Α. Κουρσουμπάς για δάνειο: Πού εντοπίζεται το σκάνδαλο;

Δήλωση, εκ μέρους των δικηγόρων του, εξέδωσε ο Ανδρέας Κουρσουμπάς, σχετικά με «όσα αναφέρθηκαν από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου στις 31.5.2018 για δάνειο που οφειλόταν από τον κ. Κουρσουμπά στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

Αυτούσια η γραπτή δήλωση:

Ο πελάτης μας κ. Ανδρέας Κουρσουμπάς μας έχει εξουσιοδοτήσει να δηλώσουμε εκ μέρους του τα ακόλουθα σε σχέση με τα όσα αναφέρθηκαν από τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας

ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου στις 31.5.2018 περί δήθεν διαγραφής ή προσπάθειας διαγραφής δανείου που οφειλόταν από τον κ. Κουρσουμπά προς τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

Ο κ. Κουρσουμπάς θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι ο Γενικός Ελεγκτής προέβη σε παραπλανητικές αναφορές σε σχέση με το θέμα αυτό, οι οποίες αποσκοπούσαν στο να δημιουργηθούν και είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν εσφαλμένες εντυπώσεις, καθώς και το γεγονός ότι ο Γενικός Ελεγκτής έκρινε ορθό να αναφερθεί σε ανοικτή συνεδρία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής σε θέματα που αφορούν τις ιδιωτικές υποθέσεις ενός ιδιώτη, οι οποίες μάλιστα αποτελούν και προσωπικά δεδομένα που προστατεύονται και νομοθετικά. Υπό τις περιστάσεις ο κ. Κουρσουμπάς είναι υποχρεωμένος να δηλώσει δημόσια τα πραγματικά γεγονότα προς αποκατάσταση της αλήθειας.

Τον Σεπτέμβριο του 2000 η Σ.Π.Ε. Καϊμακλίου χορήγησε στον κ. Κουρσουμπά δάνειο ύψους Λ.Κ. 30.000 (Ευρώ 51.258,04). Μέχρι και τις 31.12.2007 ο κ. Κουρσουμπάς κατέβαλε έναντι του δανείου συνολικό ποσό Λ.Κ. 14.000 (Ευρώ 23.920,42). Παρά την πληρωμή του εν λόγω ποσού, την 1.1.2008 το δάνειο παρουσίαζε υπόλοιπο πέραν του αρχικού κεφαλαίου λόγω της επιβάρυνσης του δανείου με τόκους.

Μέχρι και το τέλος του 2016 προστέθηκε στο υπόλοιπο του δανείου περαιτέρω ποσό Ευρώ 54.695,99 υπό την μορφή τόκων, με αποτέλεσμα το δάνειο να παρουσιάζει, μετά και την προσθήκη διάφορων άλλων χρεώσεων, υπόλοιπο Ευρώ 112.243,01.

Σημειώνεται ότι ουδεμία δικαστική απόφαση εκδόθηκε σε σχέση με το δάνειο. Υπήρξε διαιτητική απόφαση η οποία εκδόθηκε το 2003 και την οποία η Τράπεζα ουδέποτε επιχείρησε να εγγράψει ώστε να μπορεί να εκτελεστεί.

Ο κ. Κουρσουμπάς εύλογα έκρινε ότι το εν λόγω φερόμενο υπόλοιπο του δανείου περιλάμβανε υπερχρεώσεις και τόκους επί τόκων με αποτέλεσμα ο χρεωθείς τόκος να είναι γύρω στο 10%. Κατά συνέπεια, με επιστολή του ημερομηνίας 29.6.2016, υπέβαλε προς την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα πρόταση για καταβολή από τον ίδιο εντός τριών μηνών ποσού Ευρώ 50.000 προς πλήρη διευθέτηση του δανείου.

Επειδή υπήρχε καθυστέρηση στη λήψη απάντησης στην πιο πάνω πρότασή του, στις 12.10.2016 ο κ. Κουρσουμπάς αποτάθηκε, όπως είχε κάθε δικαίωμα, στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο καταβάλλοντας, βεβαίως, και το νενομισμένο τέλος. Το παράπονο που υποβλήθηκε στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο αφορούσε υπερχρεώσεις που έγιναν σε σχέση με το δάνειό του. Κανένα αίτημα για διαγραφή του δανείου δεν υποβλήθηκε, ούτε και είχε βεβαίως αρμοδιότητα ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος να αποφασίσει ή να εισηγηθεί διαγραφή του δανείου.

Στις 7.12.2016 ο κ. Κουρσουμπάς έλαβε απαντητική επιστολή από την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα με την οποία πληροφορήθηκε ότι η πρόταση που είχε υποβάλει αναφορικά με τη διευθέτηση του δανείου είχε απορριφθεί. Ενημέρωσε τηλεφωνικά το γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου για το περιεχόμενο της επιστολής, αλλά του ζητήθηκε να τη διαβιβάσει αυτούσια. Είναι αυτή την απαντητική επιστολή που ο κ. Κουρσουμπάς ζήτησε από τη σύζυγο του, κα Λήδα Κουρσουμπά, να διαβιβάσει στο γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου μέσω τηλεομοιοτύπου (φαξ), ώστε αυτός να την έχει υπόψη του κατά την εξέταση του παραπόνου για υπερχρεώσεις που είχε υποβληθεί. Αυτό έγινε διότι ο κ. Κουρσουμπάς δεν είναι πλέον ενεργός επαγγελματικά και δε διαθέτει δικό του γραφείο ή τηλεομοιότυπο. Η υπό αναφορά επιστολή διαβιβάστηκε στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο ως είχε χωρίς οποιοδήποτε συνοδευτικό σημείωμα ή άλλου είδους σημείωση με το τυποποιημένο διαβιβαστικό έντυπο φαξ του γραφείου του Επιτρόπου Νομοθεσίας.

Ο κ. Κουρσουμπάς, ο οποίος ουδέποτε έλαβε οποιαδήποτε απάντηση από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο σε σχέση με το παράπονο που υπέβαλε, συνέχισε να διαπραγματεύεται με τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα και τελικά αποδέχθηκε να καταβάλει και κατέβαλε στην Τράπεζα το ποσό των Ευρώ 75.000 προς πλήρη εξόφληση του δανείου.

Με άλλα λόγια, για ένα δάνειο ύψους Ευρώ 51.258 ο κ. Κουρσουμπάς ως οφειλέτης πλήρωσε προς εξόφληση συνολικό ποσό Ευρώ 98.920. Εύλογα διερωτάται κανείς πού εντοπίζεται το σκάνδαλο.

Σκορδής, Παπαπέτρου &Σία ΔΕΠΕ
Δικηγόροι και Νομικοί Σύμβουλοι

Keywords
Τυχαία Θέματα