YΠΕΞ: Δεν πάμε για ενδιάμεση συμφωνία - Ο ρόλος των ΗΠΑ

Στόχος της Λευκωσίας είναι να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό αφού προηγηθεί μια καλή προετοιμασία, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο (29:38), ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στους «όρους αναφοράς» του Κυπριακού εξηγώντας ότι αποτελούν την απάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ στην έντονη πεποίθηση του για ανάγκη μιας καλής προετοιμασίας πριν την επανέναρξης νέων συνομιλίων.

«Θα πρέπει να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία και ερμηνεύεται μέσα από τους

ορούς αναφοράς» είπε ο κ. Χριστοδουλίδης και εξήγησε ότι οι όροι αναφοράς αφορούν θέματα ουσίας και θέματα διαδικασίας. Οι «όροι αναφοράς» θα πρέπει να περιλαμβάνουν τις συγκλίσεις, τις προτάσεις των πλευρών και εισηγήσεις του ΟΗΕ. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό να συμπεριλαμβάνονται στους όρους αναφοράς το ενεργειακά θέματα.

«Δεν είναι κάτι που αφορά τις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού», επεσήμανε προσθέτοντας πως όλα όσα έχουν ακουστεί για χρονοδιάγραμμα 90 ημερών αφορά και δική μας προσέγγιση να καθοριστούν οι όροι αναφοράς αλλά τόνισε πως δεν σημαίνει πως θα ακολουθήσουν άλλα 40 χρόνια διαπραγματεύσεων.

Αναφερόμενος στην κάθοδο της Τζειν Χολ Λουτ και αν αναμένεται να φέρει μαζί της κάτι όπως «ενδιάμεση συμφωνία» είπε πως «σε καμία περίπτωση δεν πάμε για ενδιάμεση συμφωνία». Η κα Λουτ θα συναντηθεί με τις δύο πλευρές και με τις Εγγυήτριες Δυνάμεις και θα προσπαθεί να πετύχει ένα κείμενο που θα ονομάζεται «όροι αναφοράς » και θα αφορούν θέματα ουσίας και διαδικασίας.

Για τις επαφές που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα στις ΗΠΑ είπε πως το σημαντικό είναι η επιβεβαίωση ότι οι ΗΠΑ δεν προσεγγίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία μέσα από τον φακό των εξελίξεων στο Κυπριακό ή των σχέσεων τους με την Τουρκία «Αυτό ήταν και δική μας επιδίωξη. Αν χτίζεις εξωτερική πολιτική στη βάση του τι κάνει η Τουρκία, τότε μόλις η Τουρκία αλλάξει πολιτική σημαίνει ότι η δική σου πολιτική καταρρέει.», επεσήμανε.

Αναφορικά με τις επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στο νησί το επόμενο διάστημα όπως ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ενεργειακά θέματα, Φράνσις Φάνον και ο αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ είπε πως έχει ήδη ξεκινήσει μια εσωτερική διαδικασία έτσι ώστε κα καθοριστεί ένας συγκεκριμένος οδικός χάρτης για θέματα ασφάλειας σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο. «Εδώ εμπίπτει και το θέμα της ad hoc συμμετοχής των ΗΠΑ στις τριμερείς της περιοχής», είπε.

Ερωτηθείς αν το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ θα επηρεάσει το αίτημα για άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κ.Δ, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε «Αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό στο Κογκρέσο. Είναι σημαντικό πως και η εκτελεστική εξουσία στις ΗΠΑ βλέπει την προστιθέμενη αξία από μια τέτοια εξέλιξη. Εκτιμώ ότι στο άμεσο επόμενο διάστημα θα έχουμε συγκεκριμένες εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση. Θεωρώ πως αυτές οι εξελίξεις θα γίνονται με σταδιακά βήματα έτσι να ανατραπεί αυτός ο αναχρονιστικό νόμος που δεν αντικατοπτρίζει και το επίπεδο των σχέσεων των δυο χωρών.

Για τις συνεχιζόμενες προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα επανέλαβε πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην εμπλακούμε σε δημόσιο διάλογο αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων που είναι στόχος της Άγκυρας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης διέψευσε ότι υπήρξε οποιαδήποτε πρόταση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς τον κ. Τσαβούσογλου για μεταφορά του φυσικού αερίου της Κύπρου με αγωγό προς Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα