YΠΕΞ: Στόχος η αποκλιμάκωση - Έτοιμοι για προσφυγή σε Διεθνές Δικαστήριο (VID)

H κλιμάκωση που βλέπουμε εκ μέρους της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και σε άλλα επίπεδα αυτή την στιγμή είναι άνευ προηγουμένου, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης στην Εκπομπή Πρωτοσέλιδο του Σίγμα. 
 

«Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται είναι δύσκολή και κρίσιμη και γι’ αυτό χρειάζεται ένας ξεκάθαρος σχεδιασμός για το τι θέλουμε να πετύχουμε. Υπομονή και επιμονή μέχρι να φτάσουμε στον στόχο μας», είπε τονίζοντας ότι ποτέ δεν ήταν εύκολα τα πράγματα απέναντι στην Τουρκία.
 

«Χτίζουμε σιγά σιγά για να φτάσουμε στον στόχο της αποκλιμάκωσης. Βρίσκονται σε

εξέλιξη πολλές διπλωματικές διεργασίες. Η Γερμανία έχει την Προεδρία της Ε.Ε  και έχει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Γερμανός ομόλογός μου πάει Ελλάδα-Τουρκία μέσα στο πλαίσιο να επαναρχίσει ο διάλογος αλλά τα πράγματα δεν είναι εύκολα», είπε.
 

Για το ζήτημα ανανέωσης της τουρκικής navtex για έρευνες του Oruc Reis εντός ελληνικών υδάτων, είπε αυτή ότι λήγει στις 27 και το απόγευμα εκείνης της ημέρας στο Βερολίνο θα γίνεται συζήτηση για το θέμα της Τουρκίας.
 

Για την χρήση του veto, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως το πιο σημαντικό είναι η απειλή χρήσης του. «Φυσικά αν φτάσεις στην ανάγκη να το χρησιμοποιήσεις, θα το πράξεις».
 

Μεταξύ άλλων, ο κ Χριστοδουλίδης επεσήμανε πως «όταν η διπλωματία δεν συνοδεύεται από ισχύ υπάρχουν αδυναμίες», και τόνισε πω θα πρέπει να μας προβληματίσει ότι από το 1960 δεν δόθηκε η δέουσα σημασία στο θέμα της στρατιωτικής ισχύος  επειδή υπήρχαν άλλες προτεραιότητες.
 

 Για την  επιστολή του προς του υπόλοιπους   Ευρωπαίους για διάλογο με Τουρκία ή προσφυγή στο Δικαστήριο, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο για επίλυση του θέματος των οριοθετήσεων. «Δεν θέλουμε να πάμε στο Δικαστήριο και να συζητήσουμε  για να κερδίσουμε την αναγνώριση της Τουρκίας».
 

Για το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι «εκεί ανήκει και εκεί είναι το μέλλον της» αλλά είναι κάτι που θα αποφασίσει η ίδια η Τουρκία.
 

Επιπλέον απαντώντας στην κριτική που ασκείται κατά των χειρισμών της Κυβέρνησης και του ΥΠΕΞ είπε πως  η διάγνωση των προβλημάτων είναι το πιο εύκολο πράγμα και αν υπάρχουν εισηγήσεις ο ίδιος είναι έτοιμος να τις ακούσει. 
 

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε επίσης την ελπίδα επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που μείναμε στο Κρανς Μοντανά αν και η Τουρκία επιχειρεί να ξεφύγει από εκείνο το σημείο.
 

Τέλος για το ζήτημα της άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων είπε πως είναι κάτι που ανησυχεί πάρα πολύ την Κυβέρνηση. «Μακροπρόθεσμος στόχος της Τουρκίας είναι να αλλάξει η βάση λύσης του Κυπριακού μέσα από την δημιουργία τετελεσμένων. Αυτό θα είναι ό,τι πιο αρνητικό για την προοπτική επανέναρξης των συζητήσεων επίλυσης του Κυπριακού. Γίνονται παρασκηνιακές κινήσεις για να  αποφευχθεί ένα τέτοιο φαινόμενο που θα είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη». 

 

Keywords
Τυχαία Θέματα