Αφιέρωμα Anadolu: ‘Μαρτυρίες’ για τα Ματωμένα Χριστούγεννα του 1963 σε Κύπρο

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού δημοσιεύει σήμερα ρεπορτάζ με τίτλο «Μάρτυρες των επιθέσεων των «Ματωμένων Χριστούγεννων» στην Κύπρο αφηγούνται εκείνες τις μέρες 60 χρόνια μετά»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ:

Ο Τζελάλ Μπαγιάρ, πρόεδρος του Συνδέσμου Μουτζαχεντίν της Τουρκοκυπριακής Οργάνωσης Αντίστασης, δήλωσε ότι οι Ελληνοκύπριοι ήταν προετοιμασμένοι για τις επιθέσεις των Ματωμένων Χριστουγέννων για να καθαρίσουν την Κύπρο

από τους Τούρκους».

Στην 60ή επέτειο της σφαγής που ξεκίνησε η τρομοκρατική οργάνωση ΕΟΚΑ εναντίον των Τουρκοκυπρίων στις 21 Δεκεμβρίου 1963 στην Κύπρο, η οποία έμεινε στην Ιστορία ως ‘Ματωμένα Χριστούγεννα’, οι μάρτυρες εκείνης της ημέρας περιέγραψαν τον πόνο που υπέφεραν.

Οι ελληνοκυπριακές συμμορίες της ΕΟΚΑ, που έκαναν πράξη το Σχέδιο Ακρίτας, που είχε ως στόχο την εξάλειψη των Τούρκων από την ‘Κυπριακή Δημοκρατία’ που ιδρύθηκε σε συνεργασία με τις δύο κοινότητες, επιτέθηκαν στους Τούρκους στη Λευκωσία τη νύχτα της 20ης Δεκεμβρίου 1963 και μαρτύρησαν δεκάδες Τουρκοκύπριοι.

Οι Τουρκοκύπριοι μουτζαχεντίν Τζελάλ Μπαγιάρ και Γιλμάζ Μπορά, οι οποίοι ήταν μάρτυρες των επιθέσεων των Αιματηρών Χριστουγέννων και πολέμησαν ενάντια στις απόπειρες γενοκτονίας των Ελλήνων μεταξύ 1963-1974, μίλησαν στον ανταποκριτή του ΑΑ για τις οδυνηρές μέρες που έζησαν πριν από 60 χρόνια.

Ο Τζελάλ Μπαγιάρ, πρόεδρος του Συνδέσμου Μουτζαχεντίν της Τουρκικής Οργάνωσης Αντίστασης (TMT), δήλωσε ότι οι Ελληνοκύπριοι, ειδικά μέσω της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΟΚΑ και της αστυνομίας, επιδίδονταν σε ενέργειες παρενόχλησης και απειλής κατά των Τούρκων καθ' όλη τη διάρκεια του 1962.

Ο Μπαγιάρ δήλωσε ότι η ΕΟΚΑ, η οποία ιδρύθηκε το 1955, είχε σχεδιάσει εκ των προτέρων τις επιθέσεις των Ματωμένων Χριστουγέννων και οι ελληνοκυπριακές και ελληνικές αρχές έκαναν πράξη το Σχέδιο Ακρίτας για τη διάπραξη γενοκτονίας κατά των Τουρκοκυπρίων.

Δηλώνοντας ότι ήταν 22χρονο μέλος της ΤΜΤ και δάσκαλος τότε, ο Μπαγιάρ είπε ότι οι δηλώσεις του Προέδρου της ‘Κυπριακής Δημοκρατίας’, Μακαρίου Γ' και οι επιδρομές της ελληνοκυπριακής αστυνομίας σε τουρκικές γειτονιές χωρίς καμία αρμοδιότητα υπέδειξε την έλευση της 21ης Δεκεμβρίου.

Ο Μπαγιάρ τόνισε ότι από το τέλος της βρετανικής αποικιακής διοίκησης στην Κύπρο, οι Ελληνοκύπριοι έκαναν συνεχή προσπάθεια να συνδέσουν την Κύπρο με την Ελλάδα με το όνειρό τους για την Ένωση και είπε: “Οι Ελληνοκύπριοι ήταν προετοιμασμένοι για τις επιθέσεις  των Ματωμένων Χριστούγεννων για την εκκαθάριση  της Κύπρου από τους Τούρκους Το γεγονός ότι ο Μακάριος Γ' άρχισε να προβάλει επιχειρήματα για να μας διώξει από την ‘Κυπριακή Δημοκρατία’, της οποίας ήμασταν εταίροι, και το αίτημά του για συνταγματική αναθεώρηση προμήνυε τις επερχόμενες μαύρες μέρες. Οι Κύπριοι ήθελαν να εκδιώξουν τους Τούρκους από τη Λευκωσία από τις 21 Δεκεμβρίου έως τις 25 Δεκεμβρίου, αλλά η αντίσταση της ΤΜΤ το απέτρεψε”.

Δηλώνοντας ότι οι επιθέσεις στα Ματωμένα Χριστούγεννα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της 21ης Δεκεμβρίου 1963 στην περιοχή Τακτακαλάς της Λευκωσίας και εξαπλώθηκαν σε όλο το νησί, ο Μπαγιάρ τόνισε ότι δεκάδες Τούρκοι σφαγιάστηκαν στη σφαγή του Άγιος Βασιλείου και στην επιδρομή (στη γειτονιά) Kumsal ως αποτέλεσμα των επιθέσεων.

Ο Μπαγιάρ συνέχισε ως εξής:

“Η Λευκωσία πολιορκήθηκε με τις επιθέσεις. Δυστυχώς, αναγκαστήκαμε να αποσυρθούμε από την Ομορφίτα, γιατί μας τελείωσαν τα πυρομαχικά. Η περιοχή δέχτηκε επίθεση πρώτα από την ελληνοκυπριακή αστυνομία, μετά από τρομοκράτες της ΕΟΚΑ και μετά από στρατιώτες του Ελληνικού Συντάγματος που βρίσκονταν στην Κύπρο βάσει των Συνθηκών. Στις 25 Δεκεμβρίου 1963, με την άφιξη των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών και την ανάπτυξη του Τουρκικού Συντάγματος γύρω από τις Μάντρες, οι επιθέσεις σταμάτησαν, αλλά η ελληνοκυπριακή πολιορκία της Λευκωσίας συνεχίστηκε μέχρι το 1974, όταν τα τουρκικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στην Κύπρο”.

Εκφράζοντας ότι θυμήθηκε τον πόνο εκείνων των ημερών αφού είδε τι συνέβη στη Γάζα, ο Μπαγιάρ είπε ότι εύχονται η ΤΔΒΚ να επιβιώσει για να μην ξαναδεί παρόμοιες τραγωδίες και βάσανα.

Ο Μπαγιάρ τόνισε ότι δεν θέλουν μια ομοσπονδία με τους Ελληνοκύπριους, αλλά μπορούν να ζήσουν ως δύο γειτονικά κράτη και ευχαρίστησε την Τουρκία που στέκεται πάντα δίπλα στους Τουρκοκύπριους.

Το μέλος της TMT Γιλμάζ Μπορά, ο οποίος τραυματίστηκε στις επιθέσεις, δήλωσε ότι οι σφαγές των Ματωμένων  Χριστουγέννων ήταν κηλίδα όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την Ιστορία της ανθρωπότητας.

Ο Μπορά τόνισε ότι οι επιθέσεις στα Ματωμένα Χριστούγεννα θεωρήθηκαν λανθασμένα ως σύγκρουση σε όλο τον κόσμο.
«Θα ήταν πιο σωστό να ονομαστεί η 21η Δεκεμβρίου 1963 η ημέρα που άρχισαν οι σφαγές κατά των Τούρκων, παρά η ημερομηνία που άρχισαν οι διακοινοτικές συγκρούσεις στην Κύπρο. Εμείς μόνο υπερασπιστήκαμε τους εαυτούς μας. Δεν κάναμε τίποτα άλλο παρά να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Επομένως, τα γεγονότα των «Ματωμένων Χριστουγέννων» αναφέρονται σε επιθέσεις εναντίον μας, όχι σε συγκρούσεις”».

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το TRT Haber  κυκλοφόρησε και βίντεο όπου ανακυκλώνει το ψέυδος περί σφαγής στην μπανιέρα.

Anneleriyle birlikte küvette öldürülen üç kardeş, onlarca masum sivil…

Takvimler, Aralık 1963’ü gösteriyordu. Kıbrıs’ta EOKA militanları, çoluk çocuk genç yaşlı demeden Türklerin yaşadığı köyleri ve mahalleleri hedef aldı. #KanlıNoel katliamının 60. yılı… pic.twitter.com/iR07NLi2RT

TRT HABER (@trthaber) December 20, 2023

Διαβάστε επίσης: «Ματωμένα Χριστουγέννα» 1963 &η αεναώς ανακυκλούμενη «σφαγή της μπανιέρας»

Keywords
Τυχαία Θέματα