Αυτά εξετάζουν ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα για το κυπριακό

Τις οικονομικές πτυχές της λύσης του κυπριακού, με τις οποίες θα ασχοληθούν Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Παγκόσμια Τράπεζα αποκάλυψε το Sigma. Η ολοκλήρωση των δυο νέων μελετών θεωρείται άκρως σημαντική για τη βιωσιμότητα της λύσης.

Αδιευκρίνιστο παραμένει

προς το παρόν το κόστος της λύσης αφού αυτό θα μπορεί να υπολογιστεί μετά το πέρας των μελετών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο καθορισμός του πόσου από τα πλέον αρμόδια οικονομικά όργανα θα ανάψει και το πράσινο φως στους διεθνείς δωρητές να ανακοινώσουν συγκεκριμένα ποσά. Υπενθυμίζεται ότι τεχνοκράτες των δυο βρέθηκαν στην Κύπρο μεταξύ 12 με 18 Δεκεμβρίου και συνέλεξαν στοιχειά που χρειάζονται για την οικονομική πτυχή της λύσης.

Οι πτυχές που θα καλύψει η μελέτη του ΔΝΤ:

Ανάπτυξη μακροοικονομικού πλαισίου της Κύπρου.Δημοσιονομική πολιτική και Δημοσιονομικό Πλαίσιο.Χρηματοοικονομικές πολιτικές.

Νομισματικά θέματα και χρηματοδοτικές πτυχές διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους.

Πρόκειται για σημαντικές πτυχές που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο όσον αφορά το μέλλον της Επανενωμένης Κύπρου. Η συλλογή των στοιχείων συνεχίζεται ενώ τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και η Παγκόσμια Τράπεζα έχουν αρχίσει τις δύο μελέτες.

Οι δύο μελέτες τρέχουν μαζί αφού τα στοιχεία που θα προκύψουν είναι ιδιαίτερα σημαντικά για να εξαχθούν συμπεράσματα που αφορούν τη βιωσιμότητα του ομόσπονδου κράτους.

Τεχνική στήριξη στο θέμα διευθέτησης του κυπριακού.Εκτίμηση των οικονομικών δεδομένων της επανένωσης.Τραπεζικός τομέας σε μια επανενωμένη Κύπρο.Δεδομένα σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση σε μια επανενωμένη Κύπρο.

Όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες θα παρουσιαστούν ενώπιον των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Τα ευρήματα τους θα αποτελούν εισηγήσεις τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν οι δυο πλευρές και σε καμία περίπτωση θα είναι δεσμευτικές.

Επιπλέον η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πολλές φορές ότι αυτό το θέμα πρέπει να έχει κλείσει οριστικά πριν την υπογραφή της λύσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα