YΠΕΞ ΗΠΑ: Mιλησε για «διπλωματία κανονιοφόρων» σε Τουρκία

Ως «διπλωματία κανονιοφόρων» χαρακτήρισε το τουρκικό μπλόκο στο ιταλικό τρυπάνι της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Άγκυρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ahval, που επικαλείται διπλωματικές πηγές. Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός αξιωματούχους συναντήθηκε τόσο με τον Ερντογάν όσο και με τον Τσαβουσογλου, για να συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα διαχείρισης

της κρίσης στη Συρία.

Όπως αναφέρει η ίδια ιστοσελίδα, εν όψει και της προγραμματισμένης γεώτρησης στο Οικόπεδο 10 από την Exxon Μοbil, της οποίας ιδιοκτήτης είναι ο ίδιος Ρεξ Τίλερσον, το αμερικανικό ναυτικό έχει αυξήσει τον μεσογειακό του στόλο.

Η Ahval αναφέρεται, συγκεκριμένα, στο σκάφος "Iwo Jima", μαζί με άλλα τρία αμφίβια πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και την 26η Ομάδα Θαλάσσιων Αποστολών των ΗΠΑ, που αριθμούν συνολικά δυόμισι χιλιάδες μέλη προσωπικό και αποτελούν ήδη αναπόσπαστο κομμάτι του Έκτου Αμερικανικού Στόλου.


Παραμένει να δούμε, αναφέρει ο αρθρογράφος Ilhan Tanir, αν το τουρκικό ναυτικό θα προσπαθήσει να μπλοκάρει τα πλοία της Exxon Mobil με τον τρόπο που έκανε με το γεωτρύπανο της ΕΝΙ. «Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια νέα κρίση μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει, προσθέτοντας «Το γεγονός ότι ο Τίλερσον ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της Exxon Mobil πριν γίνει ΥΠΕΞ, προσθέτει μια άλλη διάσταση στη διπλωματική διαμάχη».

Η Aνατολική Μεσόγειος, αναφέρει η Ahval, έχει δει μερικές από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στον κόσμο την τελευταία δεκαετία, τη στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις προμήθειές της από τη Ρωσία. «Το τεράστιο οικόπεδο Zohr στα αιγυπτιακά ύδατα είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό για την Κύπρο, της οποίας η ΑΟΖ συνορεύει με το κοίτασμα 30 τρισεκατομμυρίων ποδιών», σημειώνει.

Όμως, συνεχίζει, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κυρίαρχη σε ολόκληρο το νησί και υποστηρίζει, αντ' αυτού, ένα αυτοαποκαλούμενο τουρκοκυπριακό κράτος στο βόρειο τρίτο της επικράτειας του νησιού από όταν εισέβαλαν τουρκικά στρατεύματα το 1974.

Keywords
Τυχαία Θέματα