Αδυνατεί να καταβάλει μισθούς το κατοχικό καθεστώς - Νέα καθίζηση της λίρας

Στην Άγκυρα θα μεταβεί ο Σουτζιούογλου σύμφωνα με το ΓΤΠ και την Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού και Τουρκικού Τύπου. Ο λόγος της έκτακτης επίσκεψης είναι η αδυναμία του κατοχικού καθεστώτος να καταβάλει μισθούς.

Σύμφωνα με την Detay (18.11.21), o λεγόμενος υπουργός δημοσιονομικών Ντουρσούν Ογούζ σε αποκλειστικές του δηλώσεις στο δημοσιογράφο της εφημερίδας Kıbrıs Postası, Γκιοκχάν Αλτίνερ είπε ότι έχουν ανάγκη από πρόσθετους οικονομικούς πόρους ύψους 150 εκ. ΤΛ προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν τους μισθούς του Νοεμβρίου.

Στις δηλώσεις του, ο Ογούζ ανακοίνωσε ότι ο «πρωθυπουργός»

Φαϊζ Σουτζιούογλου θα μεταβεί στην Άγκυρα προκειμένου να συζητήσει τα θέματα που έχουν σχέση με την «οικονομία».

Αναφερόμενος στους μισθούς του Νοεμβρίου, του Δεκεμβρίου και τον 13 μισθό, ο Ογούζ είπε ότι δεν υπάρχουν οικονομικοί πόροι, ότι ο «λαός» πρέπει να αντιληφθεί τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν και πρόσθεσε ότι ο 13ος μισθός δεν είναι προτεραιότητα για την «κυβέρνηση», αφού πρέπει πρώτα να εξεύρουν πόρους για να καλύψουν τους μισθούς του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Ο Ογούζ ανέφερε επίσης ότι η Τουρκία δεν τους έχει αποστείλει εδώ και δύο μήνες χρήματα για να καλύψουν τα έξοδα στον τομέα της «άμυνας». Υποστήριξε ότι η Τουρκία γνωρίζει την κατάσταση και πρόσθεσε ότι όπως ήταν πάντοτε δίπλα τους, θα συνεχίσει να είναι δίπλα τους και τώρα.

Μείωση επιτοκίων στο 15% αποφάσισε η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας – «Μας σπρώχνει όλους στο γκρεμό»

Παράλληλα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αποφάσισε τη μείωση των επιτοκίων κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 15% (από 16%), προκαλώντας νέα καθίζηση της λίρας. Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ στην Κωνσταντινούπολη, η ισοτιμία ευρώ λίρας βρέθηκε το μεσημέρι στο: 1 ευρώ / 12.45 λίρες (+2.5%)

Η ισοτιμία δολαρίου ευρώ είναι στο: 1 δολάριο / 10.97 λίρες (+3%)

Μία ημέρα νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γνωστός για την… έχθρα του κατά των επιτοκίων, είχε δηλώσει ότι η Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη να αποφασίσει, δήλωση ωστόσο που από όλου εκλήφθηκε ως μήνυμα/εντολή προς την ΚΤ μείωσης των επιτοκίων.

Άμεση ήταν η αντίδραση σύσσωμης της τουρκικής αντιπολίτευσης στην απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στο λογαριασμό του στο twitter έγραψε: «Σταμάτα πια Ερντογάν! Εκλογές αμέσως!»

Ο αρχηγός του Κόμματος του Μέλλοντος, Αχμέτ Τσαβούσογλου, αντίστοιχα έγραψε:

«Το δολάριο εκτοξεύεται σαν πύραυλος· Προσπαθεί να συγκριθεί με την ιαπωνική οικονομία! Εφαρμόζονται ποσοστώσεις για την πώληση ζάχαρης και λαδιού στις αγορές. Οι έμποροι αυξάνουν τα αγαθά καθημερινά. Οι χονδρέμποροι δεν πουλάνε αγαθά, γιατί νομίζουν ότι δεν μπορούν να το αντικαταστήσουν με νέα! Άσε την Ιαπωνία και κοίτα τη φωτιά στην Τουρκία».

Ο ηγέτης Κόμματος Ανάπτυξης και Προόδου και πρώην τσάρος της οικονομίας, Αλί Μπαμπατζάν, από την άλλη, υποστήριξε:

«Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε για εχθρούς δεξιά και αριστερά. Ο λόγος για τον οποίο βυθιζόμαστε στον πάτο στην οικονομία σήμερα είναι αυτή η κακοδιαχείριση. Ο λόγος είναι ο κ. Ερντογάν».

Αντίστοιχα και τα σχόλια των ειδικών. Τούρκοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι «η Κεντρική Τράπεζα μας σπρώχνει όλους στο γκρεμό, γιατί ο Πρόεδρος δεν πιστεύει στη βαρύτητα», ενώ κάποιοι άλλοι εύχονται «Περαστικά!».

Έρευνα Detay: H οικονομία και η υγεία τα πιο σοβαρά προβλήματα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα

Η Detay (18.11.21) σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο «Υπάρχει σοβαρή φτωχοποίηση. Η οικονομία το μεγαλύτερο πρόβλημα», αναφέρεται στο τρίτο μέρος των αποτελεσμάτων δημοσκόπηση που διενήργησε τον Οκτώβριο του 2021 και στην οποία καταγράφονται απόψεις για το ποια είναι τα πιο σοβαρά προβλήματα που χρίζουν άμεσης επίλυσης στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε 6 «επαρχίες» στα κατεχόμενα, με δείγμα 1,161 ατόμων με τη μέθοδο των κατ’ ιδίαν συνεντεύξεων. Στην ερώτηση «Σύμφωνα με την άποψη σας, ποια ζητήματα πρέπει να συζητηθούν άμεσα;», το 32,90% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση απάντησαν την οικονομία, το 17,20% την υγεία, το 7,70% την εκπαίδευση, το 3,40% την ανεργία, το 2.60% το Κυπριακό πρόβλημα, το 1.40% τη διαφάνεια στην πολιτική, το 3,20% απάντησε ότι δεν έχει καμιά προσδοκία, το 14,10% έδωσε άλλη απάντηση και ένα ποσοστό της τάξεως του 18,50% δεν εξέφρασε άποψη.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων θεωρούν την οικονομία και τα θέματα υγείας ως τα πιο σοβαρά προβλήματα που πρέπει να τύχουν άμεσου χειρισμού στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα. Επιπλέον, η δημοσκόπηση δείχνει ότι οι προσδοκίες τους Τουρκοκυπριακού «λαού» όσον αφορά στην επίλυση του Κυπριακού έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, αφού η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα σημειώνει ότι το πιο σοβαρό πρόβλημα τους είναι η άθλια οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα εξαιτίας των επιπτώσεων που έχει επιφέρει η πανδημία και εξαιτίας της κατάφορης πτώσης της αξίας της Τουρκικής λίρας έναντι του ξένου συναλλάγματος.

Επιπλέον, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα υπογραμμίζουν ότι η Τουρκοκυπριακή κοινότητα βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση φτωχοποίησης. Το  29,7% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε ότι έχει εισόδημα κάτω από 5,000 ΤΛ, το 29,1% δήλωσε ότι λαμβάνει εισόδημα από 5,0001-10,000ΤΛ και το 10,6% ανέφερε ότι λαμβάνει εισόδημα που κυμαίνεται από 10,001-15,000 ΤΛ.

Στην ερώτηση «Αν γίνονταν εκλογές την ερχόμενη Κυριακή θα πηγαίνατε στην κάλπη για να ψηφίσετε;», το 67% απάντησε ότι θα πήγαινε, το 20,84% ότι δεν θα πήγαινε, το 7,01% απάντησε ότι δεν έχει αποφασίσει και το 5,14% δεν έδωσε οποιαδήποτε απάντηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα