Tο κοίτασμα «Γλαύκος» & τα ερωτήματα που εκκρεμούν για τα ενεργεια

Ο εντοπισμός του κοιτάσματος «Γλαύκος» είναι ένα ελπιδοφόρο γεγονός που επιφορτίζει όλους και πρωτίστως την Κυβέρνηση με την ευθύνη να επιτευχθεί η καλύτερη αξιοποίηση προς όφελος του κυπριακού λαού. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πως από τον εντοπισμό του κοιτάσματος μέχρι την επιβεβαιωτική γεώτρηση και την εμπορική αξιοποίηση του, υπάρχει μεγάλος δρόμος και πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Καλούμε λοιπόν την Κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ να επικεντρωθεί στο σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης ενεργειακής στρατηγικής, την οποία να υλοποιήσει με συνέπεια. Γιατί δυστυχώς αφού έσβησαν τα πυροτεχνήματα

της ανακάλυψης του «Γλαύκου» και αφού σίγασαν οι βαρύγδουπες εξαγγελίες, το μόνο που μας έμεινε είναι πολλά κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία φανερώνουν την αδράνεια, την προχειρότητα αλλά και τους αυτοσχεδιασμούς της Κυβέρνησης στα ενεργειακά.

Αφού τελείωσαν οι διθύραμβοι για το μεγάλο κοίτασμα, ας απαντήσει η Κυβέρνηση γιατί συνεχίζει τις διαδικασίες για ξεπούλημα του φ.α. στην Αίγυπτο. Είναι αντίφαση να πανηγυρίζεις για τις μεγάλες ποσότητες και ταυτόχρονα να θες να πουλήσεις επειδή δεν υπάρχουν αρκετές ποσότητες για την δημιουργία τερματικού στην Κύπρο. Έπειτα η δικαιολογία των ποσοτήτων δεν ευσταθεί καθώς το τερματικό θα αξιοποιεί τα αποθέματα της ευρύτερης περιοχής, όπως και στην περίπτωση του East Med.

Πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση να μας εξηγήσει γιατί επιμένει στο ξεπούλημα του κοιτάσματος Αφροδίτη (στο οικ. 12) με την αλλαγή των συμβολαίων, όπως ζήτησε η κοινοπραξία Noble-Delek-Shell. Πώς επιτρέπουν να ανατραπεί το αρχικό συμβόλαιο για το οικόπεδο 12, με αποτέλεσμα η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει ελάχιστα έσοδα; Μετά από 10 χρόνια ενδεχομένως να λάβουμε μόλις 100 εκ. ετησίως. Έπειτα ανοίγει ο ασκός του Αιόλου με κίνδυνο να ζητήσουν και άλλες εταιρείες αλλαγές στα συμβόλαια!

Ας μας εξηγήσει η Κυβέρνηση Αναστασιάδη γιατί ακύρωσαν την ολοκληρωμένη στρατηγική της Κυβέρνησης Χριστόφια καταστρέφοντας την ευκαιρία να καταστεί η Κύπρος ενεργειακός κόμβος. Γιατί ξήλωσαν την κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων (ΚΡΕΤΥΚ) που βρισκόταν σε διαδικασία πρόσληψης συμβούλων για την δημιουργία τερματικού; Γιατί εξαφάνισαν την μελέτη του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), η οποία όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το 2013 τόνιζε πως η πιο σωστή, ευέλικτη και αποτελεσματική επιλογή για την Κύπρο είναι να προχωρήσει στη δημιουργία τερματικού; Γιατί δεν προχωρούν στις μελέτες για δημιουργία τερματικού, οι οποίες χρειάζονται τουλάχιστο 3 χρόνια για να ολοκληρωθούν; Οι δικαιολογίες του κ. Αναστασιάδη περί κόστους δεν έχουν υπόσταση καθώς η δαπάνη που απαιτείται θα επενδυθεί από τις εταιρείες παραγωγούς και τις εταιρείες αγοραστές, όπως και στην περίπτωση του EastMed.

Η Κυβέρνηση οφείλει επίσης να μας εξηγήσει τι κάνει εδώ και 8 χρόνια όσον αφορά την διαχείριση του πρώτου εμπορικού κοιτάσματος που ανακαλύψαμε από το 2011. Γιατί το κοίτασμα Αφροδίτη βρίσκεται ακόμη στο βυθό;

Επίσης αναμένουμε από την Κυβέρνηση να μας πει γιατί δεν έπεισε ακόμη το Ισραήλ να συνυπογράψει συμφωνία για συνεκμετάλλευση του φ.α.. Η εν λόγω συμφωνία αποτελεί διαδεδομένη διεθνή πρακτική και επιβάλλεται ώστε να προχωρήσει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη. Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση, αν και στήνει φιέστες πανηγυρίζοντας πως δημιούργησε ισχυρές συμμαχίες, δεν πείθει τους συμμάχους της για τα αυτονόητα.

Επίσης εκκρεμεί να μας εξηγήσει η Κυβέρνηση τι γίνεται με το κοίτασμα Καλυψώ στο οικόπεδο 6, καθώς μετά τους πανηγυρισμούς της ανακάλυψης, εδώ και ένα χρόνο αναμένουμε τις τελικές αναλύσεις και την επιβεβαιωτική γεώτρηση που θα καταδείξει τις πραγματικές ποσότητες φ.α..

Όσον αφορά δε την θετική εξέλιξη με την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Ταμείο Υδρογονανθράκων, ας μας εξηγήσει η Κυβέρνηση ΔΗΣΥ γιατί καθυστέρησε τόσο. Η ίδρυση του Ταμείου έπρεπε να γίνει από το 2013 όταν άρχισαν να εισρέουν έσοδα. Συγκεκριμένα το 2013 είχαμε λάβει 175 εκ. από τον β’ γύρο αδειοδότησης ενώ με τον γ’ γύρο αδειοδότησης λάβαμε ακόμη 103,5 εκ.. Δυστυχώς όμως τότε ο ΔΗΣΥ και τα άλλα αντιπολιτευτικά κόμματα αποφάσισαν να υποταχθούν στην Τρόικα και καταψήφισαν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Χριστόφια.

Οι λανθασμένοι χειρισμοί της Κυβέρνησης κατέστησαν την Κύπρο ουραγό στα θέματα ενέργειας. Ωστόσο εάν υιοθετηθεί μια ολοκληρωμένη ενεργειακή στρατηγική η ανακάλυψη των κοιτασμάτων μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της χώρας μας. Το πιο σημαντικό όμως είναι να λειτουργήσει ως καταλύτης για λύση του Κυπριακού αξιοποιώντας και τις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ που διασφαλίζουν πως ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Βασική προϋπόθεση όμως είναι να επαναρχίσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις και ο πρόεδρος Αναστασιάδης να πείσει την διεθνή κοινότητα πως επιθυμεί λύση στη συμφωνημένη βάση. Μονάχα έτσι θα αναδειχθεί ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο.

*O Νεοκλής Συλικιώτης είναι ευρωβουλευτής και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα