Yποψίες για εμπλοκή προσώπων από Κύπρο στο σκάνδαλο Panama

Φωτιές ανάβουν οι αποκλειστικές δηλώσεις στη «Σημερινή», του διευθυντή της ICIJ, Τζέραρντ Ράιλ, ο οποίος αφήνει να νοηθεί πως έχει υποψίες για εμπλοκή νομικών και φυσικών προσώπων από τη χώρα μας.

«Το όνομα της Κύπρου αναγράφεται πολλές φορές στα 11,5 εκατομμύρια έγγραφα του Παναμά», αποκαλύπτει στη «Σημερινή» και τον δημοσιογράφο Κυριάκο Πενηνταέξ, ο επικεφαλής της νέας παγκόσμιας δημοσιογραφικής αποκάλυψης, που εμπλέκει εκατοντάδες διεθνείς προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και ηγέτες χωρών, σε σκάνδαλα ξεπλύματος

χρήματος και φοροδιαφυγής.

Ο Ιρλανδο-Αυστραλός διευθυντής της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), Τζέραρντ Ράιλ, αφήνει να νοηθεί στην εφημερίδα, πως υπάρχουν εύλογες υποψίες για εμπλοκή νομικών και φυσικών προσώπων από τη χώρα μας στο σκάνδαλο των «εγγράφων του Παναμά». Τέτοιες υποψίες, εξάλλου, υπάρχουν και για πολλές άλλες χώρες.

Μάλιστα, διευκρινίζει πως δεν έχει γίνει ειδική έρευνα για την Κύπρο, σε αντίθεση με άλλες χώρες, οπόταν τα δεδομένα κυπριακού ενδιαφέροντος παραμένουν ακατέργαστα. Σημείωσε δε πως οι δημοσιογράφοι που διερεύνησαν και διερευνούν το ογκώδες απόρρητο αρχείο για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής και ξεπλύματος στις δικές τους χώρες, έχουν συναντήσει αρκετά φυσικά και νομικά πρόσωπα που δηλώνουν ως έδρα την Κύπρο. «Το ογκώδες αρχείο που αφορά την περίοδο 1977-2015 είναι εκεί και θα πρέπει κάποιος να το διερευνήσει για να μπορέσει να εντοπίσει περιπτώσεις κυπριακού ενδιαφέροντος», είπε ο κ. Ράιλ. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ράιλ επισήμανε πως το απόρρητο αρχείο είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο, αλλά χρειάζονται κωδικοί πρόσβασης, οι οποίοι «δεν θα δοθούν σε κανέναν στο παρόν στάδιο», εκτός των μελών του δικτύου της ICIJ. «Δεν έχουμε ακόμη τελειώσει με τα έγγραφα. Θα ακολουθήσουν και άλλες αποκαλύψεις», ανέφερε ο ερευνητής.

Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν περιέλθει στη γνώση της «Σ» ορισμένα ονόματα νομικών και φυσικών προσώπων που, βάσει των εγγράφων του Παναμά, εμπλέκονται στην υπόθεση.

Εκτενές ρεπορτάζ στην "Κυριακάτικη Σημερινή".

Keywords
Τυχαία Θέματα