Α. Νεοφύτου: Το «όχι» είναι καταστροφή, το «ναι» ματωμένο

"Καταστροφή" χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου το «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ελλάδα, "με τη χώρα να σφραγίζει το δρόμο προς τη δραχμή, ενώ, όπως είπε, το «ναι» θα είναι ματωμένο".

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε παράλληλα ότι το «ναι θα είναι πολύ ματωμένο», με

διχασμένο το λαό, με δημοσιονομικά προβλήματα και ένα ελληνικό δημόσιο χρέος μη βιώσιμο αλλά και με τράπεζες που έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια ρευστότητας που μπορούσαν να πάρουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με ενδεχόμενο την ανάγκη επιπρόσθετης κεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Επανέλαβε ότι «η οικονομία δεν προσφέρεται για να παίζεις επικοινωνιακά παιχνίδια. Είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να προσπαθείς με κινήσεις εντυπωσιασμού να κερδίζεις πρόσκαιρους επικοινωνιακούς πόντους».

Ερωτηθείς κατά πόσο τα όσα λέει μπορούν να θεωρηθούν παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι είπε πως νιώθει ως άνθρωπος και ως Έλληνας.

«Δεν είμαι ο άνθρωπος των υπεκφυγών ούτε και μασώ τα λόγια μου. Είπα κάποιες πικρές αλήθειες, όπως εγώ τις εκτιμώ και μακάρι να είμαι λάθος», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι και το 2008 και το 2009 και το 2010 και το 2011 «ήμουν ο κινδυνολόγος και η Κασσάνδρα». Ανέφερε επίσης ότι η καρδιά του και το συναίσθημά του λένε μακάρι να έχει δίκαιο ο Έλληνας Πρωθυπουργός σε αυτά που λέει, ζήτησε ωστόσο να καταγραφεί και “η αυστηρά αντικειμενική οικονομική του άποψη”.

«Σπαράζω παρακολουθώντας την πορεία και την κατάσταση στην Ελλάδα», είπε, αναφέροντας ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και τραγική. Ευχήθηκε ο ελληνικός λαός να ξεπεράσει τα προβλήματα και να βρει λύση. Όπως είπε, αυτό είναι που θέλει ως άνθρωπος, Έλληνας και ως ηγέτης του ΔΗΣΥ, «ενός κόμματος που έχει στις τάξεις του εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που αναγιώθηκε με τα ελληνικά νάματα».

Τα αισθήματα προς την Ελλάδα και οι «πολιτικές της μαγκιάς»

Ερωτηθείς κατά πόσο ο ΔΗΣΥ θα καταψηφίσει ψήφισμα για στήριξη της Ελλάδας που ετοίμασε η ΕΔΕΚ στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι στηρίζει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και εύχεται να ξεπεράσει τα προβλήματα.

«Αλλά να μην συγχύζουμε τη στήριξη προς την Ελλάδα με το να χρησιμοποιούμε τα αισθήματα του κυπριακού λαού προς την Ελλάδα, που είναι αδιαμφισβήτητα, για να περνούμε πολιτικές της μαγκιάς. Αυτές που αν ακούγαμε τους μάγκες στην Κύπρο τους τελευταίος πέντε μήνες και ξεσκίζαμε τα μνημόνια και στέλναμε την Τρόικα στον αγύριστο, πού θα ήταν η Κύπρος σήμερα με αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι είναι παράξενο και παράδοξο οι «πολιτικά μάγκες» που καλούσαν εδώ και πέντε μήνες να φύγει η Τρόικα από την Κύπρο και το μνημόνιο να κατηγορούν τις τελευταίες ημέρες την Κυβέρνηση ότι δήθεν δεν συναινεί να μείνει το «καταραμένο μνημόνιο» στην Ελλάδα ακόμα δυο μήνες. Διερωτήθηκε τί έχουν να πουν τώρα που έγινε αίτηση για «τρίτο καταραμένο μνημόνιο» από τις ελληνικές Αρχές με διετή ορίζοντα.

«Τελικά είναι ανάθεμα το μνημόνια ή όχι; Μας έχουν συγχύσει», πρόσθεσε.

Δεν θα υπάρξουν συνέπειες στην Κύπρο αν παραμείνουμε σοβαροί

Ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την πεποίθηση πως η κυπριακή οικονομία έχει πετύχει τη σταθεροποίηση της και δεν διατρέχει κινδύνους πέραν από οποιεσδήποτε ευρύτερες διεθνείς και ευρωπαϊκές επιπτώσεις από προβλήματα στον χώρο της ευρωζώνης.

Πρόσθεσε ότι η πώληση των κυπριακών παραρτημάτων στην Ελλάδα το Μάρτιο του 2013 παρά το βίαιο τρόπο που έγινε και ενδεχομένως όχι στην καλύτερη τιμή έχουν δημιουργήσει το ring-fencing και σήμερα δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου εξαιτίας του τί συμβαίνει στην Ελλάδα.

«Να διερωτηθούμε σε ποια κατάσταση θα βρισκόμασταν σήμερα αν υπήρχαν στην Ελλάδα η Τράπεζα Κύπρου, η Marfin Εγνατία και η Ελληνική με τα capital controls των 60 ευρώ», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο η κυπριακή οικονομία μπορεί να αντέξει να επηρεαστεί από την κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Νεοφύτου είναι «αφήστε να δούμε τί θα γίνει την Κυριακή με την ευχή και την προσευχή να μην ζήσουμε Ελλάδα εθνικά απομονωμένη και οικονομικά σε τραγωδία και τραγικές συνθήκες».

Σε ερώτηση κατά πόσο θα υπάρξουν επιπτώσεις από την ψυχολογική σύνδεση που υπάρχει στις αγορές μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, ο κ. Νεοφύτου συμφώνησε ότι ένας παράγοντας για την οικονομία είναι και η ψυχολογία.

«Αυτός ο λαός», είπε, «με αυτό το πείσμα και με τις θυσίες του είναι που σταθεροποίησε την κυπριακή οικονομία αλλά και με τις υπεύθυνες θέσεις που πήραμε.»

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες «αν παραμείνουμε σοβαροί». Παραδέχτηκε ότι πολλοί στο έξω κόσμο που δεν παρακολουθούν με λεπτομέρεια αυτά που συμβαίνουν, λόγω των δεσμών με την Ελλάδα, συνδέουν ακόμα και τις οικονομίες της Ελλάδας με την Κύπρο. Υπάρχουν οι εθνικοί δεσμοί, είπε, αλλά υπάρχει αυτή η σύγχυση στη διεθνή οικονομική κοινότητα. Πρόσθεσε ότι είναι ένας επιπρόσθετος λόγος ώστε «στην Κύπρο να παραμείνουμε σοβαροί και υπεύθυνοι και να μην στέλνουμε με τις πολιτικές μας πράξεις και με τις πολιτικές μας συμπεριφορές το μήνυμα ότι με τον ίδιο τρόπο διαχειριζόμαστε την οικονομία».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα