Αυτές είναι οι προτάσεις του ΔΗΣΥ για τον φόρο ακινήτων

Την οριστική κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας προτείνει ο ΔΗΣΥ για το 2017, καταθέτοντας μια σειρά προτάσεων για είσπραξη των αντίστοιχων ποσών από άλλες πηγές, προκειμένου να μην υπάρξει σοβαρό δημοσιονομικό κόστος για το κράτος.

Στην γραπτή πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου, ο φόρος ακίνητης ιδιοκτησίας δεν περιλαμβάνεται στην «ιδεολογική πλατφόρμα» του κόμματος, καθώς θεωρείται άδικος. Επιπλέον, ο συγκεκριμένος φόρος επιβαρύνει την οικονομία, πλήττει την ανταγωνιστικότητα και μειώνει τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας.

Ωστόσο,

ο ΔΗΣΥ μέσα από την έγγραφη πρότασή του, αφήνει να εννοηθεί ότι αν τα υπόλοιπα κόμματα επιμένουν, ο φόρος που θα εισπραχθεί εν τέλει, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα επίπεδα του 2010, ήτοι τα 10 εκ. ευρώ.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, «ο φόρος ακινήτων πιστεύουμε ότι αποτελεί στρέβλωση».

Σε διάσκεψη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Πινδάρου για την παρουσίαση της εν λόγω πρότασης, ο πρόεδρος του κόμματος κ. Νεοφύτου, τοποθετήθηκε υπέρ της επιβολής τέλους από Τοπικές Αρχές (δήμους και κοινότητες) και όχι από τη γενική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι έτσι αυξάνεται η ανταποδοτικότητα και αντικατοπτρίζεται το κόστος υποδομών που παρέχονται προς τους ιδιοκτήτες.

Επιπλέον, στη φαρέτρα των επιχειρημάτων του ΔΗΣΥ βρίσκεται και το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος φόρος δημιουργεί ασύμμετρο διοικητικό κόστος σε σχέση με τα ποσά που εισρέουν στα δημόσια ταμεία.

Όπως αναφέρει, δεδομένης -συν τοις άλλοις- της καλύτερης κατάστασης της οικονομίας, το δημοσιονομικό αντίκτυπο δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 0,2% του ΑΕΠ.

Πού θα βρεθούν οι πόροι που "χάνονται" από την κατάργηση του φόρου;

Όσον αφορά στην διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του κράτους, η οποία πιθανώς να επηρεαστεί από την κατάργηση της εν λόγω φορολογίας, ο ΔΗΣΥ στην πρότασή του εντοπίζει 11 συγκεκριμένα σημεία από τα οποία μπορούν να εξοικονομηθούν οι απαραίτητοι πόροι, προκειμένου η λειτουργία του κράτους να συνεχίσει ομαλώς.

1. Τροποποίηση του επιτοκίου που καταβάλλει το κράτος σε απαλλοτριώσεις και άλλες οφειλές. Η συγκεκριμένη δράση θα μπορούσε να εξοικονομήσει για το κράτος μέχρι και 5,1 εκ. ευρώ ετησίως. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως επιτόκιο βάσης το Euribor συν ένα λογικό περιθώριο της τάξεως του 1,5% ή 2%, σενάριο που εκτιμάται ότι θα εξοικονομούσε για το κράτος 7,8 εκ. ευρώ ή 5,3 εκ. ευρώ ετησίως.

2. Μείωση στα επιτόκια των ενοικίων που καταβάλλει το κράτος σε ιδιώτες. Αυτή τη στιγμή το κόστος αγγίζει τα 30 εκ. ευρώ, ενώ μετά από μια διαπραγμάτευση για μείωση της τάξεως του 10%, η εξοικονόμηση φτάνει τα 3 εκ. ευρώ.

3. Επανεξέταση και εναρμόνιση των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων των κρατικών αξιωματούχων, οι οποίοι εξαιρέθηκαν από το νόμο του 2012 (Ν. 216(Ι)/2012). Το κυριότερο προσόν αυτού του σημείου, σύμφωνα με την πρόταση, είναι ότι καταργεί την εντύπωση της προνομιακής μεταχείρισης και μη ισότιμης από όλους συνδρομής στην ανάληψη των βαρών για εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.

4. Αύξηση ορίου συνταξιοδότησης αξιωματούχων της Δημοκρατίας, από το 60ο στο 65ο έτος, πρόταση που έχει κατατεθεί ήδη στη Βουλή.

5. Καταβολή σε αξιωματούχους που παραιτούνται ή αφυπηρετούν ή λήγει η θητεία τους συσσωρευμένης άδειας ανάπαυσης και ταυτόχρονα καταβολή σύνταξης και εφάπαξ ποσού. Η θέση του ΔΗΣΥ είναι ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να μην προκύπτει θέμα καταβολής για την ίδια περίοδο συσσωρευμένης άδειας ανάπαυσης και συνταξιοδοτικών ωφελημάτων. Οι εν λόγω αξιωματούχοι δεν θα πρέπει να δικαιούνται να μεταφέρουν άδεια ανάπαυσης από έτος σε έτος και συνεπώς ούτε να συσσωρεύουν άδεια ανάπαυσης.

6. Καταβολή σε αξιωματούχους που παραιτούνται ή αφυπηρετούν ή λήγει η θητεία τους συσσωρευμένης άδειας ανάπαυσης και ταυτόχρονα καταβολή σύνταξης και εφάπαξ ποσού. Έτσι, δεν θα προκύπτει θέμα καταβολής για την ίδια περίοδο συσσωρευμένης άδειας ανάπαυσης και συνταξιοδοτικών ωφελημάτων. Οι εν λόγω αξιωματούχοι δεν θα πρέπει να δικαιούνται να μεταφέρουν άδεια ανάπαυσης από έτος σε έτος και συνεπώς ούτε να συσσωρεύουν άδεια ανάπαυσης.

7. Μείωση Δημοτικών Συμβούλων με βάση το τελευταίο προσχέδιο νομοσχεδίου για μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτή τη στιγμή, συνολικός αριθμός Δημοτικών Συμβούλων ανέρχεται σε 462, με συνολικό κόστος για το κράτος 3,2 εκ. ευρώ. Ο μέσος όρος του κόστους ανά δήμο κυμαίνεται από 3,000 ευρώ ετησίως μέχρι 9,600 ευρώ ετησίως για κάθε δημοτικό σύμβουλο. Με τον μέσο όρο κόστους ανά δημοτικό σύμβουλο στο σύνολο των δήμων να ανέρχεται στα 6,900 ευρώ. Εφαρμόζοντας τα ανωτέρω, μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση της τάξης του 1 εκ. ευρώ περίπου ετησίως.

8. Συμμετοχή των εργαζόμενων στην κάλυψη του κόστους της ιδιωτικής ασφάλισης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε κάποιο ποσοστό που θα συμφωνηθεί. Η συνήθης πρακτική είναι εργοδότης και εργοδοτούμενοι να μοιράζονται το κόστος αυτό. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να οριοθετηθεί οροφή της μέγιστης εισφοράς του εργοδότη. Φυσικά, οι εργαζόμενοι θα έχουν και την επιλογή να συνεισφέρουν αν το επιθυμούν και μεγαλύτερο ποσοστό για επιπρόσθετες καλύψεις. Με δεδομένο ότι το κόστος των εισφορών για ιδιωτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανέρχεται σε 22 εκ. ευρώ ετησίως (χωρίς να υπολογίζονται οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης), είναι δυνατόν να εξοικονομηθεί ποσό της τάξης των 11 εκ. ευρώ ετησίως. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να εφαρμοστεί η συνεισφορά του 1,5% από τους μισθούς των εργαζομένων στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, που τώρα δεν συμβαίνει, για σκοπούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Αυτό θα συμβάλει στην ομοιομορφία στην αντιμετώπιση των εργαζομένων του ευρύτερου δημόσιου τομέα από την στιγμή που η αποκοπή γίνεται στον δημόσιο τομέα, αλλά όχι στα νομικά πρόσωπα δημοσίου τομέα. Η υλοποίηση του μέτρου αυτού θα αποφέρει 5,0 εκ. ευρώ στα κρατικά ταμεία σε ετήσια βάση.

9. Αναθεώρηση των ωφελημάτων από τα Ταμεία Ευημερίας Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Πολλοί Οργανισμοί παρέχουν παρεμφερή ωφελήματα στα μέλη του προσωπικού τους για επιχορήγηση διακοπών, επιχορήγηση τόκων δανείων για αγορά κατοικίας και σπουδών μέσω Ταμείων Ευημερίας. Στόχος είναι τα ωφελήματα των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα να είναι ομοιόμορφα, και να συμβάλλουν στην απάλειψη στρεβλώσεων, με τη συμμετοχή των εργαζομένων στα Ταμεία Ευημερίας.

10. Αναθεώρηση των ωφελημάτων από τα Ταμεία Προνοίας Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου. Σε πολλούς οργανισμούς, ο εργοδότης εισφέρει όλο το ποσό συμμετοχής σε Ταμεία Προνοίας εκ μέρους των εργαζομένων. Στόχος είναι τα ωφελήματα των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα να είναι ομοιόμορφα, και να συμβάλλουν στην απάλειψη στρεβλώσεων, με τη συμμετοχή των εργαζομένων στα Ταμεία Προνοίας.

11. Περικοπές ύψους 1% στις λειτουργικές δαπάνες του κράτους, με εξοικονόμηση που φτάνει τα 11 εκ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στις λειτουργικές δαπάνες δεν περιλαμβάνονται μισθοί, συντάξεις και δαπάνες για κοινωνική πολιτική.

Γιατί να μην καταργηθεί ο φόρος από το 2016;

Όπως αναφέρει ωστόσο η πρόταση του ΔΗΣΥ, η κατάργηση του φόρου δεν είναι δυνατόν να ισχύσει εντός του 2016, καθώς οι εναπομείναντες μήνες είναι μόλις πέντε και πολλά κονδύλια του κράτους, είτε έχουν δαπανηθεί, είτε οι δαπάνες έχουν δρομολογηθεί.

Έτσι, προτείνεται για τους εναπομείναντες μήνες, να ισχύσουν τα κάτωθι:

1. Παραμένουν οι συντελεστές και η κλιμακωτή φορολόγηση όπως αποφασίστηκε και ψηφίστηκε από τη βουλή και υπάρχει στην υφιστάμενη νομοθεσία και για το 2016.

2. Η φορολογία που επιβάλλουν οι αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνολικού ύψους 15 εκ. ευρώ να ισχύσει και για το 2016, αφού ήδη έχουν αποσταλεί οι σχετικές φορολογίες.

3. Το Υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει και για το 2016, όπως ακριβώς έπραξε και πέρυσι, στην έκδοση των φορολογιών για την ΦΑ.

4. Αντί έκπτωσης 20% που ίσχυσε το 2015, να δοθεί συνολική έκπτωση 75% στα φορολογητέα ποσά που θα επιβληθούν.

5. Το ποσό που θα εισρεύσει στα κρατικά ταμεία, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης 75%, θα είναι της τάξης των 27,5 εκ, ευρώ (25% των 110 εκ. ευρώ).

6. Το ποσό των 27,5 εκ. ευρώ, σε συνάρτηση με τα 15 εκ. ευρώ που θα λάβουν οι αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέρχεται σε 42,5 εκ. ευρώ, που είναι και ο εισπρακτικός στόχος του Υπουργείου Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα