Times: Διορία εβδομάδας στον Τζόνσον για αλλαγές στην πρόταση

Οι πρέσβεις των 27 χωρών-μελών στην ΕΕ, διεμήνυσαν πως δίνουν στη βρετανική κυβέρνηση περιθώριο έως τις 11 Οκτωβρίου «για να τροποποιήσει εκ βάθρων» την πρότασή της για την αντικατάσταση του «backstop» στη συμφωνία του Brexit, γράφει σήμερα η εφημερίδα Times.

Ένας πρέσβης επιβεβαίωσε στην εφημερίδα ότι η απόφαση για το κατά πόσο μπορεί να προκύψει συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Οκτωβρίου θα ληφθεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σχεδιάζει γύρο επισκέψεων και επαφών σε

ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τις επόμενες ημέρες, για να επιχειρηματολογήσει υπέρ αυτού που ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει «εποικοδομητικό, δίκαιο και λογικό συμβιβασμό».

Εν τω μεταξύ, αντιδράσεις μεταξύ των ευρωσκεπτικιστών στο Ηνωμένο Βασίλειο προκαλεί η χθεσινή δήλωση του Ιρλανδού πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ, ότι όλες οι δημοσκοπήσεις από τότε που ανέλαβε την ηγεσία ο Μπόρις Τζόνσον δείχνουν πως οι Βρετανοί θέλουν στην πλειοψηφία τους παραμονή στην ΕΕ και ότι «το πολιτικό σύστημα δεν τους δίνει αυτή την επιλογή».

Η ηγέτιδα του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) Βόρειας Ιρλανδίας, Αρλίν Φόστερ, χαρακτήρισε τη δήλωση «εμπρηστική».

Οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις μέχρις στιγμής είναι από επιφυλακτικές έως κάθετα αρνητικές. Εστιάζονται κυρίως στην πρόταση για πλήρη έξοδο της Βόρειας Ιρλανδίας από την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση, κάτι που συνεπάγεται ελέγχους σε προϊόντα που διακινούνται προς τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και στο δικαίωμα «βέτο» των Βορειοϊρλανδών επί της διατήρησης των κανόνων της ενιαίας αγοράς στην κοινή ιρλανδική εμπορική ζώνη που προτείνει ο Μπόρις Τζόνσον.

Εν τω μεταξύ, την παραίτησή του από το Συντηρητικό Κόμμα και την απόφασή του να μην κατέλθει ως υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, ανακοίνωσε μέσω Twitter ο βουλευτής Ρόρι Στιούαρτ, πρώην υπουργός και διεκδικητής της ηγεσίας του κόμματος απέναντι στον Μπόρις Τζόνσον.

Ο κ. Στιούαρτ ήταν ο βασικός εκπρόσωπος της πτέρυγας κατά του σκληρού Brexit στην εσωκομματική κούρσα διαδοχής της Τερέζα Μέι, υποστηρίζοντας ότι η Βουλή θα έπρεπε να εγκρίνει μια συμφωνία για το Brexit στα πρότυπα της συμφωνίας που είχε πετύχει η τέως πρωθυπουργός με τις Βρυξέλλες.

Ήταν δε ένας από τους πιο σφοδρούς επικριτές του Μπόρις Τζόνσον και της απειλής του περί «no deal».

H Koμισιόν διέψευσε ωστόσο την υποτιθέμενη "προθεσμία μιας εβδομάδας" από την ΕΕ προς τη Βρετανία για να φέρει προτάσεις σχετικά με το backstop.

Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτώ, ερωτηθείσα σχετικά κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών για τις πληροφορίες που δημοσίευσε μερίδα του βρετανικού Τύπου ξεκαθάρισε ότι "δεν έχει τεθεί καμία προθεσμία" και πως "προφανώς κάθε μέρα μετράει", ειδικά "όσο πλησιάζουμε στο τέλος του μήνα", αλλά "οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται".

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα