Tσίπρας: Πολλά "σύννεφα" πυκνώνουν στην Ευρώπη

Την ανησυχία του ότι το κλίμα στην επερχόμενη Διάσκεψη της Ρώμης, όπου οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συγκεντρωθούν για να γιορτάσουν τα 60 χρόνια της Ευρώπης και να συνυπογράψουν Διακήρυξη που θα επαναβεβαιώνει την αλληλεγγύη τους, «δεν είναι εορταστικό, καθώς πολλά σύννεφα πυκνώνουν στην Ευρώπη», μετέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Αντικαγκελάριο και Υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με

τον οποίο συναντήθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τις τελευταίες μέρες, η ελληνική κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι προτίθεται να διεκδικήσει από τους Ευρωπαίους εταίρους της να συμπεριληφθεί στο κείμενο της Διακήρυξης της Ρώμης «και μία σαφής δέσμευση ότι τα εργασιακά δικαιώματα θα είναι ανάμεσα στις βασικές αρχές που θα συνυπογράψουμε», όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Από τη μία, η εγκατάλειψη του κοινωνικού συμβολαίου, η ατυχής διαχείριση της οικονομικής κρίσης, αλλά και από την άλλη οι νέες προκλήσεις, όπως η προσφυγική κρίση, η τρομοκρατία, μας εμποδίζουν να έχουμε έναν πανηγυρικό χαρακτήρα», δήλωσε χθες ο κ. Τσίπρας για τη συνάντηση το Σάββατο στην ιταλική πρωτεύουσα, μόλις ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες του με τον κ. Γκάμπριελ.

Το Βερολίνο έχει ήδη διαμηνύσει στην Αθήνα να μην συνδέει την εορταστική εκδήλωση της Ρώμης και τη Διακήρυξη Αρχών που θα συνυπογράψουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες «με τη διαπραγμάτευση της Ελλάδος».

Η Αθήνα, όπως τονίζεται και σε άτυπη ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου, θεωρεί πως δεν μπορεί να γίνεται λόγος στο κείμενο της Διακήρυξης για αλληλεγγύη στην ΕΕ των 27, «και αυτή η αλληλεγγύη να μην εκδηλώνεται σε βασικές αρχές όπως τα εργασιακά και άλλα».

Υπενθυμίζεται ότι η τέταρτη αξιολόγηση για το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και ότι μία από τις σημαντικότερες διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών είναι τα εργασιακά ζητήματα. Οι δανειστές θέλουν την κατάργηση των εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας χάριν των ξεχωριστών σε κάθε εργασιακό κλάδο. Η κυβέρνηση επιμένει στη διατήρησή τους, θεωρώντας ότι και αυτές αποτελούν «κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης», όπως δήλωσε χθες ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό Αντικαγκελάριο.

Εξάλλου χθες, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, υπεύθυνος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, δήλωσε στη Βουλή ότι η κυβέρνηση επιμένει «να συμπεριληφθεί στη Διακήρυξη της Ρώμης προσθήκη και για τα θέματα εργασιακών και συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Εν τω μεταξύ, η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, γράφει ότι «η ελληνική κυβέρνηση θέλει να συνυπογράψει τη Διακήρυξη της Ρώμης μόνο εάν οι δανειστές υποχωρήσουν» και τονίζει πως «η διαμάχη γύρω από το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας απειλεί να επισκιάσει την επετειακή Σύνοδο της Ε.Ε. για τα 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης”.

Ο Ζίγκμαρ Γκάπριελ, που ανέλαβε πριν λίγο καιρό καθήκοντα Υπουργού Εξωτερικών (το μεσημέρι σήμερα θα συναντηθεί στην Αθήνα και με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά), αφού παραδέχτηκε ότι πράγματι, 60 χρόνια μετά από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης που σφράγισε την ίδρυση τότε της ΕΟΚ, που πλέον μετεξελίχθηκε σε ΕΕ, «γύρω μας επικρατεί ένας κόσμος, ο οποίος είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν του γνωρίζαμε πριν 20 ή 30 χρόνια και τον οποίο θεωρούσαμε έναν ασφαλή κόσμο», αλλά σε αυτόν «τον μεταβαλλόμενο κόσμο, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας στην Ευρώπη δεν θα έχουν πλέον μια φωνή που θα μπορεί να ακουστεί, αν αυτή [η Ευρώπη] δεν παραμείνει ενωμένη».

Ακόμα και η Γερμανία – πρόσθεσε - “που είναι μια μεγάλη και οικονομικά σχετικά ισχυρή χώρα, δεν θα μπορεί να ακούγεται η φωνή της αν δεν είναι ολόκληρη η Ευρώπη ενωμένη. Θα μπορέσουμε να εκπροσωπήσουμε τα συμφέροντα των πολιτών μας, μονάχα αν η Ευρώπη διατηρήσει τη συνοχή της. Και υπό αυτή την έννοια, τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα τα οποία έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας».

Ο Γερμανός Αντικαγκελάριος συμφώνησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι η Ευρώπη ήταν ανέκαθεν «και μια υπόσχεση για ευημερία και κοινωνική ασφάλεια». Και γι’ αυτό τον λόγο, συμπλήρωσε, είναι καθήκον μας -και δικό μας ως Γερμανοί- να βρούμε έναν τρόπο για να οδηγηθούμε και πάλι στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική ασφάλεια σε όλα τα μέρη της Ευρώπης.

«Η Ελλάδα ανέλαβε τεράστιες μεταρρυθμίσεις τα τελευταία χρόνια και τις ολοκλήρωσε. Εγώ πάλι προέρχομαι από μια χώρα, όπου εμείς οι σοσιαλδημοκράτες το 2002, το 2003, προχωρήσαμε σε κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Συγκρινόμενες με τις μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αυτές που κάναμε εμείς, είναι ένα «ελαφρύ καλοκαιρινό αεράκι». Μπορώ να θυμηθώ ότι εκείνες οι μεταρρυθμίσεις τότε στη Γερμανία είχαν γίνει αντιληπτές από τον κόσμο σαν μια καταιγίδα. Όταν, λοιπόν, αναλογίζεται κανείς αυτές τις δυο περιπτώσεις, κατανοεί πόσο τεράστιες ήταν οι επιδόσεις που τελικά επέτυχε η ελληνική πολιτική τα τελευταία χρόνια με τις μεταρρυθμίσεις αυτές», υπογράμμισε ο κ. Γκάμπριελ.

Και κατέληξε, εκφράζοντας την ελπίδα μέχρι το επόμενο Eurogroup στις αρχές Απριλίου, να υπάρξει αίσια κατάληξη στις διαπραγματεύσεις: «Γνωρίζω, επίσης, ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα και ότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε ενώπιον δύσκολων αποφάσεων, όμως νομίζω ότι ο δρόμος της λύσης οδηγεί και μέσα από τη δημόσια έκφραση σεβασμού, τον οποίο αισθανόμαστε για τον ελληνικό λαό και τους Έλληνες πολιτικούς για αυτές τους τις επιδόσεις. Και βεβαίως δεν θέλουμε να έχουμε ένα never ending story, μια ιστορία που ποτέ δεν θα φτάσει σε ένα τέλος, γι’ αυτό θα ήταν καλό να καταβάλουμε την προσπάθειά μας ώστε τον Απρίλιο να φτάσουμε σε μια λύση».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα