Αυτά θα συζητήσει ο Πρόεδρος με τη Μέρκελ

Η προσφυγική κρίση και η χάραξη κοινής πολιτικής ασύλου κυριαρχούν στην ατζέντα της διήμερης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που άρχισε το μεσημέρι στη Μαδρίτη. Παρών στη Μαδρίτη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο όποιος στο περιθώριο της Συνόδου θα έχει επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες μεταξύ των οποίων και τη Γερμανίδα Καγκελάριο.

«Η Κύπρος και η Γερμανία, τόσο διαφορετικές, αλλά και τόσο παρόμοιες, έχουν πολλά να μοιραστούν και ακόμα περισσότερα να προσφέρουν μαζί στην κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια

και πέραν αυτής. Με την Καγκελάριο Μέρκελ έχουμε κοινό όραμα για την Ευρώπη», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος θα θύσει στην Αγκελα Μερκελ το θέμα των κεφαλαίων, που έχει μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία όσον άφορα την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, και θα ξεκαθαρίσει ότι η Λευκωσία δεν πρόκειται να ξεμπλοκάρει κανένα από αυτά, έκτος και αν η Άγκυρα εφαρμόσει τις κυπρογενεις της υποχρεώσεις, όπως το ομώνυμο Πρωτόκολλο.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θα υποδείξει επίσης ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να άρει το Βέτο για κάποια από αυτά τα κεφάλαια αν και εφόσον γίνει αποδεχτή η πρόταση του για την Αμμόχωστο και η Τουρκία ανοίξει τα λιμάνια της σε κυπριακά πλοία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει επίσης τη Γερμανίδα Καγκελάριο και για όλες τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις.

«Η Κύπρος εμπνέεται και παίρνει θάρρος από την επανένωση της Γερμανίας. Σε όσους υποστηρίζουν ότι η Κύπρος είναι διαιρεμένη εδω και πολύ καιρό και δε μπορεί να επανενωθεί και ότι οι πολίτες της δε μπορούν να ζήσουν μαζί, τους λέω μόνο μια λέξη: Γερμάνια», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Η Άγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει ότι η Γερμανία στηρίζει το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 για την Οικονομία και τη Νομισματική Πολιτική, το οποίο μπλόκαρε η Γαλλία και είναι έτοιμη να κάνει προετοιμασίες για τα κεφάλαια 23 και 24 για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη, τα οποία πάγωσε η Κύπρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα