Yeni Safak: Δημιουργία κέντρου «Ενεργειακών Σπουδών Α. Μεσογείου»

Στην ανάγκη η Τουρκία να προσαρμοστεί στην «νέα εποχή» της Ανατολικής Μεσογείου με αφορμή και την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου αναφέρει δημοσίευμα της Yeni Safak με τον αρθρογράφο να τονίζει ότι στην περιοχή  πρέπει να υιοθετηθεί «μια στρατηγική από γεωγραφική, στρατιωτική, οικονομική, νομική και διπλωματική άποψη, οπότε είναι υποχρεωτικό να περιγραφεί ένας νέος χάρτης πορείας».

Σε αυτό το πλαίσιο σημειώνεται πως η Τουρκία  πρέπει να εξηγήσει τη στάση της έναντι της παγκόσμιας κοινής γνώμης, προκειμένου να προστατεύσει τόσο τα δικά της

δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα του ψευδοκράτους όσον αφορά τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου.

Προχωρώντας ένα βήμα πάρα πέρα σημειώνεται πως εκτός από τα πολιτικά μηνύματα που εξηγούν τις απόψεις της Τουρκίας, απαιτούνται επίσης ισχυρές ακαδημαϊκές μελέτες. «Η Τουρκία μπορεί να υπερηφανεύεται για πολλούς ακαδημαϊκούς, εμπειρογνώμονες και στρατηγικούς με διαφορετική εμπειρογνωμοσύνη στον τομέα της ενέργειας. Ως εκ τούτου, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια ‘’Ενεργειακές Σπουδές Ανατολικής Μεσογείου’’ για τη διεξαγωγή περιεκτικών μελετών και την ανάπτυξη πολιτικών για την Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει

Ανεξάρτητα από το όνομα και τη δομή του νέου ιδρύματος ή οργανισμού που πρόκειται να δημιουργηθεί, υπάρχει ανάγκη μια νέα οντότητα που θα απασχολεί ειδικούς σε απαιτούμενα πεδία. «Ως εκ τούτου, μπορεί να σχηματιστεί ένας οργανισμός με εμπειρογνώμονες όπως ακαδημαϊκούς, στρατιώτες, διπλωμάτες και δικηγόρους που θα εργάζονται σε στρατιωτικά, οικονομικά, νομικά και διπλωματικά θέματα», επισημαίνει

«Ενώ μέχρι τώρα τα κέντρα μελέτης της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο υποτίθεται ότι είναι στην Τουρκία, είναι το γεγονός ότι οι πιο ολοκληρωμένες μελέτες σχετικά με το θέμα διεξάγονται από το Μεσογειακό Ενεργειακό Παρατηρητήριο (OME), το οποίο βρίσκεται στο Παρίσι, κάτι που πρέπει να προβληματιστούμε».

«Οι μελέτες που πρέπει να διεξαχθούν για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα πρέπει να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων από το νομικό καθεστώς της περιοχής έως τη μεταφορά πόρων που θα εξαχθούν μετά τις γεωτρήσεις».

Η Τουρκία, συνεχίζει,  χρειάζεται σπουδές υψηλού επιπέδου για να επιτύχει το στόχο της να γίνει ένα "Κέντρο Εμπορίου Ενέργειας" χρησιμοποιώντας τα πλεονεκτήματα που της προσφέρονται λόγω της γεωγραφίας της και της προοπτικής εξασφάλισης του δικού της ενεργειακού εφοδιασμού.

«Ως εκ τούτου, πολλά πρέπει να γίνουν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για την οποία είναι μόνο η αρχή», καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα