Άφησαν αθλητή ΑμεΑ εκτός αγώνων – «Καμπάνα» Επιτρόπου

Εκτός αγώνων, με αποτέλεσμα να επωμιστεί έξοδα χωρίς τη δική του υπαιτιότητα, έμεινε αθλητής τοξοβολίας ο οποίος είναι άτομο με αναπηρίες. Το παράπονό του υποβλήθηκε στην Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία εξέτασε τόσο τη δική του πλευρά όσο και αυτήν της ομοσπονδίας του, η οποία φέρει σύμφωνα με την Επίτροπο την ευθύνη για το ότι ο αθλητής έμεινε εκτός διεθνών αγώνων στην Τσεχία.

Ο εν λόγω αθλητής είναι άτομο με αναπηρίες (ΑμεΑ) και αθλητής στην Α΄ Κατηγορία της ΚΟΤΟΞ και μέλος της

Εθνικής Ομάδας Τοξοβολίας Κύπρου. Ωστόσο, σύμφωνα με το παράπονο, ο αθλητής διαχρονικά δεν έλαβε την αναγκαία στήριξη από την ΚΟΤΟΞ, ώστε να μπορεί να συμμετάσχει σε διεθνείς αγώνες εξωτερικού ΑμεΑ και, μέσω της συμμετοχής του, να μπορέσει να κατηγοριοποιηθεί για να εξασφαλίσει συμμετοχή στους παραολυμπιακούς αγώνες.

Τον Μάρτη του 2017, υποβλήθηκε από την προπονήτρια του αθλητή αίτημα για συμμετοχή του σε αγώνες που θα διεξάγονταν τον Ιούλιο στην Τσεχία. Ωστόσο, η απάντηση που έλαβε από την ΚΟΤΟΞ ήταν ότι δεν υπήρχε σχετικό κονδύλι. Ως εκ τούτου, τον Ιούνιο του 2017 ο αθλητής ζήτησε να εγκριθεί, μεν, η συμμετοχή του στους αγώνες, μέσω της ΚΟΤΟΞ, πλην όμως να καλύψει ο ίδιος το οικονομικό κόστος. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ενδελεχώς η έκθεση της Επιτρόπου, η ΚΟΤΟΞ παρέλειψε να ενημερώσει εντός της προθεσμίας τον αθλητή για να υποβάλει την αίτησή του.

Το συμπέρασμα της Επιτρόπου είναι ότι ο αποκλεισμός της συμμετοχής του αθλητή στην αθλητική διοργάνωση της Τσεχίας τον Ιούνη του 2017 οφείλεται σε λανθασμένους χειρισμούς της ΚΟΤΟΞ και συγκεκριμένα στη λανθασμένη υπόδειξη της προθεσμίας που αφορούσε στους αθλητές χωρίς κατηγοριοποίηση.

Εξαιτίας αυτού του λανθασμένου χειρισμού, ο αθλητής υπέστη οικονομική ζημία και ως εκ τούτου, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποκατάστασής της είτε από την ΚΟΤΟΞ, η οποία ως αθλητική ομοσπονδία χρηματοδοτείται κυρίως από τον ΚΟΑ και γι’ αυτό και υπόκειται στον έλεγχο του ΚΟΑ, σε σχέση με τη χρηματοδότηση που λαμβάνει, είτε απευθείας από τον ΚΟΑ. Πέραν της πιο πάνω εισήγησης, η οποία αφορά στο ατομικό παράπονο που εξέτασα, προκύπτει η ανάγκη λήψης μέτρων, σε ευρύτερο επίπεδο, για βελτίωση και ενίσχυση της προστασίας του δικαιώματος των ΑμεΑ στον αθλητισμό, αναφέρει η Επίτροπος.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

Keywords
Τυχαία Θέματα