή κάνει το 1-0.
96΄ Αντεπίθεση και ανταλλαγή ρόλων. Μπαλιά από τον Γιαννιώτα, με τον Βάντερ να σημειώνει το 2-0.
99΄ Το 3-0. Ο Ντε Βινσέντι εκμεταλλεύεται σοβαρό λάθος της νορβηγικής άμυνας και σκοράρει.

ΕΝΔΕΚΑΔΑ, ΠΛΑΝΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ
Ο Κρίστιανσεν επέλεξε εννέα από τους παίκτες του πρώτου αγώνα και έναν πιο επιθετικό σχηματισμό. Ο Ντε Βινσέντι ξεκίνησε σαν κεντρικό επιθετικό χαφ (αντί του Αρτυματά), την ώρα που ο Εφραίμ πήρε τη θέση του Βάντερ στο αριστερό άκρο.

Ουσιαστικά η μεσοεπιθετική γραμμή του ΑΠΟΕΛ ήταν αυτή που τράβηξε πέρσι κουπί στο τέλος του πρωταθλήματος, αλλά και 11 παίκτες από την περσινή ομάδα. Στο 70’ έβαλε τον Βάντερ αντί του Εφραίμ, ενώ απέσυρε τον Βινίσιους και πέρασε τον Ορλάντι. Έτσι έπαιξε με δύο επιθετικά κεντρικά χαφ, με τον Μοράις να καλύπτει λίγο περισσότερο τα στόπερ. Στο 79΄ άλλαξε παίκτη κορυφής με τον Ντε Καμάργκο αντί του Σωτηρίου.

Ο ΔΗΜΙΟΣ ΤΩΝ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΩΝ
Όταν ο ΑΠΟΕΛ βρίσκει απέναντί του ομάδες από τη Σκανδιναβία, είναι ασύλληπτος. Πανηγύρισε την 1η του πρόκριση στην Ευρώπη πριν από μισό αιώνα με την Τζόβικ Λιν Νορβηγίας. Ήταν και η ευρωπαϊκή του πρεμιέρα. Πριν από τρεις δεκαετίες είχε αποκλείσει και την Ελσίνκι. Υπάρχουν και τρεις προκρίσεις επί ομάδων από τα Φαρόε (Σκανδιναβικής καταγωγής).

Πέτυχε όμως κάτι μοναδικό τα τελευταία χρόνια. Από το 2009, όταν αντιμετώπισε τη Κοπεγχάγη, κατάφερε να πάρει 6 προκρίσεις απέναντι σε ομάδες από τη Σκανδιναβία σε ισάριθμες προσπάθειες Την Κοπεγχάγη ακολούθησαν η Άαλεσουντ, η Ελσίνκι, η Άαλμποργκ, η Μίντιλαντ και τώρα η Ρόζενμποργκ. Στις πέντε από τις έξι περιπτώσεις ο επαναληπτικός ήταν στο ΓΣΠ.

ΑΠΟΕΛ: Βάτερμαν, Μιλάνοφ, Αλεξάνδρου, Αστίθ, Καρλάο, Μοράις, Ντε Βινσέντι (71΄ Βάντερ), Βινίσιους, Γιαννιώτας, Εφραίμ (Ορλάντι), Πιέρος

ΡΟΖΕΝΜΠΟΡΓΚ: Κουαράσι, Σβένσον, Ρεγκίνουνσεν, Εϊλόφσον, Γένσεν (87΄ Μπζορντάλ), Κόνρατσεν, Γκιτκάγερ, Ντε Λανλάι, Σκιέλβικ, Μίτζσο (76΄ Βίλιαμσον), Χέλαντ (81΄ Ρασάμι)

«Η σημαντικότερη μέχρι την επόμενη»
Έτσι σχολίασε ο Κρίστιανσεν τη νίκη του ΑΠΟΕΛ επί της Ρόζενμποργκ
Ο Τόμας Κρίστιανσεν πανηγύρισε έξαλλα στο γκολ του Γιαννιώτα και στο τέλος. Στη συνέντευξη Τύπου έδειχνε ανακουφισμένος. Χαρακτήρισε τη νίκη ως τη μέχρι σήμερα σημαντικότερη της καριέρας του:

«Ήταν πάρα πολλή η πίεση, οι ποδοσφαιριστές έδειξαν υπομονή για να κερδίσουν, κυριάρχησαν από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Όλοι, διοίκηση, κόσμος, ποδοσφαιριστές και τεχνική ηγεσία έκαναν το καθήκον τους για να φτάσουμε στην πρόκριση. Αφιερώνω σε αυτούς που έχω κοντά μου, την οικογένειά μου, τα παιδιά μου, στη Διοίκηση που με επέλεξε και στον κόσμο που ήρθε και να μας στήριξε σήμερα. Ήταν επίσης η πιο σημαντική νίκη στην προπονητική μου καριέρα, μέχρι την επόμενη».

Ο Κρίστιανσεν τοποθετήθηκε για παράπονα των Νορβηγών, αναφορικά με μπάλες που έπεφταν στο γήπεδο μετά το 1-0. «Είδα μπάλες να περνούν, όπως είδα και ποδοσφαιριστές της Ρόζενμποργκ να πέφτουν κάτω για καθυστερήσεις. Κάθε ομάδα έπαιξε τα δικά της χαρτιά και δεν έχει τίποτα εναντίον του ΑΠΟΕΛ για το fair play».

Δηλώσεις έκαναν και οι Γιαννώτας, Πιέρος Σωτηρίου, μιλώντας για την πρόκριση και τα περαιτέρω στο Τσάμπιονς Λιγκ. «Πιέσαμε τον αντίπαλο για να τον κρατήσουμε ψηλά και να σκοράρουμε. Δεν ήρθε αυτό, όμως με την υπομονή και την κατοχή της μπάλας πιστεύω ότι δίκαια σκοράραμε, όχι μόνο ένα, αλλά τρία γκολ. Το τελευταίο 10λεπτο το πιστέψαμε πάρα πολύ στις δυνατότητες και τον εαυτό μας. Συγχαρητήρια στα παιδιά. Δώσανε κατάθεση ψυχής. Πιστεύω ότι το ταξίδι θα είναι πολύ μακρινό. Πιστεύω ότι στο πρώτο ημίχρονο στην Νορβηγία αξίζαμε να χάναμε περισσότερα τέρματα. Ευτυχώς όμως το 2-1 ήταν πολύτιμο για μας, για να έρθουμε στο ΓΣΠ και να τους βάλουμε πίεση και να πάρουμε την πρόκριση»», είπε ο Πιέρος Σωτηρίου.

«Θα το χαρακτήριζα εξάλεπτο φωτιά, η ομάδα πίστεψε πως θα έπαιρνε την πρόκριση, ο κόσμος ήταν συγκλονιστικός, μας περίμενε μέχρι το 90+’ και στο τέλος τούς ανταμείψαμε με αυτά τα τρία γκολ. Τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Όλα τα παιδιά αξίζουν συγχαρητήρια, στόχος είναι η είσοδος στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Η γκολάρα του Εφραίμ στη Νορβηγία μάς έδωσε ψυχολογία, φτερά στα πόδια. Το κεφάλαιο Ολυμπιακός τέλειωσε τουλάχιστον για φέτος για μένα. Θέλω να κερδίσω τίτλους με τον ΑΠΟΕΛ», σχολίασε ο Γιάννης Γιαννιώτας.

ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ
- Περί τις 15 χιλιάδες ο κόσμος του ΑΠΟΕΛ στις γεμάτες τρεις εξέδρες, καταπληκτική η ατμόσφαιρα.
- Τα καπνογόνα δυστυχώς δεν έλειψαν. Άναψαν πολλά στο Νότιο πέταλο κατά την είσοδο των ομάδων.
- Κοντά στους 170 οι φίλοι της Ρόζενμποργκ, πήραν θέση στο Βόρειο πέταλο.
- Ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι στο ΓΣΠ για τον Γιάννη Γιαννιώτα και το συνδύασε με ένα υπερπολύτιμο γκολ.
- Στα χι του ο Πρόδρομος Πετρίδης, πανηγύρισε στο τέλος με τον Τόμας Κρίστιανσεν.
- Έμεινε εκτός αποστολής ο Μερκής, αφού προσβλήθηκε το πρωί από ίωση. Εκτός αποστολής ήταν και ο Αλωνεύτης.

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΚΑΡΑΜΠΑΧ-ΠΛΖΕΝ 1-1 (0-0)
ΑΠΟΕΛ-ΡΟΖΕΝΜΠΟΡΓΚ 3-0 (1-2)
ΝΤΙΝ. ΤΙΦΛΙΔΑΣ-ΝΤΙΝ. ΖΑΓΚΡΕΜΠ 0-1 (0-2)
ΕΡ. ΑΣΤΕΡΑΣ-ΛΟΥΝΤΟΓΚΟΡΕΤΣ (2-2)
ΝΤΑΝΤΑΛΚ-ΜΠΑΤΕ (0-1)
ΑΠΟΨΕ
20.45 ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ-ΑΣΤΡΑ (1-1)
20.45 ΣΤΕΑΟΥΑ-ΣΠΑΡΤΑ ΠΡΑΓΑΣ (1-1)*
21.00 ΜΠΕΡ ΣΕΒΑ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (0-0)
21.45 ΓΙΑΝΓΚ ΜΠΟΪΣ-ΣΑΧΤΑΡ (0-2)*
21.30 ΠΑΟΚ-ΑΓΙΑΞ (1-1)*
21.30 ΡΕΝΤ ΜΠΟΥΛ-ΠΑΡΤΙΖΑΝΙ ΑΛΒ. (1-0)
21.45 ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ-ΡΟΣΤΟΦ (2-2)*
21.45 ΣΕΛΤΙΚ-ΑΣΤΑΝΑ (1-1)
21.45 ΛΕΓΚΙΑ-ΤΡΕΝΤΣΙΝ (1-0)
21.45 ΜΟΝΑΚΟ-ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (1-2)*
* Αγώνες στο γκρουπ «μη πρωταθλητών»

Keywords
για μας, γκολ, αποελ, συμμετοχή, εφραιμ, ισχύ, φορ, χαφ, λιν, γσπ, play, ολυμπιακος, κινηση στους δρομους, ομαδα διας, Καλή Χρονιά, ολυμπιακοί αγώνες, φωτια, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, ααλεσουντ, αποελ, γσπ, ηγεσια, θεμα, ιωση, καριερα, πιεση, ρυθμος, ψυχολογια, ωρα, ααλμποργκ, αστρα, αγκαλια, αγωνες, αστερια, ατμοσφαιρα, γκολ, γινει, γηπεδο, δυστυχως, διοικηση, δοκαρι, ευκαιρια, ειπε, ελσινκι, εμμονη, ενεργεια, εξελιξη, εξι, επρεπε, ερχεται, ευρωπη, υπομονη, ημιχρονο, κεφαλαιο, κοπεγχαγη, λαθος, λιν, μονακο, νερο, νικη, νορβηγια, ντιν, ομαδα, παντα, οικογενεια, ουσιαστικα, οφσαιντ, παιδια, πετριδης, πιστη, πρωι, ρισκο, συνεχεια, συντομα, συγχαρητηρια, συμμετοχή, σωτηριου, τουρτα, τρια, ισχύ, φαουλ, φυσικα, φοντα, φορ, φτερα, φορα, χερι, χαφ, χρονος, ψυχραιμια, εννεα, φιλοι, για μας, ομαδες, παιχνιδι, ποδια, σαχταρ, ταξιδι, θελω να, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα