Αεροπορικά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας- Απάντηση σε ρουκέτες της Χαμάς

Μαχητικά-βομβαρδιστικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα εξαπέλυσαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα πλήγματα εναντίον «στόχων» στη Λωρίδα της Γάζας, μερικές ώρες μετά την εκτόξευση τριών ρουκετών από τον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα εναντίον του νότιου τμήματος της ισραηλινής επικράτειας, γνωστοποίησε το επιτελείο και δήλωσαν παλαιστινιακές πηγές.

Σύμφωνα με το επιτελείο επλήγη «ένας αριθμός στόχων» της «τρομοκρατικής οργάνωσης» Χαμάς

στην περιοχή.

Στελέχη της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν πως επλήγησαν δύο εγκαταστάσεις που ανήκουν στις Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, τον στρατιωτικό βραχίονα της παράταξης, στο βόρειο τμήμα του θύλακα, ενώ επλήγη επίσης εγκατάσταση στο δυτικό τμήμα της περιοχής.

Οι πηγές αυτές δεν αναφέρθηκαν σε τραυματισμούς.

Τρεις ρουκέτες εκτοξεύθηκαν το βράδυ του Σαββάτου από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του νότιου Ισραήλ. Αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος, ενημέρωσε το ισραηλινό επιτελείο, που αρχικά είχε γνωστοποιήσει πως αναχαιτίστηκαν οι δύο από τις τρεις.

Η προηγούμενη εκτόξευση από τον παλαιστινιακό θύλακα, τον οποίο ελέγχει το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, είχε καταγραφεί την 29η Νοεμβρίου. Ο ισραηλινός στρατός είχε τότε πλήξει θέση της Χαμάς σε αντίποινα.

Το βράδυ του Σαββάτου, «τρία βλήματα εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας προς την ισραηλινή επικράτεια. Τα δύο αναχαιτίστηκαν από την [αντιπυραυλική] ασπίδα Σιδηρούς Θόλος», ανέφερε σε λακωνική ανακοίνωσή του το επιτελείο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών προσέφεραν φροντίδες σε τρεις ανθρώπους στη Σντερότ που τραυματίστηκαν ελαφρά καθώς έσπευδαν σε καταφύγια όταν ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας στην πόλη, που δεν απέχει πολύ από τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε εκπρόσωπός τους.

Τη 12η Νοεμβρίου ο ισραηλινός στρατός σκότωσε κατά τη διάρκεια «στοχευμένης» επιχείρησης ανώτερο στέλεχος του στρατιωτικού βραχίονα του Ισλαμικού Τζιχάντ, ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα.

Σε αντίποινα, οι Ταξιαρχίες αλ Κουντς, ο ένοπλος βραχίονας του Κινήματος του Ισλαμικού Τζιχάντ στην Παλαιστίνη, εκτόξευσε περίπου 450 ρουκέτες μέσα σε δυο μέρες εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, οι περισσότερες από τις οποίες αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανταπέδωσε πλήττοντας θέσεις του Ισλαμικού Τζιχάντ στον θύλακα. Τριάντα έξι Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι, σκοτώθηκαν. Στην ισραηλινή πλευρά δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος.

Μια επισφαλής συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που κλείστηκε με αιγυπτιακή μεσολάβηση τέθηκε σε ισχύ τη 14η Νοεμβρίου.

Το Ισραήλ έχει εμπλακεί τρεις φορές σε πόλεμο με τη Χαμάς — ορκισμένο εχθρό του — και άλλες ένοπλες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας από το 2008.
Την ίδια ώρα το Ισραήλ δεν θα διστάσει να εξαπολύσει βομβαρδισμούς στο Ιράν για να σταματήσει τις δραστηριότητές του με σκοπό την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ισραέλ Κατς σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες Σάββατο στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

«Είναι ο βομβαρδισμός του Ιράν μια επιλογή που εξετάζει το Ισραήλ;» ερωτήθηκε ο Κατς από την εφημερίδα. «Ναι, είναι μια επιλογή. Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να παραγάγει ή να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Εάν είναι το έσχατο μέσο για να το σταματήσουμε, θα αναλάβουμε στρατιωτική δράση», ήταν η απάντησή του.

Παράλληλα, ο Κατς επέκρινε για νιοστή φορά τις χώρες της Ευρώπης διότι δεν υποστηρίζουν τη σκληρή γραμμή που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ έναντι του Ιράν αφότου την εξουσία ανέλαβε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απέσυρε πέρυσι τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας.

«Όσο οι Ιρανοί βαυκαλίζονται πως έχουν την υποστήριξη της Ευρώπης, είναι πιο δύσκολο να υποχωρήσουν», υποστήριξε ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας.

Ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ παραχώρησε συνέντευξη στην Κοριέρε ντέλα Σέρα στο περιθώριο συνόδου για τη Μεσόγειο στη Ρώμη, από το βήμα της οποίας τοποθετήθηκε την Παρασκευή.

Στην ομιλία του, ο Κατς έκρινε ότι «επείγει» δυτικές και αραβικές κυβερνήσεις να «δημιουργήσουν έναν συνασπισμό που θα απειλήσει το Ιράν», θα απαιτήσει «να τερματιστεί το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας» της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το Ιράν ήταν ανάμεσα στα θέματα τα οποία συζήτησαν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους την Παρασκευή, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του επικεφαλής της υπηρεσιακής ισραηλινής κυβέρνησης και της δεξιάς παράταξης Λικούντ.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στον πόλεμο στη Συρία και σε μέτρα για να αποφευχθούν τριβές ή κατά λάθος εμπλοκές ανάμεσα στις ισραηλινές και τις ρωσικές δυνάμεις.

Το Ισραήλ εξαπολύει συχνά βομβαρδισμούς στη συριακή επικράτεια εναντίον δυνάμεων του Ιράν και συμμάχων του, για να μειωθεί η επιρροή και η παρουσία της Ισλαμικής Δημοκρατίας, στρατηγική την οποία η Ρωσία έχει επικρίνει επανειλημμένα.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-dpa
 

Keywords
Τυχαία Θέματα