Αυστρία: Κλείνει τις πόρτες στον Στράχε το Κόμμα των Ελευθέρων

Μια "πολιτική επιστροφή" του προκατόχου του στην ηγεσία του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, του πρώην αρχηγού του κόμματος και πρώην αντικαγκελάριου της Αυστρίας Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, "ακόμη και εάν αυτός αθωωθεί νομικά", αποκλείει ο νυν αρχηγός των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ, σε σημερινή συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).

Διευκρινίζοντας, πως δεν έχει καμία επαφή με τον προκάτοχό του, ο Χόφερ αναφέρει ότι ο Στράχε είχε "μία θαυμάσια σταδιοδρομία φθάνοντας μέχρι το αξίωμα του αντικαγκελάριου",

όμως "κάποτε ένας δρόμος φθάνει επίσης στο τέλος και αυτός είναι τώρα στο τέλος".

"Εύχομαι στον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε με όλη την καρδιά μου, κάθε καλό για το μέλλον του", συμπληρώνει ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος είχε αναλάβει την αρχηγία των Ελευθέρων έπειτα από την παραίτηση του Στράχε στις 18 Μαίου από όλα τα αξιώματά του, εξαιτίας των αποκαλύψεων σε βάρος του στο διαβόητο βίντεο της αποκαλούμενης "Υπόθεση Ίμπιζα", του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής.

Η "Υπόθεση Ίμπιζα" είχε προκαλέσει την μεγαλύτερη κυβερνητική κρίση στην μεταπολεμική Αυστρία, οδηγώντας στην κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού των Ελευθέρων με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και στην διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών της 29ης Σεπτεμβρίου.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς υπήρξε ο μεγάλος νικητής των εκλογών και έχει λάβει από τον Αυστριακό ομοσπονδιακό πρόεδρο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν την εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης για την οποία διεξάγει ήδη διαπραγματεύσεις με το κόμμα των Πράσινων, που θεωρείται και ο πιθανότερος μελλοντικός κυβερνητικός εταίρος του.

Μετά την παραίτησή του, στις 18 Μαίου, από όλα τα αξιώματά του, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είχε ανακοινώσει την 1η Οκτωβρίου την πλήρη απόσυρσή του από την πολιτική.

Οι ολοένα και περισσότερες αποκαλύψεις σε βάρος του Στράχε, φέρεται να τον καθιστούσαν πλέον "ασήκωτο βαρίδιο" για το κόμμα του, που φαίνεται να βρισκόταν στην ομηρία του πρώην αρχηγού του και πρώην αντικαγκελάριου.

Ωστόσο, ακόμη και λίγα μόνον εικοσιτετράωρα πριν την πρόσφατη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, κατά την οποία οι Ελεύθεροι είχαν τεράστιες απώλειες μειώνοντας το ποσοστό τους κατά δέκα μονάδες, στο 16% από το 26% στις προηγούμενες εκλογές του Οκτωβρίου 2017, η ηγεσία τους κατέβαλε προσπάθειες για την διατήρηση της ενότητας του κόμματος, υπεραμυνόμενη του Στράχε και καταγγέλοντας "ύποπτα και εγκληματικά δίκτυα" πίσω από τις νέες αποκαλύψεις σε βάρος του.

Ο διάδοχος του στην αρχηγία των Ελευθέρων, ο Νόρμπερτ Χόφερ, χαρακτηρίζοντας τις αποκαλύψεις "επίθεση κατά όλης της δημοκρατίας στην πατρίδα μας, την Αυστρία", υιοθετούσε την θέση του ίδιου του Στράχε, πως πρόκειται για "τα ίδια εγκληματικά στοιχεία" που είχαν καταγράψει το διαβόητο βίντεο της "Υπόθεσης Ίμπιζα".

Ισχυριζόμενος πως εδώ και πάνω από πέντε χρόνια οι κύκλοι αυτοί επιδιώκουν "να επιφέρουν βαριά ζημία ή ακόμη και να καταστρέψουν το Κόμμα των Ελευθέρων", ο Νόρμπερτ Χόφερ είχε απευθύνει έκκληση προς τους ψηφοφόρους "να μην πέσουν στην παγίδα των καταστροφέων της κοινωνίας μας που επιδιώκουν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα".

Σύμφωνα με τις νέες αποκαλύψεις, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε φέρεται ως αρχηγός των Ελευθέρων και κατόπιν ως αντικαγκελάριος (μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαίου 2019), να έκανε χρήση τεράστιων ποσών χρημάτων (10.000 ευρώ μηνιαίως, πέραν του επιδόματος ενοικίου κ.α.) του κόμματος μέσω δύο ειδικών λογαριασμών του, για την κάλυψη εξόδων παράστασης και προσωπικών εξόδων, δικών του και της συζύγου του., η οποία εξελέγη βουλευτής των Ελευθέρων, αλλά δεν συμμετέχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα τους και εμφανίζεται ως ανεξάρτητη ("αντάρτισσα").

Με την υποψία ενοχής σε αδίκημα απιστίας, η Εισαγγελία Οικονομικών και Διαφθοράς στη Βιέννη διενεργεί έρευνα σε βάρος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε ήδη από τις 20 Μαίου, τρεις ημέρες έπειτα από την δημοσιοποίηση του βίντεο της "Υπόθεσης Ίμπιζα", με τις πρωτοφανείς αποκαλύψεις για διαφθορά και πολιτική συναλλαγή.

Εξαιτίας του "σκανδαλώδους βίντεο" που είχαν δημοσιοποιήσει μία ημέρα νωρίτερα, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχην είχε προφανώς αναγκαστεί να υποβάλει στις 18 Μαίου την παραίτησή του από αντικαγκελάριος της Αυστρίας και από αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων.

Στο βίντεο, ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία συμβάσεις για αναθέσεις δημόσιων έργων στην Αυστρία, λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της στο Κόμμα των Ελευθέρων, οικονομικά και επικοινωνιακά με την αγορά αυστριακών ΜΜΕ, όπως της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας Kronen Zeitung.

Πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα