Αφγανιστάν: Εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας

  Υγειονομικοί εργαζόμενοι στο Αφγανιστάν θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα εμβολιασμούς κατά της πολιομυελίτιδας πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι αφού η νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν συμφώνησε να υποστηρίξει την εκστρατεία, ανακοίνωσαν σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά (UNICEF).

Το Αφγανιστάν και το γειτονικό Πακιστάν είναι οι τελευταίες χώρες στον κόσμο, όπου είναι ενδημική η πολιομυελίτιδα, μια ανίατη και έντονα μολυσματική

ασθένεια, που μεταδίδεται από λύματα και μπορεί να προκαλέσει παράλυση στα παιδιά.

Η πολιομυελίτιδα έχει σχεδόν εξαλειφθεί παγκοσμίως μέσω του εμβολιασμού που πραγματοποιείται εδώ και δεκαετίες.

Αλλά η ανασφάλεια, οι απρόσιτες περιοχές, οι μαζικοί εκτοπισμοί και οι υποψίες εξωτερικών επεμβάσεων έχουν πλήξει τη διαδικασία μαζικού εμβολιασμού στο Αφγανιστάν και σε κάποιες περιοχές του Πακιστάν.

Η εκστρατεία, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει στις 8 Νοεμβρίου, θα είναι η πρώτη εδώ και πάνω από τρία χρόνια που θα στοχεύει σε όλα τα παιδιά στο Αφγανιστάν, περιλαμβανομένων και περισσότερων από τρία εκατομμύρια παιδιά σε απομακρυσμένες και παλαιότερα απρόσιτες περιοχές.

"Αυτή η απόφαση θα μας επιτρέψει να πραγματοποιήσουμε ένα γιγαντιαίο βήμα στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να εξαλείψουμε την πολιομυελίτιδα", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ερβέ Λουντοβίλ Ντε Λις, ο εκπρόσωπος της UNICEF στο Αφγανιστάν.

"Για να εξαλείψουμε απολύτως την πολιομυελίτιδα, κάθε παιδί σε κάθε νοικοκυριό σε όλο το Αφγανιστάν πρέπει να εμβολιαστεί και με τους εταίρους μας αυτό προσπαθούμε να κάνουμε".

Μια δεύτερη εκστρατεία, που πρόκειται να ξεκινήσει παράλληλα με μια άλλη στο Πακιστάν, τον Δεκέμβριο, έχει επίσης συμφωνηθεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν πριν από την πτώση της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης, τον Αύγουστο, ένα κρούσμα πολιομυελίτιδας καταγράφηκε στο Αφγανιστάν το 2021 σε σχέση με 56 που είχαν καταγραφεί το 2020.

Ωστόσο, μέχρι να εξαλειφθεί πλήρως η νόσος παραμένει απειλή για την ανθρώπινη υγεία σε όλες τις χώρες, ειδικά σε εκείνες με ευάλωτα συστήματα υγείας εξαιτίας του κινδύνου εισαγωγής της νόσου.

Keywords
Τυχαία Θέματα