Tουρκία: Δίκη για κατασκοπεία «αποκαλύπτει» υποτιθέμενα εγκλήματα της Μοσάντ

Η δίκη 17 κατηγορουμένων που κατηγορούνται για κατασκοπεία για την ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας πήρε δραματική τροπή στις 6 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, η έκθεση της υπηρεσίας πληροφοριών της Τουρκίας MİT αποκάλυψε φερόμενη συμμετοχή της Μοσάντ σε δίκτυο κατασκοπείας που δρούσε στη Τουρκία.

Η ακρόαση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δικαστήριο

της Κωνσταντινούπολης , αφορούσε 14 κατηγορούμενους που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κατασκοπεία για παροχή πληροφοριών για τουρκικές εταιρείες στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες.

Ο προεδρεύων δικαστής ανακοίνωσε τη λήψη μιας κρίσιμης έκθεσης από το MİT, η οποία καθορίζει εάν οι πληροφορίες που φέρεται να παρείχαν οι κατηγορούμενοι αποτελούσαν απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας. Η έκθεση ισχυριζόταν ότι η Μοσάντ είχε δημιουργήσει ένα μυστικό δίκτυο για τη λήψη πληροφοριών με αντάλλαγμα οικονομικά κίνητρα.

Σύμφωνα με την έκθεση της MİT που επικαλείται η Hurriyet, οι προθέσεις της Μοσάντ ξεπέρασαν τη συλλογή πληροφοριών. Υπάρχει κατηγορία για σχέδια που αφορούν εγκληματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, απαγωγών, απειλών και εκβιασμών στην Τουρκία, χρησιμοποιώντας εμπιστευτικά δεδομένα που αποκτήθηκαν μέσω ενός δικτύου που διευθύνεται από τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Selçuk Küçükkaya.

Ο Küçükkaya αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν αποκάλυψε προσωπικές πληροφορίες σε κανέναν.

Το δικαστήριο αποφάσισε να διαβιβάσει τη δικογραφία στον εισαγγελέα για τη σύνταξη οριστικής γνωμοδότησης επί της ουσίας, οδηγώντας σε αναβολή της ακροαματικής διαδικασίας.

Το κατηγορητήριο 228 σελίδων που εκπονήθηκε από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη περιείχε λεπτομερώς την υποτιθέμενη σχέση του Küçükkaya με τη Mossad μέσω του Serkan Özdemirci – ενός απολυμένου τούρκου στρατιωτικού. Το κατηγορητήριο ισχυρίστηκε ότι ο Özdemirci προσέλαβε τον Küçükkaya να ερευνήσει και να αναφέρει μυστικά εμπορικά δεδομένα τριών τουρκικών εταιρειών και προσωπικές πληροφορίες για τους ιδιοκτήτες τους.

Το κατηγορητήριο ζητούσε ποινές φυλάκισης από 15 έως 20 χρόνια για τους κατηγορούμενους, κατηγορώντας τους για απόκτηση εμπιστευτικών κρατικών πληροφοριών για σκοπούς πολιτικής ή στρατιωτικής κατασκοπείας.

Επιπλέον, ο Abdulhamit Çelik, καταγγέλλων στην υπόθεση, αποκαλύφθηκε ότι είχε στοχοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2021 όταν ένας ταχυμεταφορέας παρέδωσε ένα δέμα φορτίου που περιείχε απειλητικά μηνύματα και σφαίρες στην κατοικία του και στον χώρο εργασίας της συζύγου του στην Κωνσταντινούπολη.

Το κατηγορητήριο ισχυρίστηκε ότι ο Küçükkaya ενορχήστρωσε το περιστατικό, προσπαθώντας να αποκτήσει τα προσωπικά στοιχεία του Çelik παρά τη θέλησή του.

Ο Çelik, ο οποίος είχε καταδικαστεί στο παρελθόν σε φυλάκιση για την φερόμενη συμμετοχή του στη δολοφονία του ερευνητή δημοσιογράφου Uğur Mumcu το 1993, έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία υπό βασανιστήρια, έναν ισχυρισμό που περιέγραψε σε βιβλίο μετά την αποφυλάκισή του.

Το κατηγορητήριο απαιτούσε ποινές από τέσσερα έως εννέα χρόνια για τέσσερα άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Küçükkaya, για τα εγκλήματα της παράνομης απόκτησης ή διάδοσης δεδομένων και της άσκησης απειλών.

Keywords
Τυχαία Θέματα