Η πολιτική επιρροή Λυσσαρίδη στη γένεση και την εξέλιξη του Κυπριακού Κράτους

Σχεδόν ένα χρόνο πριν και συγκεκριμένα στις 17 Μαΐου 2020 η εφημερίδα Σημερινή έκανε αφιερώμα για τα 100 χρόνια Βάσου Λυσσαρίδη.

Διαβάστε επίσης: Απεβίωσε ο Βάσος Λυσσαρίδης

Στο αφιέρωμα αναφέρεται:

«Στις 13 Μαΐου, ο γεννηθείς το 1920 στα Λεύκαρα, Βάσος Λυσσαρίδης, έκλεισε έναν αιώνα ζωής. Για να συνειδητοποιήσουμε τα χρονικά μεγέθη, ο Γιατρός είναι μεγαλύτερος σε ηλικία από τον Μίκη Θεοδωράκη, τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, τον Henry Kissinger

και τον μακαρίτη τον φίλο του τον Fidel Castro. Μυήθηκε στην ΕΟΚΑ όταν ήταν ήδη 35 ετών, τη στιγμή που η πλειοψηφία των αγωνιστών ήταν έφηβοι και νεαροί ενήλικες, με λίγους να είναι άνω των 30.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης αναντίλεκτα άφησε το στίγμα του στην κυπριακή Ιστορία ως ένας εκ των πρωταγωνιστών της. Άποψή μου είναι ότι δεν έχει αποτιμηθεί πλήρως η πραγματική πολιτική επιρροή του στην ίδια την εξέλιξη του Κυπριακού Κράτους. Μπορεί ο ίδιος, πέρα από βουλευτής, να μην υπηρέτησε ποτέ σε θέση της εκτελεστικής εξουσίας (με εξαίρεση τις φορές που αντικαθιστούσε ως Προεδρεύων τους Σπύρο Κυπριανού και Γιώργο Βασιλείου ως Πρόεδρος της Βουλής, 1986-91), αλλά οι ιδεολογικά φορτισμένες του τοποθετήσεις καθόριζαν πολλές φορές την ατζέντα. Άλλωστε, όπως κάποτε μου είπε και ο ίδιος, «η πολιτική είναι η τέχνη της επανάληψης».

Διαβάστε αυτούσιο το αφιέρωμα εδώ

Keywords
Τυχαία Θέματα