Αφαιρείται από την Υπ.Εργασίας η εξουσία έκδοσης διαταγμάτων

Σχεδόν δύο χρόνια μετά το πρώτο Υπουργικό Διάταγμα για φιλελευθεροποίηση του ωραρίου εργασίας των καταστημάτων, τα δεδομένα αλλάζουν άρδην.

Η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε το απόγευμα την πρόταση νόμου των κοινοβουλευτικών κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ για αφαίρεση από την Υπουργό Εργασίας της εξουσίας έκδοσης διαταγμάτων.

Με 31 ψήφους

υπέρ, 18 εναντίον και μια αποχή, από την Αθηνά Κυριακίδου - η οποία για λόγους ευθιξίας, ζήτησε να εξαιρεθεί της διαδικασίας, γιατί ο σύζυγος και τα παιδιά της διατηρούν οικογενειακή επιχείρηση - η Βουλή έβαλε τέλος στην πολιτική των διαταγμάτων.

Προηγουμένως καταψηφίστηκε και η πρόταση του Δημοκρατικού Συναγερμού για αναβολή του θέματος και επαναφορά του στην αρμόδια Επιτροπή.

Δεδομένου του ότι η Ζέτα Αιμιλιανίδου δεν έχει πλέον το δικαίωμα να εκδίδει διατάγματα τέτοιας φύσεως, από τούδε και στο εξής η τουριστική περιοχή, η τουριστική περίοδος, το τουριστικό και το ειδικό κατάστημα, τα ωράρια λειτουργίας και οι αργίες θα καθορίζονται με βάση κανονισμούς που θα εκδίδονται από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα εγκρίνονται από τη Βουλή.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση έχει υποχρέωση, να ετοιμάσει σχετικούς κανονισμούς, οι οποίοι, αφού εγκριθούν από τη Νομική Υπηρεσία, να κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων προς ψήφιση.

Ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Μαΐου, ώστε να αφεθεί να εκπνεύσει η ισχύς του 8ου διατάγματος, που βρίσκεται σε ισχύ και λήγει στις 30 Απριλίου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την εν λόγω νομοθεσία στηρίζουν και τα μέλη της Γενικής Συνομοσπονδίας ΠΟΒΕΚ, που προσέφυγαν και στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, ότι από τον Ιούνιο του 2013, οπότε και εφαρμόστηκε η πολιτική των διαταγμάτων, έχουν αφανιστεί χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα