Αυστριακό βέτο στην Τουρκία

Συμβούλιο χωρίς συμπεράσματα και καθεστώς ψυχρότητας
Εκδόθηκε μόνο δήλωση του Συμβουλίου, ενώ η Κυβέρνηση δεν ευνοούσε το πάγωμα των ενταξιακών λόγω συνομιλιών

Δεν υποχώρησε η Αυστρία στο χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και άσκησε βέτο στην έκδοση συμπερασμάτων και, ως εκ τούτου, οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη χαρακτηρίζονται από νέα ψυχρότητα, ενώ ενδέχεται να προκληθούν νέες αναταράξεις, ειδικώς εάν η εξέλιξη αυτή συνδεθεί από την Άγκυρα με το προσφυγικό και με σχετικά με το θέμα τουρκικά αντίποινα,

που θα πλήξουν πρωτίστως την Ελλάδα.

Κύπρος και πάγωμα
Από γερμανικής πλευράς είχε διατυπωθεί η θέση ότι ενδεχόμενη απόφαση για πάγωμα των τουρκικών ενταξιακών διαδικασιών θα ήταν δυνατό να προκαλέσει προβλήματα στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, που βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη φάση. Συναφής ήταν και η στάση της κυπριακής Κυβέρνησης, η οποία δεν ήταν υπέρ του παγώματος των τουρκικών ενταξιακών διαδικασιών, λόγω των εξελίξεων στο Κυπριακό και στήριξε τις συμβιβαστικές προτάσεις της Σλοβακικής Προεδρίας.

Την πλήρωσαν και... οι άλλοι
Η Αυστρία επέμενε μέχρι τέλους στη θέση της και τελικώς δεν έγινε κατορθωτή η διατύπωση κοινής θέσης, ούτε η έκδοση συμπερασμάτων σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και γενικότερα επί του εγγράφου που αφορά στα ζητήματα Διεύρυνσης τής Ε.Ε.

Το μπλόκο της Αυστρίας, δηλαδή το βέτο επί των συμπερασμάτων, αφορά και στα υπόλοιπα υπό ένταξη κράτη, όπως είναι η Σερβία, η Αλβανία, το Κόσοβο, τα Σκόπια, Μαυροβούνιο και Βοσνία Ερζεγοβίνη. Η στάση της Αυστρίας έχει να κάνει με την απαράδεχτη στάση της τουρκικής κυβέρνησης στο θέμα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Η δήλωση της Προεδρίας και κυπρογενείς υποχρεώσεις
Όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, η Προεδρία της Ε.Ε. εξέδωσε μια δήλωση στην οποία ενσωματώνει το κείμενο που δεν έχει εγκριθεί ομόφωνα. Σε αυτό περιλαμβάνονται, εκτός των άλλων, οι κυπρογενείς υποχρεώσεις, όπως είναι η εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου και ο σεβασμός των κυριαρχικών ειδικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η Σλοβακική Προεδρία, δεν θα εκδοθούν συμπεράσματα του Συμβουλίου, επειδή μια χώρα, δηλαδή η Αυστρία, διαφώνησε με το κείμενο και τις συμβιβαστικές προτάσεις. Όπως τονίζει στη δήλωσή της η Σλοβάκικη Προεδρία: «Η ενταξιακή διαδικασία δεν είναι για να προσφέρονται δώρα στα υποψήφια για ένταξη κράτη, αλλά είναι θέμα σκληρής δουλειάς για να υπάρχει αμοιβαίο όφελος».

Αποτυχία συμβιβασμού
Η Αυστρία ζητούσε όπως απαλειφθεί από τα συμπεράσματα η οποιαδήποτε αναφορά σε ενταξιακές διαδικασίες της Τουρκίας, ενώ η Ολλανδία αξίωνε το ντε φάκτο πάγωμα των τουρκικών ενταξιακών διαδικασιών για τους επόμενους έξι μήνες. Οι προσπάθειες για συμβιβασμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη δεν απέδωσαν καρπούς. Σημειώνεται ότι, από νομικής απόψεως, δεν υπάρχει απόφαση για πάγωμα, για αναστολή ή για διακοπή των ενταξιακών. Απλώς, δεν υπάρχει κοινή θέση.

Το μήνυμα
Αυτή η εξέλιξη στέλνει μήνυμα προς την Άγκυρα ότι δεν είναι βέβαιη ούτε η ένταξή της, είτε πλήρης είτε στη βάση ειδικού καθεστώτος, ούτε καν η ενταξιακή της διαδικασία. Εκτιμάται, όμως, ότι θα δημιουργηθούν επιπρόσθετα προβλήματα στον ρόλο που έχει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη δικαιοδοσία της οποίας βρίσκονται οι ενταξιακές διαδικασίες.

Το προσφυγικό...
Είναι πρόδηλο ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε. περνούν μια διαρκή κρίση, διότι δεν αναμένεται ότι η αδυναμία των 28 να εκδώσουν κοινή θέση θα περάσει απαρατήρητα και αδιαμαρτύρητα από την Άγκυρα. Και εκείνο που αναμένεται είναι κατά πόσο η Άγκυρα θα προχωρήσει σε αντίποινα στο θέμα του προσφυγικού. Εάν δηλαδή θα στείλει νέα κύματα προσφύγων προς την Ελλάδα και από εκεί προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα