Zητούν από Συλλούρη ακύρωση της απόφασης Βουλής για ενωτικό

Την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη για "να ακυρωθεί η τροποποίηση-απόφαση" της Βουλής για την επέτειο του ενωτικού δημοψηφίσματος, “με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τους Τουρκοκύπριους”, ζητά η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης – Ενωμένη Κύπρος,

σε επιστολή που επέδωσε σήμερα αντιπροσωπεία της στον κ. Συλλούρη.

Σε δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ, μετά τη συνάντησή τους με τον κ. Συλλούρη, μέλη της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης αναφέρθηκαν στην ανάγκη αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων, προκειμένου να προχωρήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό και να καταλήξουν σε επιτυχές αποτέλεσμα.

Η κ. Βαλαβανίδου είπε πως ο κ. Συλλούρης τους ανέφερε πως “θέλει ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού, χωρίς να έχει κανένας το δικαίωμα για επεμβάσεις. Και εμείς του είπαμε πως αυτό θέλουμε, αλλά πρέπει να φθάσουμε σε αυτό”.

Ανέφερε, ακόμα, πως “θέλουμε η Βουλή να αναλάβει πρωτοβουλίες να αποκαταστήσει το κλίμα” που δημιουργήθηκε, “με πρώτο βήμα να πάρει μέτρα για να ακυρωθεί η τροπολογία για το ενωτικό δημοψήφισμα που έχει δημιουργήσει τρομερές ανησυχίες στους Τ/κ και στον ίδιο τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και έχει επηρεάσει την πορεία των συνομιλιών”.

Ο ΓΓ της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων Σενέρ Ελτζίλ, στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, έκανε λόγο για “δηλητηρίαση της διαπραγματευτικής διαδικασίας” που βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Είπε πως η απόφαση της Βουλής για την επέτειο του ενωτικού δημοψηφίσματος “δημιούργησε μια πολύ άσχημη ατμόσφαιρα” ιδιαίτερα στην τ/κ κοινότητα, σημειώνοντας πως “η Ένωση και το Taksim ήταν πολύ δημοφιλή τη δεκαετία του `50, αλλά όχι στις ημέρες μας”.

“Αγωνιζόμαστε για την ανεξαρτησία και την επανένωση της Κύπρου και θέλουμε να ζήσουμε μαζί σε μια κοινή πατρίδα”, είπε, σημειώνοντας πως η λύση του Κυπριακού είναι κάτι που επείγει. “Ήρθαμε εδώ για να ζητήσουμε από τον κ. Συλλούρη να γίνουν αλλαγές, για να αλλάξει η άσχημη ατμόσφαιρα στις διαπραγματεύσεις”, ανέφερε.

Στην επιστολή προς τον κ. Συλλούρη, η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης – Ενωμένη Κύπρος αναφέρει πως “εκτιμώντας ως σημαντικές τις πρωτοβουλίες που μπορεί η Βουλή να αναλάβει για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Τουρκοκυπρίων προς την πλευρά μας, αναμένουμε τη θετική σας ανταπόκριση”, και προσθέτει πως “το κλίμα αλληλοκατανόησης και εμπιστοσύνης είναι απαραίτητο για τα επόμενα βήματα στο τραπέζι των συνομιλιών για επιτυχή κατάληξη”.

Σημειώνει, ακόμα, την ανάγκη “να αναληφθούν συντονισμένες ενέργειες με στόχο τη δημιουργία κουλτούρας ειρήνης και συμφιλίωσης” και εκφράζει “την έντονη ανησυχία τόσων των Ε/κ όσο και των Τ/κ για τις εξελίξεις γύρω από το ζήτημα της επετείου του ενωτικού δημοψηφίσματος και τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα