Α. Κυπριανού: Εργαζόμαστε για δημιουργία δυναμικής για λύση

Το ΑΚΕΛ εργάζεται μαζί με τις άλλες φιλειρηνικές δυνάμεις στο νησί για να δημιουργηθεί δυναμική λύσης που θα αποτινάσσει την κατοχή, που θα επανενώνει το νησί στη βάση της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, που θα οδηγεί σε ένα κράτος, με μία κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια.

Αυτό τόνισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού στην ομιλία του στο διεθνές

συνέδριο του κόμματος με θέμα “Οι κίνδυνοι του φασισμού και των αντιδραστικών δυνάμεων στην εποχή του ιμπεριαλισμού και των πολέμων”, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 22ου Τακτικού Συνεδρίου του κόμματος, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξένια στη Λευκωσία.

Η λύση, σημείωσε ο κ. Κυπριανού, θα πρέπει να είναι δίχως εγγυήσεις, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα και ξένους στρατούς και να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως για την επίτευξη λύσης το ΑΚΕΛ θα επιδιώξει να αξιοποιήσει το διεθνές ενδιαφέρον, “όχι γιατί έχουμε ψευδαισθήσεις ότι οι ιμπεριαλιστικοί κύκλοι ενδιαφέρονται για λύση, όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε, όμως είναι καθήκον μας να μην αφήσουμε τον χρόνο να κυλά παγιώνοντας περισσότερο τα τετελεσμένα επί του εδάφους”. Μια τέτοια εξέλιξη, όπως είπε, θα μονιμοποιεί τον εποικισμό και θα μας φέρνει πιο κοντά στη διχοτόμηση.

“Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που θα συναντήσουμε στην προσπάθεια επίτευξης λύσης. Έχουμε όμως πίστη στο δίκαιο του αγώνα μας. Έχουμε αυτοπεποίθηση για τη δύναμη των επιχειρημάτων μας. Χρειάζεται λοιπόν να λειτουργήσουμε με συνέπεια στις αρχές λύσης, σοβαρά και συλλογικά για να τη διεκδικήσουμε. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούμε να απαιτήσουμε από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει την επιρροή της στην Τουρκία για να καταλήξουμε σε συμφωνία”, είπε.

Ο Αντρος Κυπριανού είπε στη συνέχεια πως τέσσερα είναι τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν την τωρινή πραγματικότητα με το πρώτο να είναι η βαθιά καπιταλιστική κρίση. Όπως ανέφερε, οι πολιτικές που προωθούνται από την άρχουσα τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις τελευταίες δεκαετίες, στοχεύουν στη συρρίκνωση των εργατικών δικαιωμάτων, στη δημιουργία νέων εργασιακών δεδομένων και στη διαφύλαξη των κερδών.

Το δεύτερο, είπε, είναι ότι από αυτή την κρίση, αλλά και λόγω της σταδιακής εξέλιξης της οικονομικής διαχείρισης στα κράτη, έχουν ενδυναμωθεί αντιδραστικές δυνάμεις, άλλες με καθαρά νέο-φασισιστικό χαρακτήρα, άλλες πιο συγκεκαλυμμένα, με ρατσιστικό, αντι-μεταναστευτικό προσωπείο.

“Αυτές οι δυνάμεις της ακροδεξιάς επωφελούνται από τη μερική ή ολική απαξίωση του πολιτικού συστήματος και επιχειρούν, ντυμένες με πατριωτικό μανδύα, να προβληθούν ως εναλλακτική επιλογή", είπε.

Το τρίτο σημείο, ανέφερε ο κ. Κυπριανού είναι τα αδιέξοδα που γεννά το σύστημα στον αγώνα των κυρίαρχων δυνάμεων για μοίρασμα και ξαναμοίρασμα του κόσμου. “Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, στη προσπάθεια τους να κερδίσουν στον ανταγωνισμό για τον πλούτο των εθνών, στήριξαν κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων τους στην Ουκρανία, στη Συρία, στη Λιβύη και στο Ιράκ τις πιο εθνικιστικές, ακροδεξιές-φασιστικές καταστάσεις. Αυτές βασίζονται στη εφαρμογή τακτικών τρόμου και εθνοκάθαρσης”, είπε. Πρόσθεσε πως η υποστήριξη τους δόθηκε με στόχο την αποσταθεροποίηση των καθεστώτων που κυβερνούσαν τις συγκεκριμένες χώρες, ώστε να επιβληθεί νέα τάξη πραγμάτων φιλική προς τα δικά τους συμφέροντα. “Αυτή η τακτική δεν είναι ξένη για τις ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ”, συμπλήρωσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνέχισε λέγοντας πως το τέταρτο σημείο είναι η αντιεπιστημονική επιχείρηση εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό. Οπως ανέφερε, η μετατροπή της Ιστορίας σε εργαλείο της κυρίαρχης ιδεολογίας έχει συγκεκριμένους στόχους: “Να αποστερήσει από τις μελλοντικές γενιές την ιστορική αλήθεια και το όραμα για ένα διαφορετικό μέλλον. Η θεωρία των “δύο άκρων” που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια δεν αντέχει στην αντικειμενική και διαλεκτική εξέταση των γεγονότων", σημείωσε.

Πρόσθεσε πως είναι προφανές πως αυτή η ταύτιση γίνεται για να κερδίσει πόντους η κυρίαρχη αστική ιδεολογία, “η ιδεολογία του νεοφιλελευθερισμού και της λεγόμενης νέας τάξης, που εμφανίζεται ως ο αντίποδας τάχα των δυο άκρων. Η πραγματικότητα”, συνέχισε, “και η ιστορική αλήθεια λένε πως υπάρχει διαφορά και στη φιλοσοφία και στο περιεχόμενο. Ο Φασισμός και ο Ναζισμός κληροδότησαν στην ανθρωπότητα τα κολαστήρια του Άουσβιτς και την αρρωστημένη ιδεολογία τους. Ο σοσιαλισμός με όλα του τα λάθη, τις στρεβλώσεις και τις αδυναμίες, κληροδότησε την κοινωνική, επιστημονική και πολιτιστική πρόοδο”, συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, πως η Κύπρος, "υπέφερε από τις συνέπειες του φασιστικού πραξικοπήματος το 1974, υπέφερε από τις Νατοϊκές επεμβάσεις περιλαμβανομένης της εισβολής και κατοχής από την Τουρκία, της μισής μας πατρίδας".

Ο κ. Κυπριανού είπε πως το ΑΚΕΛ, όπως και τα αδελφά κόμματα, έχουν διατυπώσει επανειλημμένα, με έμφαση, τη θέση ότι οι εξελίξεις είναι τόσο επικίνδυνες ώστε να επηρεάζουν το σύνολο της ανθρωπότητας. “Δεν είναι δυνατό μια οντότητα να ισχυρίζεται ότι έχει αντιφασιστικό χαρακτήρα, εάν δεν καταδικάζει στην πράξη την πολιτική των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, τους πολέμους που διενεργούν, τη συνεργασία τους με τους φασίστες και τους ακροδεξιούς.

Εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι όσον αφορά στη δράση στο αντιφασιστικό πεδίο, το διεθνές Κομμουνιστικό και Εργατικό κίνημα μπορεί να εκφράσει διεθνώς, με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και συλλογικό τρόπο, όσα διατυπώνει σε εθνικό επίπεδο. “Από την πλευρά μας, δεσμευόμαστε να εργαστούμε με μεγαλύτερη συνέπεια προς αυτή την κατεύθυνση. Το αίτημα και οι αγώνες μας για την κατάργηση του ΝΑΤΟ, αποτελεί συμβολή στην πρόοδο της ανθρωπότητας”, είπε.

Καταλήγοντας, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως χρειάζεται τα κόμματα της Αριστεράς να εντείνουν τον αγώνα "για μη συμμετοχή των χωρών μας στους άδικους πολέμους, να αναδείξουν την ολοκληρωμένη ανθρωπιστική παιδεία ως ανάχωμα στον εκφασισμό, να εντείνουν τη μάχη κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, κατά του ίδιου του εκμεταλλευτικού συστήματος που γεννά τη φτώχεια στη ζωή και στα μυαλά των ανθρώπων".

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα