X. Έλληνας - Κ. Φίλης: Η επόμενη μέρα για Ερντογάν σε ΑΟΖ (VID)

Tα σχέδια της Τουρκίας στην περιοχή μας είναι μακροχρόνια και εφαρμόζονται προσεκτικά, ασχέτως των μικρών αλλαγών», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα Φ.Α. Χαράλαμπος Έλληνας στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του Σίγμα.

Η Τουρκία, όπως είπε, είναι σε θέση να μπει σε διαπραγματεύσεις από τη θέση του ισχυρού, αλλά το πρόβλημα είναι ότι κατέχει θέση που της δίνει θέση δυνατού και τώρα δεν βιάζεται να συνεχίζει τα σχέδιά της.

Ο κ. Έλληνας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν μπορεί να διακόψει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά το θέμα είναι να εδραιώσει τις δικές της θέσεις.

«Η

Τουρκία είναι εισαγωγέας φυσικού αερίου και πολλά από αυτά τα συμβόλαια λήγουν το 2021-2025. Ή θα ανανεώσει αυτά τα συμβόλαια ή θα αναζητήσει άλλες πηγές αερίου .Έτσι ανοίγει ευκαιρία, αν φύγουν από το τραπέζι τα θέματα του Κυπριακού, να ανοίξει μια συζήτηση για πώληση φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Τουρκία», επεσήμανε.

Τη δική του εκτίμηση για το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών κατέθεσε στην Εκπομπή και ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης.

Με το αποτέλεσμα των εκλογών ο Ερντογάν έκανε ακόμη πιο δύσκολη την διαχείριση της ήττας, αφού έχασε με 9 μονάδες.

Το αποτέλεσμα αυτό δεν αλλάζει την ούτως ή αλλιώς δύσκολη πορεία του Τούρκου Προέδρου για διαχείριση της οικονομίας που είναι η μεγάλη προτεραιότητα και θα κριθεί και το πολιτικό του μέλλον, αλλά και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ».

Μπορεί να κλιμακώσει περαιτέρω την επιθετικότητά του για κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Εκτιμώ ότι στο μυαλό του θα έχει μια διάθεση συμβιβασμού,  αφού, αν συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, κινδυνεύει η δική του πολιτική επιβίωση.  

Keywords
Τυχαία Θέματα