Αυτή ήταν η νέα συμβιβαστική πρόταση του Ν.Αναστασιάδη

"Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων του κ. Έιντε, στη βάση της πρότασής μου και προς υποβοήθηση επίτευξης της αναγκαίας σύγκλισης, αφού η αρχική μου πρόταση απορρίφθηκε από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, υπέβαλα γραπτώς νέα συμβιβαστική πρόταση ουσίας", αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η νέα συμβιβαστική πρόταση Αναστασιάδη προνοούσε τα εξής:

Η Διάσκεψη για την Κύπρο
θα συγκαλείτο σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Σκοπός της Διάσκεψης θα είναι να φθάσουμε σε συνολική διευθέτηση του Κεφαλαίου της Ασφάλειας ή/και να επιτευχθεί επαρκής πρόοδος («εντός ακτίνας συμφωνίας»). Προς αποφυγή των όποιων ασαφειών ή διαφωνιών, η πρόταση μου προνοούσε πως η πρόοδος θα εκρίνετο στη βάση συγκεκριμένων και αμοιβαία συμφωνημένων κριτηρίων, όπως αναφέρει ο ΠτΔ.Μια τέτοια εξέλιξη θα άνοιγε το δρόμο για αποτελεσματική αντιμετώπιση του κεφαλαίου των εδαφικών αναπροσαρμογών και στη συνέχεια να ακολουθούσε εξαντλητική συζήτηση, και για όσο χρόνο απαιτηθεί, επί των εκκρεμούντων ζητημάτων στα άλλα τέσσερα Κεφάλαια, με στόχο την επίτευξη συνολικής διευθέτησης, επισημαίνει ο Ν.Αναστασιάδης.

Η Τουρκική πλευρά απέρριψε την πρόταση αυτή χωρίς καν να δεχθεί να τη συζητήσει, ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απέρριψε πρόσκληση του Ειδικού Συμβούλου για κοινή συνάντηση την προσεχή Δευτέρα, την οποία ωστόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε αποδεχθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα