Αφήστε το παιδί να αποτύχει… κάνει καλό

Κανένας γονιός δεν θέλει να δει το παιδί του να αποτυγχάνει. Για όλους μας, μερικές από τις πιο δυσάρεστες στιγμές είναι όταν, ανήμποροι, παρακολουθούμε τα παιδιά μας να κάνουν λάθος στην ορθογραφία μιας λέξης, να χάνουν σε ένα διαγωνισμό, να μην επιλέγονται στην ομάδα ποδοσφαίρου, να μην καταφέρνουν να φτιάξουν τον πύργο με τα τουβλάκια….

Η αποτυχία, όμως, μπορεί να μετατραπεί σε πολύτιμη μαθησιακή εμπειρία που πραγματικά βελτιώνει την ικανότητα του παιδιού να πετύχει στο μέλλον. Όπως είπε κάποτε ο Henry Ford:

«Η αποτυχία είναι μια ευκαιρία να ξαναρχίσεις, αλλά αυτή τη φορά πιο έξυπνα».

Αν και είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής, η αποτυχία μπορεί να προκαλέσει επώδυνα συναισθήματα, όπως θυμό, θλίψη, απογοήτευση ή χαμηλή αυτοεκτίμηση σε ένα παιδί ή ενήλικα. Ο τρόπος με τον οποίο το παιδί σας βιώνει αυτά τα συναισθήματα έχει να κάνει με την ηλικία και την ωριμότητά του. Μπορεί, ωστόσο, να μάθει να αναγνωρίζει και να χειρίζεται αυτά τα συναισθήματα με θετικό τρόπο.

Τα παιδιά μαθαίνουν πρώτα από εμάς. Βλέπουν πως αποδεχόμαστε και χειριζόμαστε εμείς την αποτυχία και αυτό επηρεάζει την δική τους αντίδραση. Αν θυμώνουμε βίαια σε περίπτωση που χάσουμε την προαγωγή ή εκνευριζόμαστε με το δάσκαλο του παιδιού λόγω μιας πράξης του ή αμέλειάς του, τότε τα παιδιά μπορεί να αντιγράψουν αυτή τη συμπεριφορά όταν αντιμετωπίζουν τις δικές τους αποτυχίες.

Τι μπορεί να μάθει το παιδί σας από την αποτυχία;

Εάν το παιδί σας, κατά την προσχολική ηλικία, ανταμείβεται με εκφράσεις χαράς και αγκαλιές από εσάς, μαθαίνει να θέτει στόχους και να επαναλάβει τη δραστηριότητα αυτή που έκανε τη μητέρα του τόσο χαρούμενη, έτσι ώστε να έχει την ίδια ευχάριστη ανταπόκριση. Η ενθάρρυνση και ο έπαινος είναι ισχυρά εργαλεία και αποτελεσματικά σε όλες τις ηλικίες.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.kidsgo.com.cy

Keywords
Τυχαία Θέματα