Αφγανιστάν: Η Μαριάμ, ένα ορφανό νήπιο, επανενώθηκε με τους συγγενείς της

Ένα νήπιο από τα Αφγανιστάν, το οποίο το είχαν επιβιβάσει σε μια πτήση στην Καμπούλ το 2021 αφού σκοτώθηκαν οι γονείς του από την έκρηξη βόμβας, επανενώθηκε με συγγενείς του σε ορφανοτροφείο του Κατάρ.

Το μικρό κορίτσι, που πιστεύεται ότι είναι σήμερα περίπου 21 μηνών και στο ορφανοτροφείο το ονόμασαν Μαριάμ, είδε ξανά τον θείο της Γιάρ Μοχάμεντ Νιάζι και τον αδελφό και τις δύο αδελφές της για πρώτη φορά.

"Δεν ήξερα αν θα την βρίσκαμε ξανά κάποτε και τώρα

με έχουν κατακλύσει τα συναισθήματα", λέει ο Νιάζι που είναι περίπου 40 ετών και έχει τέσσερα δικά του παιδιά.

"Όταν την πήρα αγκαλιά το μόνο που είπα στον εαυτό μου είναι 'ζει' ".

Η φορτισμένη συναισθηματικά επανένωση έδωσε τέλος σε μια αγωνιώδη αναζήτηση του παιδιού μετά τις χαοτικές σκηνές που διαδραματίστηκαν τον Αύγουστο του 2021 όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο της αφγανικής πρωτεύουσας προκαλώντας πανικό και μαζική φυγή των κατοίκων.

Οι γονείς της Μαριάμ συγκαταλέγονται σε εκείνους που προσπάθησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα μαζί με τα τέσσερα παιδιά τους αλλά σκοτώθηκαν από μια τεράστια έκρηξη βόμβας και ανταλλαγή πυροβολισμών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από την οποία σκοτώθηκαν 183 άνθρωποι στις 26 Αυγούστου.

Το κορίτσι που είναι βαφτισμένο Αλίζα ήταν μόλις μερικών εβδομάδων όταν οι γονείς της σκοτώθηκαν στην επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε ο τοπικός βραχίονας του Ισλαμικού Κράτους.

Μετά την επίθεση, ένας έφηβος άρπαξε το βρέφος και το πήρε μαζί του στο αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος που θα μετέφερε στη Ντόχα Αφγανούς και ξένους υπήκοους που είχαν αποκλειστεί στη χώρα, όπως είπε ένας καταριανός αξιωματούχος.

Η μικρή βρήκε ένα νέο σπίτι στο ορφανοτροφείο Dreama του Κατάρ ενώ ο μεγαλύτερος αδελφός της και οι δύο αδελφές της παρέμειναν στο Αφγανιστάν.

Η Μαριάμ ήταν η μικρότερη από τα περίπου 200 παιδιά από το Αφγανιστάν που απομακρύνθηκαν ασυνόδευτα με πτήσεις που μετέφεραν δεκάδες χιλιάδες άτομα εκτός της χώρας.

«Τα παραλάβαμε και τους προσφέραμε εξειδικευμένη φροντίδα», είπε ο καταριανός αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομαστεί.

«Συνεργαστήκαμε με την UNICEF για να δούμε αν υπήρχαν συγγενείς».

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ για τα παιδιά κατακλύστηκε σύντομα από απεγνωσμένα αιτήματα οικογενειών από το Αφγανιστάν που αναζητούσαν χαμένους συγγενείς.

--Εξετάσεις DNA--

Ο Νιάζι και τα τρία άλλα ορφανά παρέμεναν στο Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν εγκαθίδρυσαν το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν, όπως το χαρακτήρισαν.

Έξι εβδομάδες μετά την φονική έκρηξη στην Καμπούλ, άνθρωποι της UNICEF θεώρησαν ότι είχαν βρει την ταυτότητα του μωρού.

«Επικοινώνησαν μαζί μας για να υποβληθούμε σε τεστ DNA", είπε ο καταριανός αξιωματούχος.

Η μεταφορά των αποτελεσμάτων του τεστ μεταξύ της Ντόχα και της Καμπούλ για να ελεγχθεί αν ταιριάζουν χρειάστηκε περισσότερο χρόνο καθώς ο Νιάζι περίμενε για μήνες για να του δώσουν διαβατήριο οι νέες αρχές των Ταλιμπάν ώστε να μπορέσει να μεταφέρει την οικογένειά του στο Κατάρ.

Τώρα που βρίσκεται εκεί ο ίδιος λέει ότι θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για να εγκατασταθεί στις ΗΠΑ μαζί με τη σύζυγό του και τα οκτώ παιδιά που έχει πλέον να φροντίζει.

Οι κοινωνικοί λειτουργεί θα δώσουν στον ίδιο και στα αδέλφια σταδιακά όλο και μεγαλύτερη πρόσβαση στην Μαριάμ για να μπορέσουν να γνωριστούν.

Όπως λέει ο Νιάζι, η μικρή θα κρατήσει το νέο της όνομα γιατί σε αυτό απαντάει.

Και άλλα παιδιά στο ορφανοτροφείο του Κατάρ επανενώθηκαν με συγγενείς τους.

Σε κάποια φάση, χιλιάδες Αφγανοί φιλοξενούνταν σε προσωρινά καταφύγια στη Ντόχα περιμένοντας να τους δεχτούν άλλες χώρες. Τώρα μόνο περί τους 15 έχουν απομείνει, είπε ο καταριανός αξιωματούχος.

Εκατοντάδες άλλοι Αφγανοί παραμένουν σε αμερικανική στρατιωτική βάση στο Κατάρ, πολλοί από αυτούς έχοντας πρόσφατα πάει εκεί, περιμένοντας την ευκαιρία να βρουν καταφύγιο στο εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης: Νέο ραντεβού συμφιλίωσης Τουρκίας-Συρίας στις 3 Απριλίου στη Μόσχα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αφγανιστάν, Μαριάμ,afganistan, mariam