Αυτά προνοεί το νομοσχέδιο αποκρατικοποίησης της Cyta

Έντονο προβληματισμό, ιδιαίτερα μεταξύ των εργαζομένων, προκαλούν διάφορα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με το μέλλον της Cyta, ενόψει της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων. Το SigmaLive έψαξε και βρήκε τι πραγματικά προνοεί το νομοσχέδιο το οποίο σύντομα θα βρεθεί ενώπιον των κομμάτων.

Καταρχήν το νομοσχέδιο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση

της επόμενης δόσης και ως εκ τούτου είναι σημαντική παράμετρος για την υλοποίηση του προγράμματος στήριξης.

Ο ρόλος της Cytapublic και Cytaprivate

Το νομοσχέδιο προνοεί τη δημιουργία ιδιωτικής εταιρείας, της Cytaprivate η οποία στην πράξη θα γίνει μετά από εγγραφή στον έφορο εταιρειών, ενώ την ίδια ώρα θα παραμείνει ζωντανή και η Cytapublic, στην οποία μοναδικός μέτοχος θα είναι το κράτος.

Στη συνέχεια κατόπιν διατάγματος, θα μεταφερθούν όλες οι λειτουργίες και τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας που έχουν να κάνουν με το κομμάτι των τηλεπικοινωνιών. Σε αυτά, διευκρίνισε έγκυρη πηγή, περιλαμβάνονται και οι δραστηριότητες της Cyta στο εξωτερικό που είναι σχετικές με το κομμάτι των τηλεπικοινωνιών.

Τα περιουσιακά στοιχεία και λειτουργίες που δεν θα μεταφερθούν στην νέα ιδιωτική εταιρεία, θα είναι οτιδήποτε άσχετο με το κομμάτι των τηλεπικοινωνιών, όπως για παράδειγμα ακίνητα άσχετα με τις δραστηριότητες της εταιρείας, ή το κομμάτι του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας.

Η λογική του διαχωρισμού περιουσιακών στοιχείων

Η λογική πίσω από αυτό τον διαχωρισμό, είναι η προάσπιση των συμφερόντων του κράτους, το οποίο στοχεύει να πωλήσει στον επενδυτή μια ισχυρή εταιρεία τηλεπικοινωνιών, και όχι οτιδήποτε άλλο για το οποίο δεν θα είναι πρόθυμος ο επενδυτής να πληρώσει και άρα τελικά θα ξεπουληθεί. Άλλωστε, όπως σημείωσε έγκυρη πηγή, κάποιος επενδυτής θα θέλει να επενδύσει στα assets τα οποία συνεισφέρουν στην κερδοφορία του οργανισμού. Άρα η διαχείριση των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων θα γίνει από το ίδιο το κράτος.

Αναφορικά με το προσωπικό, όπως η ίδια πηγή ξεκαθάρισε στο SigmaLive, το νομοσχέδιο δεν επηρεάζει με κανένα τρόπο το μέλλον του προσωπικού στον οργανισμό. Όλοι εργαζόμενοι θα εξακολουθήσουν να εργάζονται στην Cytapublic και κατ’ επέκταση θα παραμείνουν στα καθήκοντα τους γιατί δεν τίθεται θέμα διάσπασης των δραστηριοτήτων του οργανισμού.

Ωστόσο όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, με την εξαγορά του οργανισμού από κάποιο επενδυτή, τότε ενώπιον τους θα τεθεί μια σειρά επιλογών που θα αφορούν το εργασιακό τους μέλλον, από την οποία θα κληθούν οι ίδιοι να επιλέξουν.

[email protected]

Follow @zannettosn

Keywords
Τυχαία Θέματα