WP: Η Κίνα εκβίαζε σύζυγο συλληφθέντα στην Κύπρο για να πετύχει έκδοσή του

Δημοσίευμα της Washington Post αποκαλύπτει τις μεθόδους που φέρεται να χρησιμοποιεί η Κίνα για να πετύχει εκδόσεις καταζητούμενων από άλλες χώρες, αναφέροντας ως παράδειγμα μια υπόθεση στην Κύπρο.  

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα κάνει αναφορά στη Liu Lingshuang, Κινέζα υπήκοο, η οποία διαμένει μόνιμα στην Κύπρο. Όταν πήγε στην πρεσβεία για να ανανεώσει το διαβατήριο των δύο της παιδιών, αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αίτημά της με το δικαιολογητικό ότι ο πατέρας τους, Ma Chao, ήταν καταζητούμενος από τις Αρχές της Κίνας.

Σύμφωνα πάντα με τη WP, εάν η Liu Lingshuang «έπειθε» τον Ma Chao να πάει στην πρεσβεία και να ομολογήσει το έγκλημά του, τότε θα μπορούσε να γίνει η ανανέωση των διαβατηρίων. Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις των εργαζομένων της πρεσβείας.

Η WP εξηγεί ότι «το περιστατικό αυτό, το οποίο συνέβη πέρυσι, δείχνει αυτό που προειδοποιούν οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι  δηλαδή οι Αρχές της Κίνας χρησιμοποιούν θρασύδειλες τακτικές εκφοβισμού για να εξαναγκάσουν τους φυγάδες που κρύβονται στο εξωτερικό να επιστρέψουν στην Κίνα

Καθώς το «κυνήγι» του Πεκίνου για διεθνείς φυγάδες κλιμακώνεται, ακτιβιστές και ορισμένοι αξιωματούχοι στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη χρήση εκβιστικών τακτικών για τον επαναπατρισμό Κινέζων και καλούν τις δυτικές κυβερνήσεις να είναι προσεκτικές με αιτήματα για έκδοση καταζητούμενων στην Κίνα.

Μεταξύ των λόγων που αναφέρουν είναι η εκμετάλλευση θεσμών όπως η Interpol, την οποία εργαλειοποιούν στο πλαίσιο μιας διεθνούς πολιτικής καταστολής.

Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ορισμένοι φοβούνται ότι κράτη όπως η Κύπρος, ένα από τα 10 μέλη που έχουν υπογράψει συμφωνίες έκδοσης με το Πεκίνο, κινδυνεύουν να γίνουν συνένοχοι στη διεθνή επέκταση αμφιλεγόμενων κινεζικών πρακτικών αστυνόμευσης που συχνά αγνοούν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι τακτικές αυτές χρησιμοποιούνται ακόμα και για μη πολιτικά πρόσωπα. «Η εκστρατεία εκφοβισμού της Liu στην Κύπρο άρχισε λίγο μετά την κράτηση του συντρόφου της από τις αρχές τον Φεβρουάριο του 2021 βάσει μιας κόκκινης ειδοποίησης από την Κίνα. Ο Ma Chao, διευθυντής του ομίλου Zhouxin Group, καταζητείται στην Κίνα ως ύποπτος για παράνομη απόκτηση κεφαλαίων».

«Η Liu συνέχισε να πηγαίνει στο δικαστήριο για να παρακολουθεί τις δικάσιμους του συζύγου της ακόμα και μετά την άρνηση της πρεσβείας να της ανανεώσει τα διαβατήρια των παιδιών της. Αυτό όμως άλλαξε τον Οκτώβριο, όταν την προσέγγισαν οκτώ άντρες της πρεσβείας έξω από το δικαστήριο και την προειδοποίησαν όπως σταματήσει να στηρίζει τον σύζυγό της στη διαδικασία ακύρωσης της έκδοσής του, ενώ του έδωσαν διορία τρεις μήνες να γυρίσει πίσω στη χώρα του. Σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρούσαν στη σύλληψη της οικογένειάς τους στην Κίνα», αναφέρει η WP.

Από τότε η Liu σταμάτησε να πηγαίνει στο δικαστήριο, ενώ τρεις μήνες μετά την «προειδοποίηση», οι Αρχές της Κίνας συνέλαβαν την αδελφή της Liu και τον σύζυγό της. Πάντως, η ίδια αρνήθηκε να προχωρήσει σε δηλώσεις επί του θέματος, φοβούμενη αντίποινα από τις κινεζικές Αρχές.

Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατ΄ επανάληψη ζήτησε από τις εναπομένουσες Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν συμφωνίες έκδοσης με την Κίνα να τις τερματίσουν.

Συγκεκριμένα :

1) Resolution 16/9/21

2)Resolution 20/1/22

3)Resolution 20/5/21

4)Resolution 7/721 

Σε όλα περιγράφουν την Κίνα ως δικτατορία, η οποία καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα βασανιστήρια είναι δεδομένα και κρατούμενοι πεθάνουν.

Και στα 4 αναφέρετε το ακόλουθο: «Demands that Members states extradition treaties are suspended».

Σύμφωνα με τον δικηγόρο που χειρίζεται την υπόθεση, Άντρο Πελεκάνο, «είναι παράδοξο το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε διμερή συμφωνία με την Κίνα για έκδοση καταζητούμενων σε μια περίοδο κατά την οποία το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο και οι δυτικές χώρες καταγράφουν σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη συγκεκριμένη χώρα».

Μιλώντας στο SigmaLive, διερωτήθηκε ποιος ο λόγος να υπογράψει αυτή τη συμφωνία η ΚΔ και γιατί δεν την αναστέλλει από τη στιγμή που το ΕΚ καλεί τα κράτη μέλη είτε να τερματίσουν τις συμφωνίες είτε να τις θέσουν σε αναστολή ενόψει των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πρόσθεσε δε ότι πρόκειται για το πρώτο αίτημα για έκδοση καταζητούμενου που δέχεται η ΚΔ από την Κίνα.

Διαβάστε επίσης: Μαρτυρία Κύπριου από Κίνα - Έτσι είναι η ζωή στα σκληρά lockdown (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κίνα, Κύπρο,kina, kypro