Αυτά είναι τα έξι σημεία της κατ'αρχήν συμφωνίας για το ΓεΣΥ

Με κατ’ αρχήν συμφωνία σε έξι σημεία, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το μείζον θέμα του ΓεΣΥ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών κατά την έξοδό τους από το Προεδρικό Μέγαρο, στη διάρκεια της σύσκεψης επικράτησε κλίμα συναίνεσης και συναντίληψης για την αναγκαιότητα, αλλά και τους βασικούς άξονες που θα πρέπει να διέπουν το ΓεΣΥ.

Τα έξι σημεία συμφωνίας είναι:

1. Να προωθηθεί και να εφαμροστεί το ΓεΣΥ βάσει των υπαρχόντων μελετών.

2. Απαραίτητη αυτονόμηση

των δημοσίων νοσηλευτηρίων.

3. Ταυτόχρονη ψήφιση νομοσχεδίων για την Υγεία

4. Απαραίτητη κατακύρωση του διαγωνισμού για το λογισμικό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

5. Προσπάθεια επίλυσης και απάμβλυνσης των καθημερινών προβλημάτων στον τομέα της Υγείας

6. Συνέχιση του διαλόγου Κυβέρνησης-κομμάτων

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει δώσει οδικό χάρτη στα πολιτικά κόμματα, ο οποίος θα μελετηθεί και θα συζητηθεί εν ευθετώ χρόνο σε νέα συνάντηση.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, συνεχάρη τα κόμματα για την μελέτη και προετοιμασία που είχαν κάνει και δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα είναι η απαρχή μιας νέας περιόδου για την Υγεία. Ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή, απάντησε ότι το ΓεΣΥ δεν θα έρθει «από τη μια μέρα στην άλλη» και είπε ότι η παρούσα συμφωνία είναι σημαντική για να ολοκληρωθούν όλες οι πτυχές του Συστήματος, προκειμένου ο ασθενής να λαμβάνει το αυτονόητο.

Τα κόμματα χαιρετίζουν τη συμφωνία

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, η βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου χαιρέτισε την συμφωνία προκειμένου να προχωρήσει η άμεση εφαμρογή του ΓεΣΥ, με τη γρήγορη αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων να τίθεται ως προτεραιότητα. Όπως είπε, τα προβλήματα της υγείας δεν έχουν αντιμετωπιστεί όπως έπρπεπε, καθώς δεν έχουν γίνει οι σωστές μεταρρυθμίσεις. Για τον ΔΗΣΥ, είπε, το θέμα της αυτονόμησης είναι προϋπόθεση για την ανταγωνιστική εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Όπως τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, στη συνεδρίαση επικράτησε κλίμα συναίνεσης, με τα κόμματα να συμφωνούν στα βασικά σημεία. Επιπλέον τόνισε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να ενισχύσει και να διασφαλίσει τον έλεγχο όσον αφορά στην ασφάλιση στην Υγεία και την κάλεσε «να επισκεφθεί τα νοσηλευτήρια για να δει ότι η πολιτική που ακολουθούσε μέχρι σήμερα οδήγησε την Υγεία σε τέλμα».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, χαιρέτισε την κατ’ αρχήν συμφωνία των πολιτικών αρχηγών και της Κυβέρνησης. Τόνισε ότι το ΓεΣΥ «είναι γέννημα-θρέμμα της ΕΔΕΚ και γι’ αυτό θα συνδράμουμε στην άμεση εφαρμογή του».

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο Μάρκος Κυπριανού υπογράμμισε ότι η συνάντηση ήταν «χρήσιμη, αλλά έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα». Επιπλέον, επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να γίνουν σπασμωδικές κινήσεις, λόγω της καθυστέρησης του ΓεΣΥ.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, αφού χαιρέτισε «τη μετακίνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα του ΓεΣΥ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση που έγινε «έστω και καθυστερημένα» και τόνισε ότι κανείς δεν νομιμοποιείται να ζητάει επιπλέον μελέτες και πορίσματα τη στιγμή που ο κύρπιος φοπρολογούμενος έχει δώσει ήδη εκατομμύρια σε αυτά. Επισήμανε δε, ότι οι τεχνικές λεπτομέρειες της εφαρμογής του ΓεΣΥ δεν είναι δουλειά των κομμάτων.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, δήλωσε ότι μόνο όσοι έχουν την ανάγκη των δημόσιων νοσηλευτηρίων καταλαβαίνουν τη σημασία της άμεσης εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, χαιρέτισε την αρχική αυτή ενέργεια η οποία βρίσκεται, όπως είπε, προς τη σωστή κατεύθυνση και ζήτησε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να καταλήξει το ΓεΣΥ σε χέρια ιδιωτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα