Αυστραλία: Ίδιος βασικός μισθός σε γυναίκες και άνδρες

Οι γυναίκες επαγγελματίες παίκτριες ποδοσφαίρου της Αυστραλίας θα λαμβάνουν την ίδια βασική αμοιβή με τους άνδρες, η οποία αυξάνεται κατά 33% στα 11.400 δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στην A-League ανδρών, όπως δήλωσε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αυστραλίας και η ένωση παιχτών.  

«Είμαστε πολύ περήφανοι που μπορέσαμε να πετύχουμε τους ελάχιστους όρους για τους παίκτες της W-League με τους παίκτες της A-League», δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης επαγγελματιών παιχτών της Αυστραλίας (PFA), Τζον Ντιντούλιτσα.

«Είναι μια στιγμή που οι παίκτες πρέπει να είναι περήφανοι».

Η συμφωνία αυτή

θα μειώσει το χάσμα των αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων στο αυστραλιανό ποδόσφαιρο, αλλά οι άνδρες παίκτες θα κερδίζουν σημαντικά περισσότερα λόγω του μεγαλύτερου χρόνου που θα έχουν στο γήπεδο.

Η κανονική περίοδος της W-League είχε διάρκεια 14 εβδομάδων το 2018/19, λίγο περισσότερο από το ήμισυ των 27 αγωνιστικών της A-League.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες μέρες μετά την έναρξη της εκστρατείας της PFA, η οποία ζητά από την FIFA να αυξήσει τα χρηματικά έπαθλα στο Παγκόσμιο Κύπελλο των γυναικών, για να μειώσει το διαφαινόμενο χάσμα με το τουρνουά των ανδρών.

Η διαφορά μεταξύ των φύλων στο ποδόσφαιρο τέθηκε στο προσκήνιο τον Μάρτιο, όταν η ομάδα γυναικών των ΗΠΑ μήνυσε την εθνική τους ομοσπονδία για διάκριση λόγω φύλου τρεις μήνες πριν από την υπεράσπιση τίτλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η Αυστραλία έχει γίνει ηγέτιδα στην προάσπιση καλύτερων αμοιβών και συνθηκών για γυναίκες αθλητές τα τελευταία χρόνια, αφού είχε παραμελήσει σε μεγάλο βαθμό τον γυναικείο αθλητισμό εδώ και δεκαετίες.

Οι σύλλογοι κρίκετ των γυναικών της Αυστραλίας είχαν το ίδιο βασικό ωρομίσθιο με τους άνδρες σε μια πενταετή συλλογική συμφωνία διαπραγμάτευσης το 2017, αν και, όπως και οι γυναίκες ποδοσφαιρίστριες, έχουν πολύ λιγότερο χρόνο διάρκειας πρωταθλήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα